Byløvene

Mye godt blant årets første polnyheter

Vi nordmenn koser oss med dyrere og bedre vin enn før, og nyhetsslippet på Vinmonopolet er preget av vin i de høyrere prissjiktene.

Dagsavisen anmelder

Det passer kanskje ikke alle lommebøker i januar, men det skorter ikke på prisgunstige godsaker heller. Her er noen av slippets aller beste viner.

Januarslippet er vanligvis ikke blant de største. Likevel er det er mye godt å glede seg over. Januar er også måneden for markedsplaner og statistikker. Noen av oss vil alltid være vanedyr i vinveien og kjøpe den samme vinen år etter år. Samtidig er vi, i motsetning til hva vi tror, både mer kvalitetsbevisste og vininteresserte enn de for eksempel er i våre naboland. Vi kan rett og slett skilte med at vi generelt velger vin som regnes som mer krevende og av høyere kvalitet enn for eksempel søta bror, eller briter og finner for den saks skyld.

Nordmenn er opptatt av vin i kombinasjon med mat og prøver gjerne nytt. Dette gjelder både dyre og rimelige viner. Riktignok er hele 60 prosent av vinsalget i Norge vin i kartong, men også i dette segmentet koster vi stadig på oss bedre vin. Den samme utviklingen ser vi også på flaskevin med salgsvekst på vin til over 125 kroner, og nedgang på vin under 125 kroner. Salget er økende for Italia, USA og Portugal, resterende vinland har et synkende salg. Vi drikker altså bedre, men mindre, og mer til maten.

Nordmenns interesse for mat og -drikkekombinasjoner har ført til at det knyttes ulike matrelaterte tema til hvert nyhetsslipp. Januar og februar er rødvinsmåneder for oss nordboere, men det er også den tiden på året hvor sjømaten er på sitt beste. På polet er det torsk som står i fokus de neste to månedene, og i alle polutsalg vil du finne vin som er merket med bindersen «passer til torsk». At vi i stor grad velger rødvin til torsk er en annen særegenhet ved oss nordmenn. Torsk er mager fisk, og er rødvinen ung og fruktig med lite eller milde tanniner og lite eikekarakter vil de fleste rødviner kunne fungere til fisken. Tanniner kan gi en metallisk eller tranaktig smak når de binder seg med fiskens fett og proteiner.

I tillegg oppstår det gjerne problemer når vinen kombineres med fiskens tilbehør. Grønnsaker og fete sauser kan tilsi at hvit vin er et bedre valg enn rød. Det er imidlertid mange gode røde alternativer. Merlot, pinot noir, tempranillo, barbera og dolcetto er blant mange røde druer som ofte lages i en torskevennlig stil. Dermed er det bare å glede seg over god mat med godt vinfølge og fortsette i den gode norske tralten med å drikke bedre, men mindre, og kanskje litt oftere.

Røde

6   Hilberg-Pasquero Vareij 2011, Piemonte/Italia

Dette er nyhetsslippets store høydepunkt, en herlig og usvovlet, tørr brachetto med 25 prosent barbera. Vinen dufter intenst av kirsebær, bringebær, nyperoser, nellik, rosmarin og mynte. Den er ekstremt fruktig og frisk med milde tanniner og elegant munnfølelse, samt middels fylde og syre. Avslutningen er lang, saftig og balansert. Økologisk dyrket. Passer til torsk.

11190, kr 229

6   Groppone Barbera d‘Alba 2012, Piemonte/Italia

En ungdommelig og vellaget barbera med tett rødlilla farge og delikate dufter av kirsebær, blomster, høstløv og lær. Vinen er smaksrik, frisk og fruktdreven med flott syre og lang, ren og saftig ettersmak. Et realt røverkjøp. Passer til torsk.

9898, kr 123

6   Scyras Clarendon 2012, South Australia/Australia

Spennende spontangjæret, ufiltrert og usvovlet vin med tett blårød farge og dufter av bjørnebær, fioler og lær, med innslag av fat. Vinen er sval, konsentrert og elegant med herlig frisk frukt og runde tanniner, samt syrefrisk og lang ettersmak. Økologisk dyrket. Kan passe til torsk.

