Byløvene

Høstslipp på polet

Denne helgen er det igjen ny vin å finne i polhyllene. Høstens slipp er blant årets største og fokuset er på klassiske vinområder. Her er noen av godene.

Vinmonopolets framtid blir stadig debattert og hvorvidt man skal få vin og sterkøl i butikk har vært en del av valgkampen. Selv om mange er fornøyd med tilbudet går monopolordningen på akkord med seg selv. Jo bedre polet blir som butikk, jo mer i strid med sin formålsparagraf blir den. Men enn så lenge har vi et polsystem som gir oss nye viner, sterkøl og brennevin seks ganger i året. Denne gangen er hovedfokuset for slippet klassiske viner, et tema som går hånd i hanske med høstlig mat som lam og vilt. Det lanseres også en del utviklede viner, noe som er etterspurt av kundene. De klassiske vinene koster gjerne litt mer, men har man anledning til det bør en også koste på seg litt ekstra til høstens gastronomiske utskeielser. Ifølge Vinmonopolets faggruppe er det også en klar dreining mot at kundene velger dyrere vin. I prissegmentet over 500 kroner er økningen av salget på hele 52 prosent.

Rioja er den sterkeste enkeltregionen i markedet og all veksten i salget fra denne regionen er på vin flaske. Lovverket for appellasjonen Rioja tillater nemlig ikke å tappe på bag-in-box. Dette er en motsats til den store andelen kartongvin som selges i Norge. Pent priset vin fra regioner som Crozes-Hermitage, Côte Rôtie, Pommard, Brunello di Montalcino og Rioja er blant de mange nyhetene som er lansert. Men det er også godt øl og brennevin å finne. Septemberslippet består av 101 nye produkter i basisutvalget og drøyt 400 nyheter i bestillingsutvalget. Dermed er dagens vinomtaler bare en brøkdel av hva som er tilgjengelig og det blir presentert nyheter også i neste ukes spalte.

Musserende

6   Palmer Brut, Champagne/Frankrike

Lys gyllen og delikat champagne med fin mousse og dufter av gule epler, sitrus, mineraler, nougat og toast. Vinen er elegant og syrefrisk med flott frukt og lett kremet fylde, samt lang, balansert ettersmak. Pent priset.

33277, kr 270

5   Tenuta S. Anna Valdobbiadene Prosecco Superiore, Veneto/Italia

Blek gul prosecco med fine bobler og dufter av epler, sitrus, pærer og blomster. Vinen er slank, leskende og fruktig med middels syre og fin lengde med lett fruktsødme.

7387, kr 120

3   Rémy Massin Cuvée Tradition Brut, Champagne/Frankrike

Middels dyp gyllengul champagne med utviklede og lett oksidative dufter av epler, nøttekake og bakst. Vinen framstår som noe sliten med moderat fruktkarakter, middels syre, rund munnfølelse og lang ettersmak.

97954, kr 294

Hvite

6   Devevey Hautes-Côtes-de-Beaune les Champs Perdrix 2010, Burgund/Frankrike

Lys gul vin med dufter av eple, sitrus, fersken, nøtter og fat. Den er tiltalende og rik med flott frukt og syre, samt lett oljepreget fylde, integrert fatkarakter og lang limepreget ettersmak.

91116, kr 181

6   Cailbourdin Pouilly Fumé Triptyque 2010, Loire/Frankrike

En herlig fatgjæret og konsentrert vin med dufter av modne epler, stikkelsbær, fat og mineraler med hint av solbærblader. Vinen er rik og balansert med høy syre, flott mineralitet og frukt og lang ettersmak.

90240, kr 310

6   Wittmann 100 Hügel Riesling Trocken 2012, Rheinhessen/Tyskland

Dette er en flott, frisk og ungdommelige riesling med blek gul farge og dufter av epler, sitrus, mineraler og hint av røyk. Vinen er frisk, fruktig, slank og elegant med flott syre og lang balansert ettersmak. Økologisk dyrket.

