Byløvene

Knallbra fra Rhône

Domaine Gramenon lager toppviner fra druer som kommer fra eldgamle vinstokker.

Vinene til Gramenon er fabelaktige og konsentrerte, laget av druer fra eldgamle vinstokker. FOTO: TORE BRULAND

Av Tore Bruland

Domaine Gramenon ligger i den nordlige delen av Sør-Rhône i Montbrison sur Lez, og er litt utenom det vanlige.

Det handler mest om at de lager kultviner i toppsjiktet fra vinmarker som hører til i den relativt enkle Côtes du Rhône-appellasjonen.

Vinhuset ble etablert av Phillipe og Michele Aubery-Laurent i 1990. Ekteparet fikk raskt rykte på seg for å lage komplekse og konsentrerte viner fra godt modne druer fra gamle vinstokker.

Sierra du Sud er laget av syrah der vinstokkene er mellom 50 og 100 år gamle mens La Sagesse og Les Laurentides er laget av Grenache som er henholdsvis 60 og mellom 50 og 100 år gamle.

Og særlig de to sistnevnte er fabelaktige viner. Utover det er samtlige viner biodynamiske og tappet ufiltrert på flaske.

På tampen tar vi også med en vin som er laget på savagnindruen fra Jura-produsenten Ganevat som ble omtalt for noen uker siden.

Også denne vinen er biodynamisk og med en pris på 370 kroner så koster det å være kar.

Men dette er definitivt en vin som er annerledes enn det meste og veldig, veldig bra.

Ukens anbefaling

6

1998402 Mikkeller Erik The Red (Mikkeller/Lervig, Stavanger) kr 45,30

Omreisende brygger Mikkel Berg Borgsø, bedre kjent som Mikkeller, har denne gang vært på besøk hos Lervig Aktiebryggeri, og har nylig kommet med en red ale som er å få Vinmonopolets bestillingsutvalg. Og som mye fra Lervig snakker vi også her om øl med mye humle. Lys brunfarge og lysebrunt skum. Middels kraftig malt sammen med blomster og appelsin i lukten. Middels fyldig og fruktig smak av middels kraftig malt og appelsinskall. Fin bitterhet i ettersmaken.

Øvrige

6

5812501 Les Laurentides Côtes du Rhône Villages 2012 (Dom. Gramenon, Cotes du Rhône, Frankrike) kr 299,90

Nokså kraftig rødlilla farge. Mørk og søt kreklingfrukt sammen med tre og noe blomsteraktig i lukten. Stor konsentrasjon. Smaker av mørke bær, nøtt, tre. Massive tanniner og meget bra syre i avslutningen. (92)

5965701 Dom. Gramenon La Sagesse 2012 (Cotes du Rhône, Frankrike) kr 299,90

Kraftig rødlilla farge og formidabel lukt av syrligsøt kirsebærfrukt, marsipan, nåletre og streif av noe blomsteraktig. Stor konsentrasjon og smak av syrlig og mørk bærfrukt sammen med nøtter og tre sammen med en mikroskopisk tøtsj av noe volatilt. En god dose tanniner og meget bra syre i avslutningen. (92)

5

5812601 Sierra du Sud Côtes du Rhône 2013 (Dom. Gramenon, Cotes du Rhône, Frankrike) kr 269,90

Kraftig rødlilla farge. Mørk bjørnebærfrukt sammen med tre og blomster i lukten. Stor fylde og smak av moden og mørk bærfrukt sammen med pepper og urter. En god del tanniner og nydelig syre i avslutningen. (90)

1812701 Ganevat En Barby Savagnin 2009 (Ganevat, Jura, Frankrike) kr 369,90

Nokså dyp gulfarge og lukt av modne epler, eplekjerner sammen med nøtter, honning og tre. Stor konsentrasjon. Smaker av moden eplefrukt sammen med bakst, nøtt og plommer og en tøtsj av petroleum. Meget bra syrlighet i avslutningen. (92)