7078, kr 236

6   Fontodi Chianti Classico 2009, Toscana/Italia

Fabelaktig og flott chianti med dyp rubinrød farge og innsmigrende dufter av kirsebær, varm jord, sopp, roser, fat og lær. Vinen er fruktig og balansert med fin fylde og syrestruktur, god konsentrasjon og avrundede tanniner, samt lang fast ettersmak med hint av anis. Økologisk dyrket. Kan passe til torsk.

32788, kr 197

6   Bogle Petite Sirah 2011, California/USA

Tiltalende og konsentrert petit sirah med tett rødlilla farge og dufter av bjørnebær, solbær, plommer, blekk, lakris og fat. Vinen er fruktig og syrefrisk med markante tanniner og god fylde, samt lang, tørr og balansert ettersmak som snerper pent til. Kose- og kjøttvin.

8705, kr 148

6   Hilberg-Pasquero Barbera d‘Alba Superiore 2010, Piemonte/Italia

Dette er en fabelaktig og fløyelsmyk barbera med innsmigrende dufter av kirsebær, fioler, lær, sjampinjong og fat. Vinen er fyldig og rund med flott frukt og høy syre, samt integrert fatkarakter og velstrukturert munnfølelse. Lang, harmonisk ettersmak med hint av muskatnøtt. Økologisk dyrket. Kan passe til torsk.

11189, kr 343

6   Taupenot 
Saint-Romain 2010, Burgund/Frankrike

En middels dyp rubinrød pinot med delikate dufter av røde hagebær, blomster, løv og visne roser og sopp, samt innslag av fat. Vinen er kompleks, saftig, frisk med kjølig fruktkarakter, middels fylde, fin dybde, samt god syre og milde tanniner. Ettersmaken er lang, saftig og fruktdreven, og fastner fint. Kan passe til torsk.

9481, kr 241

6   Domaine Saint Andéol 2011, Sør-Rhône/Frankrike

En middels dyp blårød og saftig cairanne på 60 grenache, 40 prosent syrah med dufter av mørke bær, plommer, skogsbunn, rosmarin, lær og rått kjøtt. Vinen er kompleks, frisk, fruktig og ueiket med flott struktur og fin syre, samt lang, balansert ettersmak. Vilt- og kjøttvin.

953501, kr 128

5   Farge Saint Joseph Terre de Granit 2011, Nord-Rhône/Frankrike

En rik og intens dyp rødlilla syrah med dufter av bjørnebær, fioler, pepper, mineraler og viltkjøtt. Vinen er konsentrert og rik med god fylde, kjølig frukt, fin syre og avrundende tanniner, samt lang fast og lett parfymert ettersmak. Vilt-, fugl- og kjøttvin.

7527, kr 208,50

5   Texier Cairanne 2011, Sør-Rhône/Frankrike

Dyp blårød vin på 85 prosent grenache, 10 prosent cinsault og 5 prosent syrah. Vinen dufter av modne mørke bær, krekling, røkt kjøtt, skogbunn og urter. Den er frisk, fruktig og fyldig og med middels syre og runde tanniner. Avslutningen er lang med innslag av tobakk. Kose- og kjøttvin.

9480, kr 144

5   Poggio Nardone Brunello di Montalcino 2008, Toscana/Italia

En elegant brunello med dyp rubinrød farge og tiltalende dufter av mørke kirsebær, moreller, fat, roser og tobakk. Vinen er smaksrik, fyldig og konsentrert med god tanninstruktur, fin syre og flott frukt, samt lang fast ettersmak. Allrounder til kjøttretter.

10361, kr 289

5   Te Mata Merlot/Cabernets 2010, Hawke‘s Bay/New Zealand

Middel dyp blårød bordeauxblend med dufter av kirsebær, bringebær, plommer, jordsmonn, lær, blomster og røyk. Vinen er ren og elegant med middels fylde og avrundede tanniner og sval fruktkarakter. Ettersmaken er lang og strukturert. Til kjøtt eller peis.

9979, kr 175

5   Hilberg-Pasquero Langhe Nebbiolo 2010, Piemonte/Italia

En tiltalende nebbiolo med dufter av kirsebær, steinsopp, humus og anis. Vinen er middels dyp rubinrød og elegant med god konsentrasjon og fylde, høy syre og markante tanniner, samt lang ettersmak. Økologisk dyrket. Til kjøtt og fugl, eller modne, faste oster.

