Byløvene

Nytt fra Sør-Afrika

Nytt i polhyllene nå i september er hele fire viner fra Sør-Afrika-produsenten A. A. Badenhorst.

Nytt på polet er fire viner fra Sør-Afrika-produsenten A. A. Badenhorst. FOTO: TORE BRULAND

Secateurs Shiraz Greanche Cinsault skal være å få tak i de aller fleste av landets polutsalg, mens de øvrige vinene er å få på de aller fleste pol som kan betegnes som litt store.

André Adrian Badenhorst, vokste opp på gård i en tid da det var flere hippier enn trafikklys. Man plukket grønnsakene rett fra hagen og sørafrikansk rødvin var lett med lav alkohol.

45 minutter nord for Cape Town, rett utenfor Malmesbury i Swartland, fant han i 2008 sitt drømmested. En vingård forlatt i 1930. Der var sementtanker og gamle vinstokker på granittholdig jordsmonn – alt han trengte for å lage sin egen vin. I dag har han nå 28 hektar med gamle, frittvoksende vinstokker.

Vin fra trakter som dette kan fort bli formidable smaksbomber.

Når det gjelder variantene til Badenhorst er disse relativt lette sammenlignet med mye annet – og det betyr på ingen måte at dette er vin som smaker lite.

De beste kjøpene er den hvite Chenin Blanc-vinen og den rimeligste av rødvinene laget på blandingsdruer.

Ukas anbefaling

5

4513001 Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo 2013 (Zaccagnini, Abruzzo, Italia) kr 144,90

Vinen, omtalt som pinnevinen, er en av de få vinene som er å få alle av landets polutsalg, og en av vinene det selges mest av her til lands. En kan jo bare spekulere om pinnen er årsak til det, men også innholdet er svært så anstendig. Nokså lys rødbrunlilla farge. Lukter av utviklet kirsebærfrukt sammen noe urteaktig. Middels kraftig smak der det går i kirsebær og krydder. Lite tanniner, fin syre i avslutningen og i det hele tatt veldig lett å like. (85)

Øvrige

5

2323701 A.A. Badenhorst Mourvedré 2014 (Swartland, Sør-Afrika) kr 179,90

Middels kraftig rødlilla farge. Mørk og søt frukt sammen med noe metall og lakris i lukten. Syrlig og mørk kirsebær/kreklingfrukt sammen med noe urteaktig, nokså forsiktige tanniner og bra syrlighet i avslutningen. (87)

1695701 A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2014 (A.A. Badenhorst Family Wine, Swartland, Sør Afrika) kr 169,90

Har middels kraftig gulfarge og lukter av honningmelon samt noe krydder. Middels fylde og smak av honningmelon og urter. Fin syrlighet i avslutningen. (86)

1695801 A.A. Badenhorst Red Blend 2012 (Swartland, Sør-Afrika) kr 249,90

Nokså kraftig rødlilla farge. Lukter av mørk og syrligsøt kirsebærfrukt sammen med kjøtt, vanilje og pepper. Nokså kraftig smak av krekling og mørke kirsebær sammen med noe pepper og krydder. En del tanniner og svært bra syrlighet i ettersmaken. (88)

1695601 A.A. Badenhorst Secateurs Shiraz Grenache Cinsault 2013 (Swartland, Sør-Afrika) kr 159,90

Nokså kraftig rødlilla farge. Mørke kirsebær sammen med noe lakris og forsiktig fatpreg i lukten. Bra fylde uten at den er svær. Saftig og god smak av mørke og syrlig bær. Nokså bitre tanniner og meget bra syrlighet i avslutningen. (88)