Byløvene

Kvalitetsbobler fra Italia

Franciacortavinene til Monte Rossa kan absolutt måle seg med champagne.

Dagsavisen anmelder

Monte Rossa ble etablert i 1972 da Paolo Rabotti begynte å dyrke sine første druer i Franciacorta i Nord- Italia. I dag eier de 70 hektar med vinmarker og lager omkring en halv million flasker med musserende vin i året. Monte Rossa har også en rekke forskjellige cuvéer basert på vinmarkene som druene kommer fra.

Franciacorta fikk DOCG-status først i 1996 og er på den måten en svært ung region for produksjon av musserende vin.

Når det gjelder Monte Rossa og de andre produsentene i området kan kvaliteten, og for så vidt også prisen, sammenlignes med champagne. Monte Rossa bruker, som i champagne, utelukkende pinot noir og chardonnay i vinene sine. Den beste vinen blant dem jeg har smakt er Monte Rossa Coupé Non Dosato.

99 prosent av druene er chardonnay og kommer fra 15 forskjellige vinmarker. 44 prosent av vinen er lagret på fat, før den fått over to års lagring på flaske og omkorket uten sukkertilsetning.

Ukas anbefaling

5

5095201 Louis Jadot Puligny-Montrachet 2013 (Louis Jadot, Burgund, Frankrike) kr 445,-

Louis Jadot er et av de beste store vinhusene i burgund og er særlig kjent for meget bra kvalitet på de hvite vinene sine. Denne har lys gulfarge og lukter av tropisk chardonnayfrukt, banan og forsiktig fatpreg. Bra konsentrasjon og smaker av mengder med tropisk frukt, mineraler og en god del fint integrert eik. Meget bra syre og lang ettersmak. Trenger litt tid på åpne seg. (91)

Øvrige

6

1871301 Monte Rossa Coupé Non Dosato (Franciacorta, Lombardia, Italia) kr 289,90

Middels kraftig gulfarge med grønt skjær og superfine bobler. Lyse blomster sammen med bakst og modne epler i lukten. Bra fylde og smaker av modne epler sammen med bakst og en tøtsj av fat og eplekjerner. Meget bra syrlighet i avslutningen. (91)

5

1871201 Monte Rossa Prima Cuvée Brut (Franciacorta, Lombardia, Italia) kr 259,70

Lys gulfarge med hint at grønt og ørsmå bobler i glasset. Sitrus, grønne epler, kalk og bakst i lukten. Smaker av modne epler sammen med gjærbakst og sjø. Super syrlighet i avslutningen. (89)

2224101 Monte Rossa Flamingo Brut Rosé (Franciacorta, Lombardia, Italia kr 299,90

Lys rosabrun farge og fine og lette bobler. Sitrus sammen med eple og forsiktig preg av røde bær i lukten. Lett og delikat smak der det går i eplesitrus sammen med forsiktig bærpreg og mineraltoner. Meget bra syrlighet i avslutningen. (88)

1871401 Monte Rossa P.R. Blanc de Blanc Brut (Franciacorta, Lombardia, Italia kr 279,90

Laget av 100 prosent chardonnay og har lys gulfarge og svært fine bobler. Sitrus sammen med noe urter og kalkmineraler i lukten. Lett og delikat smak av sitrus sammen med grønne epler og mineraler. Meget bra syre i avslutningen. (88)