11195, kr 279

5   Ch. d‘Eyran 2011, Bordeaux/Frankrike

En prisgunstig og ungdommelige bordeaux med dyp rubinrød farge og tiltalende dufter av solbær, plommer, sedertre, anis, fat og svakt urter. Den er frisk, saftig og middels fyldig med god frukt, runde tanniner og lang ettersmak. Kjøttvin, men kan passe til kraftige torskeretter.

9454, kr 180

5   Scarzello Langhe Rosso 2011, Piemonte/Italia

Mørk rødlilla Langhe Rosso på 80 prosent dolcetto og 20 prosent barbera med dufter av kirsebær, lær, sopp og jordsmonn. Den er rik, fruktig og elegant med ren frukt og god struktur, samt lang balansert ettersmak. Kan passe til torsk.

11194, kr 165

5   Boffa Carlo Barbera d‘Alba Buschet 2011, Piemonte/Italia

En frisk og kirsebærsyrlig vin med dyp rødlilla farge og dufter av kirsebær, blomster og lær. Den er fruktig og forfriskende med middels fylde og god konsentrasjon, samt høy syre og lang ettersmak med innslag av blomster. Passer til torsk.

1586, kr 233

5   Noble Vines 667 Pinot Noir 2012, Monterey/USA

Middels dyp rødlilla vin med dufter av bringebær, boysenbær, lær, vanilje og blomster, samt svakt urter. Vinen er frisk, fuktig og rund med god fylde, sødmefull munnfølelse og middels syre, samt lang, varm ettersmak. Passer til torsk.

99076, kr 150

Hvite

6   Haag Brauneberger Riesling Kabinett Trocken 2012, Mosel/Tyskland

Lys gulgrønn riesling. Dufter herlig av epler, sitrus, mineraler og våt skifer, samt hint av honning. Vinen er smaksrik, elegant og konsentrert med sødmefull frukt, fin fylde og syre og lang, balansert ettersmak. Passer til torsk.

981301, kr 170,80

6   Domaine de la Solitude 2012, Bordeaux/Frankrike

Lys gulgrønn bordeauxblend med 52 prosent sauvignon blanc og 48 sémillion med gule epler, blomster, melon, voks, stikkelsbær og hint av nesle og mineraler. Vinen er fruktig, harmonisk med lett kremet fylde, fin syre og lang, konsentrert og lett sitruspreget ettersmak. Passer til Torsk.

30736, kr 240,-

6   Cailbourdin Pouilly Fumé Les Cris 2012, Loire/Frankrike

En lys gul og middels fyldig sauvignon blanc som dufter av stikkelsbær, solbærblader, sitrus og flintpregede mineraler. Den er ren, flott og mineralsk med høy syre og god struktur, samt lang elegant ettersmak. Passer til torsk.

44464, kr 205

6   Topf Grüner Veltliner Strassertal 2012, Kamptal/Østerrike

En god og ungdommelig grüner med lys gul farge og deilige dufter av epler, blomster, fersken og hvit pepper. Vinen er ren og frisk med god frukt, fin syre og lett oljeaktig fylde. Ettersmaken er lang og lett sitrussyrlig. Løp og kjøp. Passer til torsk.

97647, kr 125

5   Molitor Zeltinger Riesling Trocken 2012, Mosel/Tyskland

Vinen har en lys gulgrønn farge og dufter av epler, sitron, mineraler og svakt aprikos og honning. Den er frisk og balansert med sødmefull fruktighet, god syre og lang mineralsk ettersmak. Økologisk dyrket. Passer til torsk.

9808, kr 163

5   Ch. Rauzan Despagne 2012, Bordeaux/Frankrike

Lys gulgrønn bordeaux på 60 prosent sauvignon blanc, 20 prosent semillon og 20 prosent muscadelle, med aromatiske dufter av stikkelsbær, nesle og sitrus, samt innslag av voks og gule plommer. Vinen sauvignon-dominert på duft, men er mektigere og voksaktig på smak med en fin fedme og middels fylde og syre, samt fin frukt og lang ettersmak. Passer til torsk.

9519, kr 115 PET

5   Jeanneret Chasing The Sun 2012, Adelaide Hills/Australia

Vinen har en lys gul og ueiket chardonnay med dufter av gule epler, tropisk frukt, fersken, sitron og svakt mineraler. Vinen er middels fyldig og syrefrisk med flott frukt og god munnfølelse, samt lang, sitruspreget ettersmak. Passer til torsk.

9165, kr 155.