Byløvene

Populære Popolare

På en piazza nederst på Grünerløkka ligger et lite stykke Italia.

Dagsavisen anmelder

5

Trattoria Popolare

Trondheimsvn. 2, Oslo

Tlf.: 21 38 39 30

Mat                  5

Meny               5

Miljø                 5

Service            4

Prisnivå            5

Er det plass til oss? Uteserveringen er stor, men gjestene allerede mange. To servitører haster forbi og enser ikke Byløvene som lurer på om det finnes et bord å klemme seg ned ved. Det er god atmosfære inne, men Byløvene kjenner på strandløven i seg og ønsker sol.

– Er det ledig ute, rekker vi å spørre en servitør som skrenser forbi oss.

Vi får et knapt svar om at hvis det ser ledig ut, så er det ledig. Sommerstresset har åpenbart satt inn. Vi husker fra tidligere at det er et køsystem her på overfylte dager, men lar oss blidgjøre når vi oppdager et ledig bord i solveggen.

Sola varmer opp den store uteserveringen som ligger der Thorvald Meyers gate og Trondheimsveien samles til Nybrua over Akerselva. Det myldrer i byliv og summer i stemmer. Og det gylne lyset! Er vi fortsatt i Oslo, eller har vi havnet på en piazza i Italia? Anker Hotel rett i front har ikke helt romersk sus over seg, men det er vi villige til å se gjennom fingrene med.

Når vi først sitter, får vi raskt oppmerksomhet. Menyen er delt inn i antipasti, primi og secondi piatti, hvor pastarettene primi fås som forrett og som hovedrett. Det er både en dagens fisk, dagens kjøtt, dagens risotto, dagens pasta og dagens dessert på menyen. Ikke rart servitøren må finne fram huskelappen for å klare å gjengi alle dagens-rettene. Men at kokkene i så stor grad lar de tilgjengelige råvarene bestemme menyen, er et godt tegn.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Løvinnen bestiller linguine med gambas i skalldyrsaus til forrett, mens løven går for forrett av oksehaleravioli med spinat og oregano. Til hovedrett velger løvinnen dagens kjøtt, som er lammelår med sjysaus. Løven bestiller ibericonakke med grønn asparges og parmesan. Rettene serveres med bare grønn salat, så byløvene vil bestille tilbehør. Servitøren har selv veldig sans for maisgrøten polenta. Han foreslår at Byløvene også bestiller en risotto, så får vi smakt begge. Løven ønsker rødt i glasset og vil prøve husets vin. Løvinnen ønsker en anbefaling av hvitt til sine gambas. Servitøren forsvinner i raskeste laget, før løvene har rukket å spørre hva husets rødvin er eller hva løvinnen kommer til å få. Tilbake skrider en tredje servitør med glassene, og vi rekker å få avklart at løven har fått en Valpolicella og løvinnen en Soave Classico. Men ikke noe mer. Det går unna her. Trattoria Popolare har ifølge seg selv Norges største italienske vinkart, men det er mulig man må sitte inne for å få fullt utbytte av vinkelnerne. Servicen her ute er sjarmerende, men byløvene skulle gjerne hatt litt mer detaljer. Vi håper det er oppstartsrusk i starten av en lang sommersesong.

Skalldyrsausen som akkompagnerer Løvinnens store gambas-reker har preg av sitron og persille. Den hjemmelagde pastaen er al dente, den har perfekt tyggemotstand. Vinen fungerer godt for seg selv, men løfter ikke retten. Løvens oksehaleravioli er en smaksbombe. Dette er deilig, robust mat som får tungen til å logre i munnhulen. Pastaputene er perfekt kokt.

Det har nå oppstått en køordning like bortenfor bordene. Et dusin mennesker står i kø, og Byløvene synes det er godt å se at det likevel finnes et system.

Løvinnens lammelår kommer i en rik, gyllenbrun sjy, og ved siden av får hun en salat med pinjekjerner. Kjøttet er renskåret, mykt og mildt. Den grøtaktige polentaen spiller flott med på laget, deilig full av parmesan.

– Dette er på nivå med de beste stedene jeg har spist på i Italia, sier løvinnen.

Løvens svinenakke og asparges smaker av grill, og kjøttet er mørt og saftig. Løven foretrekker risottoen, med litt tyggemotstand og også den med mye parmesan, framfor polentaen. Det passer løvinnen ypperlig, så får hun deiligheten for seg selv. I glasset har løven nok en Valpolicella. Han ba om en fyldigere vin enn sist, men servitøren ga ham ikke noe valg før han stakk av og kom tilbake med glasset. Denne har tydelig solbærpreg og passer godt til maten. Løvinnen får en rødvin fra vinområdet Etna på Sicilia. Vinanbefalingen gjør seg godt i kompaniskap med lammelåret.

Løven spør servitøren om han husker hva dagens dessert er.

– Hvordan vet du at jeg ikke husker det, spør servitøren blidt og stikker for å sjekke.

Fasiten viser at det er lakrisis. Byløvene har gode lakrisis-minner fra tidligere, og løven bestemmer seg for å prøve. Konsistensen er glatt og fin, men lakrissmaken kunne ha vært en anelse tydeligere. Løvinnen er veldig godt fornøyd med sin fløyelsmyke kaffe- og karamellpannacotta med hvit sjokolade. Kaffesmaken er akkurat passe diskret.

Det har gått fire år siden utelivsgründeren Nevzat Arikan åpnet dørene på Trattoria Popolare. Han står også bak – hold deg fast – Schouskjelleren, Ylajali, Bar Babylon, Café Tekehtopa, Arakataka, Bettola, Olympen («Lompa») og nyåpnede Nedre Foss Gård på Grünerløkka. Som sist byløvene var på besøk, da Trattoria Popolare var nyåpnet, konstaterer vi at det er svært mye god mat og drikke for pengene. Regningen kom på drøyt 1.300 kroner. Trattoria Popolare er populær med god grunn.