Byløvene

Best i vest

Majorstuen har fått sin første burgermester.

5

Kverneriet

Kirkeveien 64b

Tlf: 90600333

Mat              5

Meny           5

Miljø            5

Service        5

Prisnivå       4

– Førsteinntrykket er mer bar enn burger, men det er før du setter tennene i kjøttet, fastslår Byløven lettere begeistret.

Han har vært skeptisk. Mest fordi minnet om pappmasjéfabrikken forkledd som pizzakjede i disse staselige majorstulokalene på hjørnet av Sørkedalsveien fortsatt kaster lange skygger over lysten til å tråkke over terskelen. Men ryktene gjennom sommeren om at noe spesielt er på gang, har veid tungt. Kverneriet som det heter, har flyttet inn i bydelens flotteste restaurantlokaler, et himmelhøyt sted med galleri rundt på tre sider og sitteplasser både oppe og nede til en ambisiøs porsjon gjester. Og det er det åpenbart behov for. Denne dagen greier Byløvene å få bord mot alle odds. Egentlig er det fullt og bortbestilt på en helt vanlig hverdag. Kanskje sier det noe om at denne delen av byen ikke har flust med spisesteder som frister et sammensatt, relativt ung publikum. Brune kafeer er det derimot flere av, og selvsagt sushisteder i ulike prisklasser, men Majorstuen – eller Majorstua om man sverger til språkradikaliseringen av navnet fra 70-tallet – har så langt manglet et sted som Kverneriet.

Noen har kanskje stiftet bekjentskap med konseptet før, i Tønsberg, det Kverneriet på rekordtid har seilt opp som byens på folkemunne beste og mest populære spisested. Ideen skal ha blitt til i Göteborg, signert brødrene Dörrich, og ifølge Tønsbergs Blad endte fjorårsomsetningen i originalrestauranten på over 10 millioner kroner, og det selv om stedet ligger på «feil side» av byen. Suksessen skyldes ikke minst uhøytidelige stil og fortrinnene som den amerikanskinspirerte maten gir. Ekspansjonen til hovedstaden er kjærkommen fordi de også her satser på «feil side» av byen. På Majorstuen blir Kverneriet ikke bare et generelt kjærkomment tilskudd til utelivet, men også et perfekt sted å stikke innom før man for eksempel trekker mot siste actionrulle på Colosseum kino eller etter en tur i Frognerparken. På den ene langveggen ligger baren, med voksne glasskap og hyller opp langs veggen hvor stedets talløse øltyper er utstilt og hvor en bartender rutinert shaker drinker til den som vil starte med noe sterkere enn den lyse britiske Carling som er den eneste tappeølen ved siden av To Øl, den nye danske ølkometen som bidrar i Kverneriets tappetårn med en «reparasjonsbajer». Selvsagt er utvalget flasker stort, med øl fra hele verden, og cocktailmenyen er rik, særlig i spennet mellom de klassiske drinkene og det helt obskure. Under kategorien «Forgotten classics» finner du for eksempel både Calvados-baserte Jack Rose og Gin/Pernod-bomben Corpse Reviver.

God drikke til side, det er maten og atmosfæren som vil trekke folk til Kverneriet. Rimelige forretter som kyllingvinger og spareribs, diverse ostesnacks, blåostdip, chili og coleslaw er et must, og både kyllingvingene og spareribsen finnes i doble porsjoner som hovedretter. Men det er og blir burgerne som er stedets favoritter. Det er sju slag å velge mellom, pluss en månedens burger som servitøren denne kvelden kaller en «suppe». Det høres spennende ut i seg selv, men her har vi allerede fått anbefalt to av stedets favoritter, «The Boss» og «Umami», med henholdsvis honning- og pepperglasert bacon og parmesan-crisp. Det siste er rett og slett en sprøstekt «kladd» parmesan som utgjør en løvtynn skive i burgeren, elegant gjort og med en smak som mildt sagt smelter på tungen. Rett og slett umami, den såkalte «femte smaken» som bestemmer den feite proteinmettede følelsen som ikke kan kategoriseres blant surt, salt, søtt eller bittert.

Menyen for øvrig teller Mexican Jorge, oppkalt etter kokken, og vegetarburger laget på sesongens råvarer. Råvarer er i det hele tatt et stikkord, og da særlig kjøttet, som ikke bare smaker ordentlig «kvernet» men som også består av en flere former for kjøtt valgt ut etter del på dyret og mørhetsgrad. Stekingen gir de mange lagene ulike teksturer og dermed også rikere smaker. Brødet er heller ikke helt borte, selv om Kverneriet deler andre burgersteders forkjærlighet for hvitt mel og tørre flater. Det gjør ikke noe så lenge porsjonen er dynket såpass at man først som sist bør be om ekstra serviett, og gjerne også våtserviett om man tar sjansen på å spise med hendene. Spanderer du parmesan- eller trøffelfries til, vil måltidet bli komplett.

Kverneriet scorer høyt på maten, og stedet skiller seg ut fra de gjengse, hippe burgerbarene i byen, enten de heter Døgnvill, Illegal Burger eller Munchies. Det er heller ikke en tradisjonell gastropub, selv om flere av rettene på menyen heller i den retning. Elsker du amerikansk mat lagd med en nordisk forkjærlighet for både råvarer og rene smaker, er Kverneriet tross litt stive priser din nye storstue, med høy stemning, en bar som glir inn blant byens beste og blide og hjelpsomme servitører som kan både fag og folkeskikk. Men hvorfor menyen absolutt skal være på engelsk greide ikke Byløvene å få en god forklaring på under dette besøket. Amerikansk mat må ikke nødvendigvis staves på engelsk når restauranten er norsk.