Byløvene

Lette og så delikate

Arianna Occhipinti lager herlige, lette og delikate viner på Sicilia.

Arianna Occhipinti byr på lette og delikate viner fra Sicilia. FOTO: TORE BRULAND

Av Tore Bruland

Arianna Occhipinti er i begynnelsen av 30-årene og laget sin aller første vin da hun var 21 år gammel.

I løpet av årene som har gått har hun rimelig raskt fått kultstatus for vinene hun lager.

For noen uker siden fikk Occhipintis hvitvin svært hederlig omtale i denne spalten.

Og de røde står på ingen måte tilbake. Av druene nero d'avola og frappato lager hun det motsatte av det en forventer av vin som kommer fra Sicilia.

I motsetning til mye av det naboene lager, er Occhipintis viner så lette og utrolig delikate.

Den enkleste vinen med navnet SP 68 har nylig kommet i 2014-årgangen. Den og er kanskje den beste varianten som er laget av denne vinen noensinne.

Dette er også en vin som skal være å få tak i på de aller fleste polutsalg.

Siccagno og Il Frappato er svært bra endrueviner, mens Grotte Alte, Occhipintis toppvin, er en blanding av like mengder nero d'avola og frappato.

Vinen er klassifisert som Cerasuolo di Vittoria, den eneste DOCG-appellasjonen på Sicilia, og i 2010-årgangen er det laget kun 4200 flasker av den.

Ukas anbefaling

6

2237701 OMA Riesling 2014 (Kloster Eberbach, Rheingau, Tyskland) kr 165

Kjendiskokk Ole Martin Alfsen er også vinkelner. For noen år siden kom han med sin egen vinserie under navnet OMA. Rieslingen hans kommer fra Rheingau-produsenten Kloster Eberbach, og er kanskje det aller beste kjøpet til Alfsen. Lys gulfarge. Lukter av sitrus og tropisk frukt. Middels fylde og smak av tropisk frukt sammen med sitrus, urter og mineraler. Bra syrlighet i avslutningen. (87)

Øvrige

6

5873201 Occhipinti SP 68 Nero d'Avola e Frappato 2014 (Sicilia, Italia) kr 179,90

Ferskvare som nylig har kommet i ny årgang. Middels kraftig rødlilla farge. Nydelig lukt av ren kirsebærfrukt sammen med mineraler. Nokså lett og delikat smak av syrlige kirsebær sammen med bærkjerner, urter og mineraler. En del tanniner og nydelig syrlighet i avslutningen. (88)

5

4893501 Occhipinti Il Frappato 2013 (Sicilia, Italia) kr 259,90

Lys rødlilla farge. Lukter av røde bær sammen med lyse blomster. Lett og god smak der det går i kjølig kirsebærfrukt sammen med mineraler og forsiktig naturvinspreg. Relativt forsiktige tanniner og meget bra syrlighet i avslutningen. Dette er gode og elegante saker. (89)

4893401 Occhipinti Siccagno Nero d'Avola 2012 (Sicilia, Italia) kr 259,90

Middels kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke og søte bær sammen med noe blomsteraktig. Middels fylde og smaker av syrlig og kjølig mørk bærfrukt, urter og mineraler. En del tanniner og nydelig syrlighet i smaken. Veldig elegant og godt. (89)

9424901 Occhipinti Grotte Alte 2010 (Sicilia, Italia) kr 369,90

Middels kraftig rødlilla farge. Kompleks duft av forsiktig utviklet kirsebærfrukt sammen med nøtt, tre og mineraler. Stor konsentrasjon og smaker av mørk og syrlig kirsebærfrukt sammen med urter og mineraler. En god dose tanniner og meget bra syrlighet i avslutningen. (92)