Byløvene

Flyktet fra Frankrike

Den deilige druen Carmenère er nesten utryddet i Europa. Men heldigvis har den fått et nytt hjem i Chile.

Smaksrike oksehaler med syndig potetstappe, linser og grønnkål er herlig rustikt og velsmakende. Det er rødvin som gjelder til denne retten. Helst en vin med god syre og en viss tanninstruktur og med chunky, sjenerøs frukt til å matche de sødmefulle oksehalene. Her er det mange viner som kan passe – blant annet Cabernet Sauvignon, Tempranillo og Sangiovese.

Jeg har valgt en vin laget av Carmenère denne uken. Først en kjapp historietime: Fra cirka 1860 til 1910 ble store deler av Europas vinmarker ødelagt av vinlusen Phylloxera Vastratix som angrep vinplantenes røtter. Løsningen på problemet ble å skifte ut røttene med resistente rottyper, og pode sortene på disse røttene.

Den franske druetypen Carmenère trivdes imidlertid ikke på de nye røttene, og druetypen mistet derfor mye av sin popularitet i Frankrike. Heldigvis hadde det i cirka 1850 blitt eksportert en masse franske druetyper til Chile, og Carmenère var en av dem. På grunn av Chiles unike, beskyttede beliggenhet kom vinlusen aldri hit, og Carmenère fikk en viktig posisjon i det spennende vinlandet.

Stilmessig er druen litt som en mellomting mellom Cabernet Sauvignon og Merlot, og den har et godt potensial for kvalitet. Ukens vin har også en link til Norge, ettersom den er produsert av den bergenske rederfamilien Odfjell som siden 1994 har laget vin på sin gård i Maipodalen. De siste årene har familiens 115 hektar med vinmarker vært sertifisert som biodynamiske.

Armador Carmenere 2013 (varenr. 3421901, kr 119,90, bestillingsutvalg) må sies å være et godt kjøp til prisen. Den fremstår som ungdommelig, med smak og duft av modne mørke bær og urter. Denne vinen har akkurat det som skal til for å løfte Øyvinds rustikke rett av oksehaler.