Byløvene

Vellagret fra Rioja

Hos La Rioja Alta går det aller mest i lang lagring.

La Rioja Alta er et av de eldste i Rioja og feirer i disse dager 125-årsjubileum. Produsenten regnes som en av de aller beste i Rioja og er kjent for lang lagring av vinene sine før de kommer i salg.

I Rioja er det relativt uvanlig at de store bodegaene eier betydelige mengder med vinmark, men i La Rioja Altas tilfelle har de 300 hektar, noe som sørger for at de har druemateriale av beste kvalitet. Aller best er Gran Reserva 904 i 2004-årgangen. Den har blitt lagret fem år på fat og fire år på flaske før den kommer i salg. Og til tross for at vinen er elleve år gammel er dette fortsatt en ungdom. En klassisk Rioja som vil ha et langt liv foran seg.

Meget bra er også Viña Ardanza Reserva som nettopp har kommet på Vinmonopolet i 2007-årgangen. Lagret 12 måneder i eikeliggere og 30 måneder på amerikanske fat før flaskemodning. Sammen med Viña Arana Reserva 2006, som også har fått tre år på fat, kunne begge disse vinene blitt solgt som gran reserva.

Minst spennende er Viña Alberdi Reserva 2006. Grunnen er at den er lagret på ny eik, og dermed blir for eikepreget.

Ukas anbefaling

6

9373101 Villa di Capezzana Carmignano 2010 (Capezzana, Toscana, Italia) kr 219,90

Har nettopp kommet i 2010-årgangen og erstatter 2008, som ble lansert i september 2011. 2008 er i ferd med å bli godt moden, mens 2010 trenger et par år for å vise sitt beste. Kraftig rødlilla farge. Lukter av mørk og tørket kirsebærfrukt, svisker, tre og lær. Stor konsentrasjon og smaker av myk, mørk og syrlig kirsebærfrukt sammen med rosin, nøtt og tre. Avslutter med en god del tanniner og meget bra syre. (89)

Øvrige

6

563301 Rioja Alta Gran Reserva 904 2004 (La Rioja Alta, Rioja, Spania) kr 319,90

Middels kraftig rødbrun farge. Umiddelbar lukt av nøtt, vanilje, utviklet frukt og tre, men utvikler seg til mer animalske ting etter hvert. Bra konsentrasjon og smaker av syrlig og forsiktig utviklet jordbærfrukt sammen med fint integrert fatpreg. En god dose silkemyke tanniner og meget bra syrlighet i avslutningen. (92)

353401 Viña Ardanza Reserva 2007 (La Rioja Alta, Rioja, Spania) kroner 229,90

Nokså dyp rødbrun farge. Tørket frukt sedertre og sigar i lukten. Middels fylde og smaker av rognebær og velhengt kjøtt sammen med finte integrert eikepreg. Relativt forsiktige tanniner og bra syrlighet i avslutningen. (88)

5

346301 Viña Arana Reserva 2006 (La Rioja Alta, Rioja, Spania) kr 190,60

Nokså lys rødbrunlilla farge og lukter av søt og utviklet frukt sammen med tre og forsiktig vaniljepreg. Trepreget og rosinpreget i smaken som er på den lette siden. Forsiktige tanniner, men meget bra syre i avslutningen. (87)

299201 Viña Alberdi Reserva 2006 (La Rioja Alta, Rioja, Spania) kr 175,90

Nokså lys rødbrun farge og lukter av utviklet frukt sammen med nokså toastet eik. Middels fylde og smaker av utviklet frukt samtidig som den har et mer dominerende eikepreg enn de andre vinene. Nokså forsiktige tanniner og bra syre i ettersmaken. (86)