Byløvene

Ah! Asparges…

Spenstig og aromatisk vekker noen flasker følelsen av sommer. Den dufter deilig, er herlig oppfriskende og passer perfekt til frisk asparges.

Dagsavisen anmelder

En vellaget og aromatisk aspargesvin er aldri kjedelig. Til grønne asparges kan vinen være svært aromatisk med en tilstedeværende grønn karakter kombinert med lime, aprikos, honning og tropiske frukter eller mineraler, røyk og pepper, alt etter produksjonsmetode eller hvor vinen kommer fra. Mens vi kan gå for fyldigere og litt fatlagrede aspargesvin til smørstekte hvite asparges. Sesongen for norsk asparges er kort, men det finnes gode importerte å få også utover sommeren.

En knitrende syrefrisk sauvignon blanc er klassisk aspargesvin. De viktigste områdene for rene sauvignon blanc-viner er Loire i Frankrike og New Zealand. Mest kjent er utvilsomt øvre Loire, hvor Sancerre og Pouilly-Fumé regnes som de beste appellasjonene. Syrefriske sancerre er den klassiske og elegante arketypen, mens pouilly-fumé, som produseres omkring landsbyen Pouilly-sur-Loire, viser druens evne til mineralitet. Mens de mest aromatiske sauvignon blanc-vinene gjerne kommer fra den nye verden og New Zealand. Her gir de maritime forholdene og variert jordsmonn i vinmarkene en ulik modning av druene. En riktig blanding av modne og umodne druer gir svært karakteristiske viner, med hele spekteret av grønne og urtepregede dufter. Landets største og tradisjonelt beste vinregion, Marlborough, ligger på sør-øya. Andre gode viner lages på druer som chenin blanc, greco, albariño, riesling, tørr muscat og verdejo. Aspargesvinen går også godt til retter med kylling, sjømat og fete smaksrike sauser for eksempel med hvitvin og urter, eller også til røykelaks, kamskjell og ikke minst osten chèvre.

6   Nederburg Anchorman Chenin Blanc 2012, Western Cape/Sør-Afrika
Lys strågul farge og dufter av fersken, voks, smør, lime og krydder. Vinen er rik, fyldig og frisk med innsmigrende munnfølelse og flott syrestruktur, samt lang og lett mineralsk ettersmak. Herlig aspargesvin eller som følge til stekt sjømat.
12438, kr 180

6   Bourgeois Sancerre Grande Réserve 2013, Loire/Frankrike
Vinen har en lys gulgrønn farge og dufter energisk av stikkelsbær, nesle, asparges, sitrus og mineraler. Den er ren og fast med et godt mineralsk preg, høy syre, rund fylde og lang avslutning. Ungdommelig allrounder til aspargesen.
743, kr 189,50

6   Azumbre Verdejo 2012, Rueda/Spania
Vinen har en lys gulgrønn farge og dufter av grønne epler, stikkelsbær, lime og nesle med innslag av melon. Den er frisk, fruktig og tett med god syre, samt middels, litt oljepreget fylde og middels lang ettersmak. Super til asparges og artisjokker eller andre vårlige grønnsaker.
20897, kr 119

6   Villa Raiano Greco di Tufo 2013, Campania/Italia
Vinen har en lys gul farge og dufter av blomster, aprikos, lime, røyk og mineraler med innslag av nyslått gress. Den er frisk, tørr, fruktig og slank med lett kremet munnfølelse, samt god syre og mineralitet. Ettersmaken er lang og frisk med lett urtepreg. Et flott følge til asparges og andre primører, samt kylling og sjømat.
80566, kr 150

5   Nederburg The Young Airhawk Sauvignon Blanc 2012, Western Cape/Sør-Afrika
En lys gul og fatlagret sauvignon blanc med tiltalende dufter av hylleblomst, epler, sitrus, mineraler og urter med innslag av fatkrydder. Den er frisk og fruktig med flott kremet fylde, god syre og lang, kompleks ettersmak. En god vin til smørstekte og grillede asparges.
12437, kr 180

5   Pazo Baión Albariño 2012, Rias Baixas/Spania
En flott aspargesvin med lys gul og dufter av pærer, honningmelon, blomster, urter og anis. Den er frisk og fruktig med oljepreget fylde, sødmefull fruktkarakter og god syre, samt lang, fet ettersmak.
14153, kr 200

5   Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2013, Marlborough/New Zealand

Vinen har en lys strågul farge og dufter spennende av solbærblader, asparges og nesle, samt kiwi og lime. Den er ung, fast og smaksrik, med asparges også i smak, samt middels fylde og lang ettersmak. Klassisk aspargesvin. 30890, kr 234