Byløvene

Burgere på brygga

Burgere står åpenbart høyt i kurs blant meglerne på Tjuvholmen. Nå har også Døgnvill åpnet restaurant på brygga, kjedens andre i Oslo.

Døgnvill holder fortsatt stand som et av de beste burgerstedene i byen. FOTO: MIMSY MØLLER

5

Døgnvill Burger & Bar Tjuvholmen

Stranden 10

Tlf.: 22 83 00 01

Mat                  5

Meny               5

Miljø                 5

Service            5

Prisnivå           5

– Dette er jo som å besøke en gammel kjenning! Bare mye finere lokaler da, kommer det lett begeistret over bordet når vi har benket oss ved de store vinduene ut mot «blindleia» mellom Aker Brygge og Tjuvholmen, hvor nye Døgnvill har utsikt mot to verdenshjørner.

Det mangler ikke nye og gode spisesteder langs bryggekantene på Aker Brygge og Tjuvholmen, som raskt har fått den største tettheten av restauranter sør for Grünerløkka. Her er både fiskerestauranter, sushiperler, pizzeriaer, øllektere, kjedemat, klassiske restauranter og biffsteder. En ordentlig burgerbule har dette utstillingsvinduet av en bydel også gjennom Burger Joint, og både Beach Club og Bølgen & Moi er blant stedene som serverer burgere langt over gjennomsnittet. For ikke snakke om Jarmanns, den relativt nyåpnede gastropuben som er blitt manges favoritt etter at den kilte seg fast i de tidligere lokalene til Hannibals hybel. Men selv de er ikke i nærheten av å ha det som kan kalles byens «beste burgere». De kan derimot Døgnvill, som er en gjennomført burgerrestaurant med kun et par salater som eneste alternativ. Selvsagt har de også vegetarburger som en del av en meny der råvarene ikke er tilfeldige, men listet opp fra en kresen produsentliste der det viktigste er kjøttet som kvernes hos Idsøe i Stavanger etter at det har beitet fra seg hos «utvalgte» gårder på Jæren. Brødet oppgis å være økologisk bakt hos Kolonihaven.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Den originale Døgnvill ligger på Vulkan, og har etablert seg helt i toppen av burgerrestauranter og dermed også øverst i en trendy næringskjede – håndmat og burgermat som lages med kjærlighet til råvarer, smak og et uuttalt regelverk som tilsier at du skal kunne spise den med hendene. På Vulkan blir det gjort av overvintrede hipstere som fanger opp fyllet med skjegget og drikker Brooklyn Lager som de tørker med håndbaken. Den samme løsslupne barstemningen har åpenbart ikke latt seg overføre til Tjuvholmen. Det mest rocka du ser langs vindusrekkene her er menn som i beste britiske businesstil har kastet jakka, lagt slipset over skulderen og bestilt en pint. Men burgeren spiser de med kniv og gaffel. Skrekken for å få flekk på skjorta setter sitt preg på støynivået i det lekre lokalet med høye vinduer over de diner-aktige båsene og med en midtstilt bar der cocktailene kan utforskes både før og etter maten. Og det er på nær fullt en vanlig ukedag sånn litt sen lunsjtid.

– På originale Døgnvill må man bestille bord hvis man skal være sikker på å slippe til. Det tenker jeg man må her også når folk for alvor oppdager nykommeren, sier Byløven. Døgnvill ble av Dagsavisen kåret til en av Oslos beste nykommere i 2012 da de åpnet sin Burger & Bar på Vulkan-tomta. Siden har mye cheddar smeltet i Oslo-grytas burgertilbud, med en rekke nykommere som spesialiserer seg på denne ofte misforståtte håndmaten. Døgnvill har, tross utvidelser også til Stavanger og bokutgivelser med egne oppskrifter, holdt stand som et av de beste stedene, eller kjedene kan man nå trygt begynne å kalle dem. Døgnvill Burger Tjuvholmen tåler fint sammenligningen med originalen. Menyen er den samme, barkonseptet også, og burgervarianter som stedets «Classic», den alltid fristende chipotle-burgeren med chilensk vri, «Gla’laks» og Stangekylling-varianten «Birdie Nam Nam». Men også stedets subjektivt sett aller beste, «Nina», som serveres med Gorgonzola Picante, parmaskinke og fikenmarmelade.

– Jeg er ikke i tvil, jeg har en avtale med Nina, sier bordvennen og overlater det andre åpenbare valget til Byløven. Det valget er «Sterke-Nils», en burgervariant som har mer til felles med Pancho Villa enn med Vangsgutane, med solide doser av grønn og rød pepper over det ekstra tykke cheddarstykket, habaneras og jalapeños som river akkurat passe i sansene, og med saftig kjøtt som den imøtekommende og blide servitøren forsikrer at stekes medium til rått etter ønske.

Burgeren kommer befriende ujålete på byens enkleste tallerken, med toppbrødet liggende ved siden av så man selv kan smøre på med utvalgte remedier, gjerne fra kartet av sideorders som inkluderer salsaer, aioli, chips, løkringer og coleslaw. Også salaten kommer som sidebestilling om man ønsker, helt i tråd med hvordan man må forholde seg til bestillingene i burgerens hjemland USA. Et måltid på Døgnvill ender derfor rask med å bli dyrere enn de rundt 170 kronene som burgeren alene koster, om man vil ha tilbehør ved siden av. Og det vil man. Lover! Løkringene er et must, det samme er fries med aioli. Når dagen er over og løkringene står på bordet, er det også fare for at drikkekartet trekker. Og da vil selv slipsene på Tjuvholmen falle.