Byløvene

Godsaker til festmaten

Det er mye høstgodt til både glass og tallerken. Her er noen av godsakene til høstens festmat.

Travaglini Gattinara 2008, Piemonte/Italia.

Tida har kommet for høstslakt, skogsopp og store glass med deilig rødvin. Vi er velsignet med en natur som gir oss kjøtt i verdensklasse, råvarer som gjerne får følge av gullgule kantareller og smaksrike sauser.

Dette er fantastisk høstmat som krever sin rødvin i glasset. Vilt krever godt vinfølge, men det er store variasjoner i hvor kraftig viltet er og tilbehøret de enkelte rettene får. Ulike tilberedelsesmetoder og forskjellig tilbehør skaper også smaksvariasjoner.

Den røde høstvinen skal være pent fyldig, smaksrik og gjerne lett krydret. Til kjøttretter som er fete og smaksrike bør en velge en fruktig vin med god syre og markant tanninstruktur, til det litt magrere kjøttet kan vinene gjerne ha litt mildere tanniner og mer delikat stil.

Man sier gjerne at champagne passer til alt, og det er ikke langt fra sannheten. Boblevinen passer i hvert fall utmerket til ultranorsk fårikål og salt kjøtt med komler. Jeg anbefaler først og fremst en smaksrik og utviklet champagne til festmat som dette.

Jo da, det er kostbare dråper, men jeg synes i grunnen det er vel anvendte penger. Det lages selvfølgelig alternativer til de franske luksusboblene. Velg gjerne champagne-lignende musserende fra andre vinområder, for eksempel Franciacorta, til høstens gourmetmåltider kan man gjerne koste på seg litt ekstra og har du råd er dette vin som gir valuta for pengene.

6   Travaglini Gattinara 2008, Piemonte Italia, 47664, kr 198

Vinen har en middels dyp rubinrød farge og dufter av roser, bringebær, tjære, høstløv og lær med hint av trevirke. Den er elegant, fruktig og frisk med god fylde og
konsentrasjon, samt flott syre- og tanninstruktur. Avslutningen er lang og
balansert. Deilig til and, storfugl og vilt.

6   Brunelli Brunello di Montalcino 2008, Toscana/Italia, 59811, kr 260

Tiltalende brunello med middels dyp rubinrød farge og dufter av kirsebær, blomster, urter
med hint av fat og flintstein. Vinen er frisk og tiltalende med god syre og flott frukt, samt runde tanniner og middels fylde. Ettersmaken er lang og snerper pent til. Passer til lam, vilt og storfe.

5   Croix de Beaucailloum 2008, Bordeaux/Frankrike, 3197,kr 415

Cabernetdominert bordeaux med dyp rubinrød farge og tiltalende dufter av mørke hagebær, plommer, lær, eksotisk treverk og saltøy. Vinen er frisk og karakterfast med god fylde og syre, samt avrundede tanniner og lang, elegant ettersmak. Drikker godt nå, men vil utvikle seg godt ved ytterligere lagring. Skikkelig biffvin som også passer til vilt og lam.

5   Jean-Michel Stephan Côte Rôtie 2012, Nord-Rhône/Frankrike, 17460 kr 380

Dyp blårød vin med dufter av skogsbær, mørke plommer, viltblod, blomster, fat og pinje. Vinen er fyldig og konsentrert med god syre og kjølig fruktkarakter, samt faste tanniner og lang, kraftig ettersmak. Vinen vil ha godt av ytterligere lagring. Perfekt til ryper og storfugl.

5   Ch. Marquis de Terme 2008, Bordeaux/Frankrike, 7449, kr 398

Rik og tiltalende bordeaux med dyp rubinrød farge og dufter av solbær, bjørnebær, sedertre, fatkrydder, allehånde og hint av urter. Vinen er fyldig og fast med markante tanniner, god konsentrasjon og syre, samt lang ettersmak som fastner godt til. Vil ha godt av ytterligere lagring. Super til lam.

5   Champy Pommard Vieilles Vignes 2011, Burgund/ Frankrike, 6949, kr 320

Dette er en tiltalende, middels dyp rubinrød pinot noir med dufter av bringebær, plommer og
fat, hint av urter. Vinen har krisp syre, frisk og ren fruktkarakter, markante tanniner og lang ettersmak. Vinen passer til lettere vilt, soppretter og fugl. Økologisk dyrket.

5   Mas d‘Alezon Le Presbytère 2011, Languedoc-Roussillon/ Frankrike, 7462, kr 170

En frisk rødlilla grenachedominert vin med dufter av blåbær, plommer, urter og hint av fat. Vinen er frisk og middels fyldig med fint bærpreg, moderat syre og lang ettersmak. En god vin til lammeretter med rosmarin, samt lyst kjøtt og mildt vilt. Økologisk dyrket.

5   Chateau Laroque 2011, Bordeaux/Frankrike, 2838, kr 300

Dyp rubinrød grand cru classé med komplekse dufter av solbær, plommer, sedertre, lær og mokka. Vinen er bløt og elegant med god fylde og frukt, middels syre og lang fast ettersmak. Super biffvin som også går bra til lammeretter og lettere vilt.

Høstvin med bobler

6   Philipponnat Royal Reserve, Champagne/Frankrike, 56473, kr 350

Lys gyllen og tiltalende champagne med dufter av modne røde bær, fersken matepler, sitrus, mineraler, nøtter og brioche. Den har fine bobler, god struktur, fint utviklet fruktighet og tydelig bakstpreg, samt lett kremet fylde og flott syre. Ettersmaken er lang og harmonisk. En god champagne til salt kjøtt og komler, så vel som fårikål.

6   Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut, Lombardia/Italia, 33106, kr 275

Vinen har en lys gul farge og tiltalende dufter av epler, fersken, tropisk frukt, sitrus og blomster, med tydelig innsalg av bakst. Den er frisk og smaksrik med fine bobler, god syre og frukt, samt middels fylde og lang ettersmak. Super til fårikål.