Byløvene

Italiensk til hverdags hos Vespa & Humla

Det er flest hverdager, og det har Vespa & Humla forstått.

Bilde 1 av 2

4

Vespa & Humla

Københavngata 2

Tlf. 456 88 787

Mat   4

Meny  4

Miljø  5

Service  4

Prisnivå  5

Sist vi var her, var dette bare en liten, hyggelig kafé med fine vindusplasser og ytterst lite å spise. Siden sist har restauranten Vespa & Humla åpnet vegg-i-vegg med kafeen. Vespa & Humla er et rotisseri, som betyr at de griller kjøttet på et roterende spyd. Det skal gi ekstra saftig kjøtt, fordi det steker i sin egen saft.

Ute står det bord og blomsterkasser, og det slår oss hvor idyllisk det må være å sitte her en sommerdag. Vespa & Humla ligger ovenfor Sofienbergparken, i et rolig område preget av leiligheter. Restauranten markedsfører seg som et hverdagsalternativ for naboene ved å tilby «dagens rett» til 160 kroner, som i menyen presenteres som et «godt alternativ til middagen hjemme».

Som Vespa-delen av navnet tilsier, har Vespa & Humla italiensk preg. Veggene er dekket med røde og hvite fliser, og sittegrupper med enkle bord og stoler står plassert utover gulvet. Langs veggene er det satt opp røde skinnsofaer. Restauranten har lyst, kjøkkenaktig, nesten klinisk preg. Ikke ulikt steder du kan finne i Sør-Europa der hvite lysstoffrør gjør deg grønn i ansiktet, men maten er til å dø for. Men lokalet er likevel forseggjort, med stående panel på veggene og melpakker og bokser med italiensk design utstilt i hyller. I bakgården kommer humla inn i bildet: Der ligger bryggeriet til Grünerløkka Brygghus.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Det er bare to forretter på menyen. Løvinnen starter med en kongekrabbesalat med rucola, granateple og chèvre. Osten er kjøleskapskald, og da smaker den dessverre lite. Men dressingen er god. Porsjonen ser først i overkant stor ut til å være forrett, men det er lett mat, og Løvinnen er sulten.

Løven vurderer det andre forrettalternativet, som er spekemat og ost, men har ikke lyst på det i dag. Han blar seg i stedet ett ark bakover i menyen og ber om å få crispy kyllingvinger med aioli, som hører til blant ølsnacksene. Servitøren er fleksibel og har ikke noe problem med det. Kyllingvingene er passelig søte og deilig sprø. Aiolien er veldig god, noe de tørkede kapersene – som servitøren etter hvert finner ut at det er – bidrar sterkt til.

LES OGSÅ: Dette er en etterlengtet moderne bypub

Til hovedrett kan vi velge mellom kylling og tynnribbe av svin, i tillegg til dagens fisk. Løvinnen går for kyllingen, som serveres med annapotet og stekte grønnsaker. Annapotet er potetskiver som er lagt lag på lag, presset sammen i en form og stekt i ovnen. De er ikke spesielt smaksrike i den versjonen de kommer i her. Kyllingkjøttet er saftig, men også her savner Løvinnen mer smak, og så hadde det vært deilig om skinnet hadde vært sprøtt. I tillegg til stekte grønnsaker, har hun fått store mengder rødkål – langt mer enn hun klarer å spise opp. Det er i det hele tatt veldig mye mat.

Løven har bestilt tynnribbe, som kommer med hele poteter, stekte grønnsaker og også her store mengder grønnkål. Ved siden av får han sprø svor, som han knasker fornøyd. Kjøttet er godt og saftig, men heller ikke han synes tilbehøret – som er identisk med det løvinnen fikk – er spesielt spennende.

– Jeg sitter igjen med en smak i munnen som sier julemiddag, sier han om kombinasjonen av ribbe, svor, potet og rødkål.

Julemiddag er godt, men litt malplassert i februar.

Ut og spise? Les flere restaurantanmeldelser her

Byløvene har fulgt drikkeanbefalingene som står i menyen, det vil si Vespa blond til kyllingen og Løkka IPA til svinet, og det er ingenting å si på det. De passer godt til. IPA-en fra Grünerløkka Brygghus er dessuten brygget vegg-i-vegg med restauranten.

Det virker nesten urealistisk å skulle smake på dessert etter all denne maten, men etter en hvilepause melder sukkertrangen seg. Servitøren har ikke spurt verken om vi ønsker dessert eller vil betale, men vi fanger oppmerksomheten hans ganske enkelt.

Også på dessertfronten er det få valgmuligheter, så Løven tar tiramisuen, mens Løvinnen velger det andre alternativet, panettone med is. Det er en slags italiensk variant av julekake som smaker friskt og søtt av sitrus og inneholder biter av kandisert frukt. Den er luftigere enn vår norske julekake, og Løvinnens skive er varmet i stekeovn til den er blitt lett sprø utvendig. Sammen med en kule god vaniljeis utgjør den en fin avslutning på måltidet.

Tiramisuen er god, og også denne porsjonen er stor. I tillegg er den pent presentert på en asjett med karamellsaus rundt.

Men best av alt var kyllingvingene, som egentlig ikke sto på middagsmenyen.

At Vespa & Humla presenterer seg som et alternativ til middag hjemme, gir enda mer mening etter at vi har spist. Det er nettopp det dette framstår som, et hyggelig og avslappet sted for en ukomplisert hverdagsmiddag.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!