Byløvene

Superbe riojaviner

Marques de Murrieta byr på herlige tradisjonelle riojaviner med skyhøy kvalitet.

Hvitvinen Cappelania og toppvinen Castillo Ygay er begge strålende viner fra Marques de Murrieta. FOTO: TORE BRULAND

Når det er sagt så har vinene til Murrieta vært enda mer tradisjonelle. Men for noen år siden gikk de bort fra fatlagring i evigheter til en mer moderat linje. Det førte til at det forsiktig volatile og rustikke preget i vinene forsvant. Samtidig ble kvaliteten høyere.

Flaggskipet Castillo Ygay har perfekt balanse og er en vin som kommer til å ha et langt liv, faktisk var den enda bedre i smak dagen etter. Dyrt ja, men vinen er ekstremt bra og kanskje den beste Ygayen jeg har smakt noensinne.

Tidligere laget Murrieta også hvite reservaviner. I dag må vi ta til takke med den hvite Cappelania som har fått 20 måneder på ny fransk eik, og også denne er fabelaktig og en vin som tåler sammenligning med langt dyrere viner, for eksempel fra Burgund.

Murrietas budsjettrødvin er reservaen som nå er inne i 2011-årgangen. På mange måter er dette en nedskalert versjon av Castillo Ygay.

På tampen tar vi også med oss riojaprodusenten, Marques de Cáceres toppvin Gaudium. Stilen er moderne og vinen har fått 18 måneder på ny fransk eik som ikke er for mye av det gode.

Ukas anbefaling

6

1005301 Ch. Musar 2008 (Gaston Hochar, Bekaa Valley, Libanon) kr 299,90

Den libanesiske kultvinen har nylig kommet i 2008-årgangen som er svært bra. Har ganske dyp rødlilla farge og lukter av mørk bærfrukt sammen med sedertre og nøtt. Bra fylde og smaker av mørk frukt sammen med kalk- og jordaktige mineraler og en god del eik. Avslutter med en god dose tanniner og meget bra syre. Selv om den kan drikkes nå, kan den trygt få noen år i kjelleren. (89)

Øvrige

6

1160001 Marques du Murrieta Capellanía 2009 (Rioja, Spania) kr 220,-

Nokså dyp gulfarge og lukter av modne og svakt oksiderte epler sammen med vanilje, nøtt og i det hele tatt tydelig fatpreg. Svært bra fylde og smaker av moden eplefrukt og eplekjerne sammen med en god del eik. Syrlig og god avslutning og lang ettersmak. (90)

360901 Marques de Murrieta Ygay Reserva 2011 (Rioja, Spania) kr 175,-

Middels kraftig rødlilla farge og lukter av utviklet frukt sammen med lyse blomster og en god del tre. Nokså bra fylde og smaker av syrlig bærfrukt sammen med kaffe og tre. En god del tanniner og meget bra syrlighet i avslutningen.n (87)

5

773101 Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2005 (Marques de Murrieta, Rioja, Spania) kr 650,-

Middels kraftig rødbrun lillafarge. Lukter av tobakk, svisker sammen med sedertre. Stor konsentrasjon og smaker av utviklet bærfrukt sammen med nøtt, blyant og en god dose eik. En del tanniner, meget bra syre og svært lang ettersmak. (95)

4

4035401 Gaudium Gran Vino 2009 (Marq. de Cáceres, Rioja, Spania) kr 469,90

Ekstremt kraftig rødlilla farge og intens lukt av rips og bringebær med innslag av lær og vanilje. Bra   fylde og smaker av mørke bær sammen med nøtter, kaffe, blyant og lær. En god del fine tanniner og meget bra syre. (91)