Byløvene

Portugisisk smaksbombe

Vil du ha valuta for pengene, er vin fra Portugal et godt tips.

Av Knut-Espen Misje

Øyvinds rett har klar portugisisk adresse, og er perfekt til en fruktig, strukturert hvitvin med høy smaksintensitet. Vi fant akkurat det vi trengte i en vin fra de kalk- og leirholdige markene utenfor Lisboa.

Vinen er laget av den unge, fremadstormende vinmakeren Pedro Marques, som produserer under merkenavnet Vale da Capucha. Stilmessig plasserer Pedro Marques seg i den stadig voksende gruppen som lager «naturlig» vin. Det innebærer at han ikke bruker kunstgjødsel eller kjemikalier i vinmarken. I kjelleren benyttes ingen fremstilte gjærtyper, og vinene gis gjerne litt ekstra skallkontakt slik at svovelnivåene kan holdes på et minimum.

Resultatene er etter min mening ganske spennende. Dette er viner som vektlegger struktur, tekstur og mineralitet.

Vale da Capucha Fossil 2012 (varenr. 2834701, kr 186,00, bestillingsutvalg) er laget av like deler av de særegne portugisiske druene Arinto, Gouveio og Fernao Pires. Vinen kombinerer tropiske frukter med sitrus, både duft- og smaksmessig.

Den har en flott tekstur og en uttalt saltaktig mineralitet i ettersmaken. Takket være skallkontakten har vinen en fin, diskret tanninstruktur som gir et lett bittert bitt.

Til klippfiskretten sitter denne vinen som et skudd. Fiskesmaken blir behagelig fremhevet, og strukturen i vinen står godt til både den faste klippfisken, den deilige lardoen og de rustikke bønnene.