Byløvene

Stort ølslipp

Nærmere 100 nye øl ble lansert i landets spesialbutikker torsdag denne uka. Her er noen av godsakene som er å finne.

Dagsavisen anmelder

Inntil nylig hadde vi kun to spesialbutikker i det norske vinmonopolsystemet, men i dag har antallet økt til hele sju spesialbutikker. I tillegg til Vika i Oslo og Valkendorfs gate i Bergen, som også er de to opprinnelige spesialbutikkene, har CC-Vest i Oslo, Kvadrat i Sandnes og Valentinlyst i Trondheim, samt utsalgene i Hamar og Sandefjord, utvidet distribusjon av spesialprodukter. Det vil si at det lanseres egne nyhetsslipp for disse butikkene og at mange av produktene verken er å finne i andre butikker eller er listet på vinmonopolet.no. Også disse produktene blir fordelt ut fra tidligere salgstall og etterspørsel fra kundene. Vika vil fortsatt få det aller meste av det som blir gjort tilgjengelig, men de fleste produktene på dette ølslippet er å finne i samtlige spesialbutikker.

Amerikansk øl, men også norsk, er spesielt populært ifølge produktsjef for øl på Vinmonopolet, Rune Laugen. Det et er likevel Belgia som dominerer spesialslippet denne gangen. Slippet bekrefter nok en gang at vi er inne i en ny æra hva gjelder øl. Ikke bare får vi nesten 100 nye øl i spesialbutikkene, vi har nærmere 800 øl i pollisten fra før og ytterligere nyheter kommer i begynnelsen av november. Merk deg at også øl med naturkork kan være korket, noe flere av ølene smakt denne gangen var. Et korket øl smaker og dufter i retning av våt papp og mugg på lik linje med korket vin. Kork gir også en vond smak og ubehagelige tørrstoffer på siden av tungen. Har du fått et korket øl kan den leveres til Vinmonopolet og du får pengene tilbake.

11 øl

6   St. Bernardus Abt 12 Abby Ale, Belgia

Et dypt mahognibrunt klosterøl med dufter av sjokolade, kaffe, mørk malt, dadler og tørket appelsinskall. Ølet er fyldig og rikt med godt skum og god balanse mellom det sødmefulle og bitre. Avslutningen er lang og konsentrert. En quadrupel som tilsvarer westvleteren 12, men som er brygget med annen gjærtype. Lagringspotensial.

540779, kr 60 (33 cl) 10 % vol.

6   N.V. Brouwerij Boon Mariage Perfeit Geuze 2010, Belgia

Et spontangjæret årgangsøl med matt brunoransje farge, bløtt skum og dufter av malt, sitrus, fruktkake og gjærbakst. Det er middels fyldig, smaksrikt og fruktig med høy syre og lang elegant ettersmak. Basert på minimum 3 år gammel lambic. Kan lagres i opptil 20 år.

18320, kr 79 (37,5 cl) 8 % vol.

6   Mikkeller/Three Floyds Blå Spøgelse Spontan Blueberries, Belgia

En herlig blårød blåbærlambic med innsmigrende dufter av kirsebær, blåbær, blomster, sitrus, brett og bakst. Ølet er friskt, syrlig og saftig med god struktur og fint skum, samt middels fylde og tørr munnfølelse. Avslutningen er lang, elegant og balansert. Et flott lagringsøl.

18348, kr 206 (75 cl) 7,7% vol.

6   Lost Abby Red Poppy, USA

En red ale med middels dyp kastanjebrun farge, godt skum og harmoniske dufter av pærer, plommer, tørket sitrusskall mellommørk malt, nøtter og krydder. Det er friskt og fruktig med middels fylde, fin balanse og lang, syrlig ettersmak. Utgangspunktet er en brown flandern-ale fatlagret i 6 måneder på sure kirsebær.

17848, kr 151 (37,5 cl) 5 % vol.

6   Cantillon Kriek, Belgia

En økologisk kriek av 100 prosent lambic blandet med sure kirsebær. Ølet har en lys rød farge, fint skum og komplekse dufter av bringebær, sitrus, høstløv, gjær og hint av fat. Ølet er vinøst og fruktig med middels fylde og krisp munnfølelse, samt god balanse mellom fruktsødme og syrlighet. Ettersmaken er lang og leskende. Best innen et år.

17848, kr 87 (37,5 cl) 5 % vol.

6   Evil Twin/Prairie Artisanal, USA

Et tett brunsvart øl brygget med chili. Ølet dufter av sjokolade, kaffe, mørkbrent malt, svisker og søt lakris, samt innslag av humle. Det er kraftig, fyldig og smaksrikt med god sødme og bitterhet. Ølet bærer sin alkoholprosent godt og har en lang kremet ettersmak med litt kryddersnert.

17860, kr 117 (35,5 cl) 13 % vol.

5   N.V. Brouwerij Boon Mariage Perfeit Kriek, Belgia

En dyp rødlilla kriek med tykt rosa skum og tiltalende dufter av sure kirsebær og skogsbær med innslag av bakst, lys malt og svakt karamell. Det er svært syrlig og friskt med tiltalende bærpreg, middels fylde og lang, krisp ettersmak. Ølet er basert på minimum 3 år gammel lambic og lagret i 18 måneder før det tilsettes kirsebær. Kan lagres i opptil 20 år.

18321, kr 70 (37,5 cl) 8 % vol.

5   Brasserie Fantome Saison, Belgia

Et tiltalende sesongøl med middels dyp gyllenbrun, godt skum og dufter av tørket aprikos og fiken, samt sitrusskall, humle, kvae og blomster. Det har sødmefull fruktighet, bløtt skum, god fylde og konsentrasjon. Avslutningen er lang og balansert.

18440, kr 137 (75 cl) 8 % vol.

5   B.O.M. Brewery Triporteur from Hell, Belgia

Et middels dypt oransjebrunt ale med godt skum og dufter av tørkede frukter, karamell, sjokolade, kaffe, mørk malt og innslag av humle. Det er fyldig og smaksrikt med god sødme og lett bitterpreg, samt lang, særegen ettersmak med innslag av bittermandel. Lagringsdyktig.

18038, kr 51 (33 cl) 6,6% vol.

5   Jolly Pumpkin Calabaza Blanca, USA

Et fatlagret hveteøl med lys gyllengul farge med fint skum og friske dufter av gule frukter, sitrus korn, koriander og lys malt. Ølet er fruktig og leskende med rik og rund munnfølelse samt lang og tiltalende ettersmak.

96144, kr 133 (75 cl) 4,8% vol.

5   Palm Breweries Rodenbach Caractere Rouge Sour, Belgia

Et middels dypt rødbrunt surøl med dufter av kirsebær, mandelkjerne, tørket aprikos og litt tyggegummi. Ølet er saftig og syrlig med moderat bitterpreg og middels fylde, samt lang ettersmak.

18318, kr 140 (75 cl) 7 % vol.