Byløvene

Blåmandag på boks

Bag-in-Box og salget går så det suser her til lands og det er flere gode viner å få. Her er kartongvinen som passer en slunken januarlommebok godt.

Dagsavisen anmelder

I dag får man et videre spekter og mye god vin på boks. FOTO: THINKSTOCK

Det er en generell salgsvekst på kartongvin i alle segmenter, dog noe mindre på varer under 300 kroner. Til gjengjeld er det en stor salgsvekst på Bag-in-Box som koster mer enn 400 kroner. Rødvin er største kategori og Italiensk vin troner på toppen, men med en salgsandel på hele 60 prosent i Norge er det kanskje ikke så rart at stadig flere produsenter bestemmer seg for å tappe vin på den omstridte emballasjeformen. Tidligere var det gjerne vinprodusentenes enkleste vin som fikk bli kartongvin og ofte spesialblandinger.

I dag får man et videre spekter og mye god vin på boks. Dog svovles bag-in-boks generelt mer. Svovel, eller sulfitt, er et tilsetningsstoff i vin som har antioksidative og antiseptiske virkninger. Sulfitt beskytter vinen både mot oksidasjon og uønsket bakterievekst eller gjæring. Svoveltilsetning brukes i de fleste viner, og gjerne flere ganger i løpet av produksjonen. Tilsetningen må imidlertid være så liten og så presis som mulig, da både for mye og for lite ødelegger vinen. Svovel oppstår også naturlig i vin, spesielt når den fremstilles etter økologiske og biodynamiske prinsipper. Svoveldioksider i vinmarken via druer og vinifikasjonen blir til hydrogensulfid. Usvovlede viner blir gjerne ekstra friske og fruktige, men også mer sårbare for lys, varme og bevegelse. Overdosering av svovel gir på sin side et ubehagelig preg på vinen, et preg som kan minne om nytent fyrstikk. Heldigvis kan dette forsvinne ved at vinen luftes. Enkelte kan være allergisk mot svoveldioksider, men de fleste reagerer ikke på disse stoffene når det brukes i små mengder. Det har i tillegg skjedd mye på emballasjefronten. Poser og tappekraner av høyere kvalitet bidrar til også at vinen holder seg bedre enn tidligere.

Vinmonopolet har siden 2011 forholdt seg til BiB-kjøpere som en egen kundegruppe som de igjen har delt inn i ulike kategorier. Den prisfokuserte BiB-kunden er i hovedsak under 30 år gammel og står for 40 prosent av salget. Disse kundene drikker pappvin ukentlig og velger emballasjeformen fordi den oppfattes som billig og praktisk. Den vininteresserte BiB-kunden er mellom 33 og 44 år og står for 21 prosent av salget. Også disse drikker pappvin til hverdags, men er mer opptatt av hvilke viner som anbefales når de velger sin kartong. Den siste gruppen regnes som den kunnskapsrike BiB-kunden og er mellom 45 og 59 år. Denne gruppen står for 39 prosent av salget og velger kartongvin på bakgrunn av opprinnelse, drue, distrikt og land.

Samtlige av grupper kjøper vin på kartong og den prisfokuserte kunden kjøper altså mindre pappvin enn kundegruppens størrelse skulle tilsi og hva man kanskje skulle tro. Til tross for at de kunnskapsrike og vininteresserte kundene står for en stor del av pappvinhandelen er vinen fortsatt litt uglesett. Denne gruppen er også mest opptatt av omtaler og anbefalinger. Det er imidlertid viktig å huske at selv om vi vinskribenter drister oss til å mene noe om vin, er vi uansett faglig kompetanse slett ingen fasit. En vinomtale er og blir en veiledende anbefaling. Her er noen anbefalinger til deg som ikke lar deg skjemme av emballasjen når du skal kose deg med rødvin i vintermørket.

 

6   Saladini Pilastri Rosso Piceno 2013, Marche/Italia, 44465, (300 cl) BiB, kr 390

Tiltalende kartongvin med dyp rubinrød farge og dufter av kirsebær, moreller, bjørnebær, krydder og lær. Den er fyldig, frisk og fruktig med runde tanniner, god syre og tørr og lett snerpet avslutning. Økologisk dyrket.

6   Meinklang Burgenland Red 2013, Burgenland/Østerrike, 18074, (300 cl) BiB, kr 410

Ungdommelig og tiltalende østerriker med rubinrød farge og tiltalende dufter av moreller, blomster, pepper og krydder. Den har saftig fruktpreg, fin syre og myk munnfølelse. Ettersmaken er lang, fast og smaksrik. Biodynamisk dyrket.

6   Passitivo Primitivo 2011, Puglia/Italia, 52008, (300 cl) BiB, kr 400

Deler av denne vinen er laget på tørkede druer og har en mørk rubinrød farge. Vinen dufter deilig av svisker, mørke plommer, mokka, anis og krydder. Den har en sødmefull frukt, runde tanniner og god konsentrasjon. Avslutningen er lang og tiltalende.

5   Signature Series Luigi Oddero Langhe 2012, Piemonte/Italia, 11139, (300 cl) BiB, kr 430

Dyp rubinrød Langhe-vin på dolcetto, barbera, syrah og nebbiolo. Vinen har modne dufter av kirsebær, blåbær, varm jord, krydder og lær. Det er frisk og kirsebærsyrlig med bløt munnfølelse, fin frukt og middels fylde, samt lang ettersmak som snerper pent til.

5   PIO Veneto Appassimento, Veneto/Italia, 1086, (300 cl) BiB, kr 431,50

En saftig og rund vin med dyp blårød farge og dufter av kirsebær, parfyme, tørket frukt, mokka, vanilje og lær. Vinen fremstår som friskere enn tidligere og er krydret, frisk og fruktig med middels syre og fylde, samt lang, lett krydret ettersmak.

5   Les Rives d‘Alcion, Sør-Rhône/Frankrike, 50778, (300 cl) BiB, kr 390

En middels dyp rødlilla vin med svale dufter av kirsebær, blåbær, krydder, lær og urter. Vinen er elegant og tiltalende med god syre og frukt, samt balansert og rund tanninstruktur og lang, fast ettersmak med innslag av pepper.

5   Ravenswood Zinfandel 2013, California/USA, 52787, (300 cl) BiB, kr 400

En ungdommelig og fruktdrevet rubinrød vin med dufter av røde bær, plommer, bjørnebær, tørket frukt og urter, samt innslag av vanilje. Den er bløt, frisk og fruktig, med fin fylde og middels syre, samt saftig ettersmak som strammer lett til.

5   Faustino Tempranillo, Rioja/Spania, 17501, (300 cl) BiB, kr 400

En gammel traver i ny ham. Vinen har en middels dyp, rubinrød farge og dufter av blomster, søte, røde hagebær, blåbær, vanilje og svakt urter. Den er frisk, saftig og fruktdreven med middels fylde og runde tanniner, samt fin syre og lang, litt varm ettersmak.

5   Pasqua Romeo and Juliet`s wall Passimento, Veneto/Italia, 17767, (300 cl) BiB, kr 400

En mørk rubinrød vin som dufter deilig av svisker, mørke plommer, mokka, anis og krydder. Den har en sødmefull frukt, runde tanniner, middels syre og god konsentrasjon. Avslutningen er lang og tiltalende.