Byløvene

Storstue med østkantsus

Nydalen har både teater, etterretningspoliti og Donald Duck blant sine leieboere. Og byens kanskje beste gastropub.

Dagsavisen anmelder

5

Nydalen bryggeri og spiseri

Nydalsveien 30 A

Tlf.: 22 23 94 40

Mat              5

Meny           5

Miljø            5

Service        5

Prisnivå       4

– Hva i all verden er Bloody Mary-ketsjup?

Byløvene studerer det omfangsrike spisekartet. Vi har etter noen små omveier gått oss fast i burgeravdelingen, selv om veldig mye annet også frister på en meny som får tankene til å drifte i retning britiske tradisjonspuber. Retter som Bangers & Mash gir unektelig visse assosiasjoner i den retning. Men vi er ikke i England. Vi sitter midt i den på langt nær ferdigvokste Nydalen, med Oslos vakreste T-banestasjon og idylliske gangveier langs Akerselva innimellom byggeplassene.

I en annen tidsalder hadde en by som hver dag teller i underkant av til sammen 23.000 beboere og tilstrømmende studenter og arbeidere, hatt et sterk behov for et eget forsamlingshus. Det behøver ikke Nydalens beboere å bekymre seg over i dag, selv ikke når man tenker på at «innbyggertallet» vil stige til anslått 30.00 i løpet av et par år. Alle som en har allerede en naturlig storstue i Nydalen Bryggeri og Spiseri, som troner over Spikerverkets gamle tomter og nybyggene til alt fra Egmont til Riksteatret fra plasseringen i den røde teglsteinsbygningen som en gang lød navnet «Spikeren».

Når man kommer inn i det store hovedrommet foran den lange vinkelbaren, kunne man tro at stedet kunne romme hele Nydalens befolkning om nødvendig. Bølgen og Moi måtte oppgi de samme lokalene i 2013 etter en storstilt oppussing av Snøhetta. Det var denne dalen klemt mellom øst og vest i Oslo åpenbart ikke klar for. Nydalen regnes som en østkantbydel, og høye hamburgere, fete salater, blåskjell, svineribbe, pulled pork, fish and chips og skummende øl har fått en helt annen velkomst av både beboere og dagpendlere. Og altså Bloody Mary-ketsjup, som er akkurat det det høres ut som. Tomatketsjup tilsatt ingrediensene som preger verdens mest kjente grønnsaksdrink. Og det avgjør også valget mellom cheeseburger og Nydalenburger for Byløven. Det er førstnevnte du kan skåle med. Grovt, godt medium stekt kjøtt, med sursalte pickles som innfrir og sprø chips. Noen vil gjenkjenne både burgeroppskriften og andre retter på menyen fra steder som Amundsens Brygghus og Homans. Det er naturlig, siden alle tilhører den samme kjeden, men likevel overbeviser Nydalen stort i sammenhengen. Det må miljø og atmosfære ta store deler av æren for.

Det er nå to år siden «Spikeren» ble transformert til gastropub med mer rustikke møbler og så mange ølsorter at man må flytte inn en ukes tid for å få oversikten. Det første året ble stedet kåret til Oslos beste gastropub. I dag kan man trygt fastslå at stedet når som helst er rede til å forsvare tittelen, selv om prisene forvirrer. Blåskjell koster bare 98 kroner, mens en chevresalat med gode melonbiter går for nesten det dobbelte, 178 kroner. Burgerne ligger litt over det igjen, mens entrecôten bikker godt over 300 kroner. Så skal det sies at maten er rik i både omfang og på smak, men smårettene er nok i større grad rettet mot lunsj- og overarbeidende tilreisende enn beboere. Stor barnemeny er ellers et sympatisk trekk når man vet at barnefamilier etter hvert vil dominere leilighetene i nærheten. Og uansett alder er stedet så sosialt stemt under det høye taket at man kan bli svimmel av mindre. Når det er fullt av folk er det et trøkk som gjør at selv på en stille dag bruker de utadvendte og smilende servitørene utestemme når de henvender seg til gjestene.

– Vi kan lage en grønn salat ved siden av som dere kan dele?

Servitøren understreker kjøkkenets fleksibilitet før maten kommer på bordet, og bærer fram øl enten du bestiller på flaske eller fra stedets mikrobryggeri. Inkludert stedets eget brygg er det om lag tjue forskjellige øl på fat, og antallet flasker øker utvalget til rundt 100 sorter. Det aller meste av norske mikrobryggerier, og en skummende demonstrasjon spennende utenlandske ølsorter. Selv den alkoholfrie ølen er hvetebrygg og tysk av merke. Bryggeriet tar også imot gjester som ønsker omvisning.

Byløvene besøker Nydalen Bryggeri og Spiseri på en solklar vårdag, en av de dagene da det er mulig å sitte på uteterrassen og myse mot sommeren mens lyden av Akerselvas regulerte fossefall fyller ørene. I tillegg til lyden av hammere, bor og nye bygg som reiser seg vegg i vegg med den gamle bygningsmassen som fram til for få år siden var Spikerverket. Det er historie i de gamle veggene, og nye historier skapes over skrønene langs bordene på Spiseriet. Dette er og blir et ettertraktet uteområde når varmen melder seg for fullt. Og for den som havner på feil bord og tenker at han sitter i en byggeplass, er det god trøst i god mat, godt øl og vissheten om at et stillas ikke kan vare evig.