Byløvene

Gastronomisk lykketreff

Norsk lammekebab, kinesisk plommesaus og gresk yoghurt. Sammen blir ingrediensene trippelt så gode!

Dagsavisen anmelder

Det knirker litt i det politiske samarbeidet med Kina om dagen, men det legger ingen demper på Kinas rolle på denne lammetallerkenen.

«Chinese plumsauce» er en velkjent ingrediens i det kinesiske kjøkkenet. Mest brukt er sausen sammen med stekt kjøtt som and, okse, lam og svin, og smaksforsterker i wokretter. Plommesausen er superallsidig, med sin fyldige, søtlige og friske smak og det lett spicy chili-stinget.

Med så mye deilige plommer som henger rundt i hagene nå om høsten, kan kanskje helgens syssel være å børste støv av et par gamle norgesglass for å lagre grøden? Det er helt innafor å kjøpe noen plommer også, men hvert år råtner tonnevis av glimrende plommer på trærne til ingen nytte, og det er jo nitrist. Godt modne plommer er tilfeldigvis perfekte til denne kinesiske plommesausen.

Etter koking holder sausen seg veldig godt i tette glass. Oppbevares de mørkt og kjølig, kan du mer enn gjerne spise plommesausen til neste sommers grillmat.

Lammekebab, hva er egentlig det? Kebab betyr opprinnelig kjøtt grillet på spidd. Kebabgatekjøkken serverer som regel varianten «døner-kebab», som blir servert i pitabrød med salat og saus. I ukas oppskrift er det imidlertid en tradisjonell kebab på spidd som gjelder.

Utgangspunktet er rå lammefarse fra restene av lammelår. Når vi knar farsen sammen med krydder, salt og potetmel, og deretter former deigen rundt et trespidd, heter det plutselig lammekebab. Har du terninger av fint og rent lammekjøtt som ikke trenger å kvernes, blir også dette til lammekebab så fort det er tredd på et spidd og grillet. I dette tilfellet kan du marinere kjøttet i krydderne i oppskriften, framfor å tilsette krydder i farsen. (NTB Tema)

Lammekebab (6 personer)

Plommesaus:

500 g plommer

30 g ingefær

50 g brunt sukker

2 sjalottløk

1 fedd hvitløk

3 cm rød chili

1 stjerneanis

Saften fra ½ sitron

½ dl soyasaus

½ dl vann

Kjøtt, 12 spidd:

1 kg lammekjøtt

1 dl vann

14 g salt

2 ss potetmel

½ ts kummin

½ ts malt koriander

2 fedd hvitløk

½ ts grov svart pepper

2 klyper chilipulver

Yoghurt:

200 g kald gresk yoghurt

3 ss melk

½ ts salt

Lam: Når man beiner ut et lammelår, får man en del avskjær og småmuskler som egner seg ypperlig til farse. Hvis du ikke har avskjær, kjøp lammefarse i butikken - eller bruk terninger av lammekjøtt. De aller fleste kjøttbutikker og kjøttdisker har dette, eller kan lage det til deg.

Elt sammen kjøttet med salt, vann, krydder og potetmel. Hvitløken presser/river du oppi. Elt dette sammen til en fast deig. Del deigen i 12 boller. Rull dem utover mellom hendene, med pinnen i, til du får en tykk pølseform. Gjør dette med alle 12 før du fortsetter. Har du ikke lyst å stå ute i kulda og grille, kan du bruke en grillpanne. Grill alle spiddene til de får en god grillskorpe på to sider. De trenger ikke stekes ferdig i grillpanna. Legg dem over i en ildfast form som settes i ovnen på 150 grader rett før servering.

Kinesisk plommesaus: Skyll plommene. Del dem i to og ta ut steinen. Del dem videre opp i grove biter. Finhakk sjalottløk, ingefær, chili og hvitløk. Legg dette i en stålkjele. Hell over vann, soya, sitronsaft, stjerneanis og brunt sukker. Kok opp på moderat varme under lokk i ca. 10 minutter. Det er viktig at alle ingrediensene kokes møre før reduseringen kan starte. Ta av lokket og skru ned til lav varme, og la det stå og småkoke til sausen begynner å tykne. Rør rundt i ny og ne med en tresleiv. Det skal være 3-4 dl plommesaus igjen når den er ferdig kokt. Dette tar ca. 15-20 minutter, avhengig av størrelsen på kjelen. Hell sausen over på rene glass og skru på lokket.