Byløvene

Chilensk, billig og godt

Chilenske Leyda lager svært så bra viner til meget hyggelige priser.

Leyda byr på billige og bra enkeltvinmarksviner fra Chile. FOTO: TORE BRULAND

Vin fra Chile var i mange år det man best kan betegne som billige skittviner, men det har heldigvis endret seg.

Leyda er en av dem som bestemte seg for å ta fatt i sakene, noe de gjorde i 1996 ved å etablere seg i Leyda Valley og videre ved å produsere enkeltvinmarksviner fra kjølige områder langs kysten 95 kilometer vest for Santiago.

Tre av disse er å få tak i på Vinmonopolet og syrahvinen er i salg på de aller fleste polutsalg, mens resten er bestillingsvare.

Når det gjelder syrahvinen, er dette relativt heftige saker som også har fått en god del eik. Passer best til vilt eller andre kraftige kjøttretter, og er best dersom den serveres noe avkjølt.

Også pinot noir-vinen vinner på litt avkjøling, men har fint druepreg til tross for litt mye eik.

Rieslingen er fra 2011-årgangen, og i stedet for å ha blitt gammel, har den utviklet seg til å bli mineralsk og meget bra.

Bra og druetypisk er også sauvignon blanc-vinen i den noe billigere reserva-serien til Leyda, og dette er virkelig mye vin for 125 kroner.

Ukas utvalgte

6

5231101 Taittinger Millesime Brut 2008 (Taittinger, Champagne, Frankrike) kr 499,90

Taittinger mener 2008-årgangen, som nylig har kommet i salg, kanskje er den beste i forrige tiår – og dette er virkelig lett og elegant, samtidig som vinen byr på mye smak. Lys gulfarge og lette og fine bobler som stiger langsomt opp av glasset. Lukter av modne epler sammen med bakst. Nydelig mousse og lett og delikat smak av syrlige epler, bakst og mineraler. Bra syre og lang ettersmak. (91)

Øvrige

6

5207301 Leyda Neblina Riesling 2011 (Leyda, Leyda Valley, Chile) kr 149,90

Lys gulfarge. Deilig lukt av lime sammen med blomster og en tøtsj av petroleum. Stram i smaken der det går i lime, stikkelsbær, gammeldags regntøy og mineraler. Avslutter med svært syrlig og lang ettersmak. (87)

5207401 Leyda Sauvignon Blanc Reserva 2013 (Leyda, Leyda Valley, Chile) kr 125,90

Lys gulfarge. Lukter intenst av stikkelsbær og solbærblad sammen med sitrus. Lett og delikat i smaken der det går i sitrus og solbær sammen med forsiktig mineralpreg. Meget bra syrlighet i ettersmaken og mye vin for pengene. (84)

1769701 Viña Leyda Canelo Single Vineyard Syrah 2013 (Leyda, Leyda Valley, Chile) kr 159,90

Kraftig rødlilla farge. Mørke bær, kaffe, pepper og preget av en god del fat i lukten. En god dose fat i smaken også. Der går det i fyldig og mørk bærfrukt sammen med vaniljeeik. En del tanniner og bra syre i ettersmaken. (87)

5

5908001 Leyda Single Vineyard Las Brisas Pinot Noir 2012 (Leyda, Leyda Valley, Chile) kr 159,90

Lys rødbrunlilla farge. Lukter av modne jordbær sammen med blomster og vaniljeeik. Myk og moden i smaken der det går i jordbærfrukt og en del fat. Noe tanniner og ok syre. Er best litt avkjølt. (85)