Byløvene

Historisk adelsvin til høstværet

Vind, regnvær og varmende inneliv hører høsten til. Da passer det godt med rødvin fra den italienske adelsfamilien Frescobaldi.

Dagsavisen anmelder

I middelalderen var Toscanas Firenze nærmest verdens navle. Byen huset storheter innen litteratur, kunst, arkitektur og musikk, samt politikere, handelsmenn og finansmagnater. Man anser blant annet kapitalismen og renessansekunsten for å være født i Firenze. Byen er fortsatt et viktig senter for kunst, handel og finans. Noen av hjørnesteinene i regionens vinproduksjon i dag er florentinske adelsfamilier med historie tilbake til 1000-tallet, blant disse finner vi familien Marchesi de Frescobaldi. Familien var en mektig handelsfamilie i Toscana allerede på 1200-tallet og Frescobaldi var nært knyttet til den engelske tronen i århundrer. Hvor mektig familien var fornemmes lett når man ser kart fra denne tida, og deres eiendommer er blant de ytterst få som er navngitt. Allerede tidlig på 1300-tallet startet familien med vinproduksjon på Tenuta de Castiglioni i Val di Pesa, sør for Firenze. Marchesi Leonardo Frescobaldi er 29. generasjon og familiebedriftens overhode.

Castello Nipozzano i Chianti Rufina er et annet vinslott som har vært i familiens eie i århundrer og som også er å finne på kart fra renessansen. Nipozzano betyr «uten brønn», og ikke overraskende er områdets første brønn å finne på nettopp denne eiendommen. Lamberto Frescobaldi, som er 30. generasjon og Marchese de Frescobaldis president, kan fortelle at området med vinmarker vendt mot elven Arno har vært ansett som et av de beste for vinproduksjon siden den tida. Her valgte familien allerede i 1855 å plante internasjonale druesorter som merlot, cabernet sauvignon og petit verdot som er grunnlaget for deres anerkjente bordeauxblend Mormoreto. Chianti Rufina er kjøligere enn Chianti Classico som følge av kalde sommervinder fra Appenninene. Deres mest kjente vin Nipozzano Riserva er en historisk vin produsert siden 1864. Vinmarken Montesodi er regnet som 1. cru Chianti Rufina og her dyrkes det kun sangiovese til deres Montesodi Riserva.

I tillegg eier familien 1500-tallsslottet Pomino i Appenninene, ikke langt unna Nipozzano. Pomino ble en egen DOC i 1983. Dette er en enda kjøligere region en Chianti Rufina og her dyrkes det grønne druer som pinot bianco og chardonnay til deres hvite kvalitetsviner. Som eneste DOC i Toscana dyrker de også pinot nero. Ikke minst lager de den berømte passitovinen vin santo på Castello Pomino. Marchese de Frescobaldi eier også vingårdene Castelgiocondo, Ammiraglia, samt den berømte produsenten av supertoscanere Tenuta dell‘ Ornellaia i Bolgheri. Utenfor Toscana styrer familien vinhusene Castel Giacondo og Luce della Vite i Montalcino, og Conti Attems in Friuli. Familien er også kjent for sine samarbeidsprosjekter med californiaprodusenten Robert Mondavi. I sommer lanserte de Lamberto Frescobaldis hjertebarn, Gorgona. En flott og særegen vin laget på vermentino og ansonica av fangene i fengselet på øya Gorgona, utenfor den toskanske kysten.

6
Mormoreto Castello di Nipozzano 2009, Toscana/Italia
Dette er en tiltalende og vellaget vin med dyp rubinrød farge og dufter av solbær, mørke kirsebær, rød paprika, fat, lær og anis. Vinen er fyldig og konsentrert med god syre og flott, kjølig fruktkarakter, samt markante tanniner og lang ettersmak som snerper godt til.
42550, kr 500

5
Nipozzano Chianti Rúfina Riserva 2009, Toscana/Italia
Vinen har en dyp rubinrød farge og dufter av kirsebær, mørke plommer og eksotiske urtekrydder med innslag av blomster. Den er smaksrik, pent fyldig og fruktdreven med lett sødmefull fruktighet, fin syre og avrundede tanniner, samt lang ettersmak.
34983, kr 160

Montesodi Chianti Rufina 2008, Toscana/Italia
Vinen er 100 prosent sangiovese og har en dyp rubinrød farge og dufter av kirsebær, blomster, lær og tobakk. Vinen er fyldig og rik med faste tanniner og moden frukt, samt fin syre og lang, konsentrert ettersmak.
43305, kr 335