80152, kr 134

5   Pillot Chassagne-Montrachet 1.er Cru Les Vergers 2010 Burgund/Frankrike

Vinen har en lys gul farge og dufter tiltalende av sitron, fersken, fat, smør og hint av nøtter. Den er rik og konsentrert med fet fylde, god syre, integrert eikekarakter og frisk fruktighet. Avslutningen er lang og balansert med lett sitruspreg.

6779, kr 305

5   Ca`Rugate Husets hvitvin 2012, Veneto/Italia

Lys gul vin med dufter av epler, pærer, mandler og sitrus med et innslag av mineraler. Vinen er fruktig og frisk med middels fylde og syre, samt lang ettersmak.

7443, kr 120

5   Paulinshof Riesling Trocken Urstück 2011, Mosel/Tyskland

Middels dyp gul riesling med dufter av grønne epler, mineraler, lime og blomster. Vinen er frisk og slank med god, fast munnfølelse og krisp syre, samt lang, elegant ettersmak.

91232, kr 138

5   Monchiero Carbone Recit Roero Arneis 2012, Piemonte/Italia

En ungdommelig vin med lys gul farge og dufter av gul kjernefrukt, pære, bitter appelsin og svakt anis. Vinen er frisk og fruktig med middels syre og lett oljepreget fylde, samt lang ettersmak med innslag av gress.

7818, kr 135

4   Corton André Chassagne-Montrachet 1er Cru Blanchots 2010, Burgund/Frankrike

Lys gul burgunder med dufter av fersken, gule epler, sitron, smør og nøtter. Vinen er frisk og fyldig med moderat fruktintensitet og kremet fylde, samt lang, fatpreget ettersmak.

6162, kr 340

4   Nicolas Joly Clos de la Coulée de Serrant 2008, Loire/Frankrike

Fallent flaggskip en av pionerene innen biodynamisk dyrking. Vinen har dyp gul farge og oksidative dufter av melon, honning, voks og krydder. Den er fyldig og rik med middels syre og litt platt frukt, samt lang, varm ettersmak. Hele 15,5 % vol. og altfor høy pris.

5249401, kr 520

Røde

6   Viña Borgia 2012, Aragón/Spania

Frisk og ungdommelig garancha med dufter av røde bær, plommer og pinje. Vinen er fruktdreven og middels fyldig med fin syre, milde tanniner og lang, saftig ettersmak med hint av pepper. Mye vin for pengene. Vinen kommer også i kartong, 8057, kr 375 (300 cl) BiB

15686, kr 100

6   Niero Côte-Rôtie Eminence 2011, Nord-Rhône/Frankrike

Flott viltvin med mørk blårød farge og klassiske dufter av bjørnebær, viltblod, svarte oliven, sopp, urter og pepper, samt hint av parfyme. Vinen er fyldig og strukturert med kjølig fruktkarakter, god syre og lang, rik ettersmak.

98766, kr 325

6   Migarrón Mencìa 2011, Bierzo/Spania

Ueiket vin med briljant rubinrød farge og tiltalende dufter av bjørnebær, plommer, blomster, rått kjøtt og krydder. Den har kjølig frukt, frisk syre, god fylde og fine tanniner. Ettersmaken er lang, fast og smaksrik.

7644, kr 121

6   Patrice Colin Les Vignes d’Emilien Colin 2011, Loire/Frankrike

Lys blårød og herlig vin fra pineau ´Aunis plantet i 1890. Vinen dufter av plommer, bringebær, krydder og pinje. Den er frisk og særegen med flott fruktkonsentrasjon, høy syre, middels fylde og lang ettersmak med innslag av urter.

7146, kr 175

6   Fiorenzo Nada Barbera d´Alba 2011, Piemonte/Italia

En middels dyp rødlilla vin med innsmigrende dufter av kirsebær, fuktig jord, lær og fioler. Den er frisk og fruktdreven med bløte tanniner, flott syre og middels fylde, samt lang, elegant ettersmak.

6965, kr 225

6   Biondi Santi Brunello di Montalcino 2006, Toscana/Italia

Tiltalende og intens vin med middels dyp varmrød farge og komplekse utviklede dufter av kirsebær, moreller, varm jord, svart te, nyper, sopp og fioler med hint av eukalyptus. Vinen er elegant og strukturert med høy syre, fin fylde og runde tanniner, samt lang, fast og balansert ettersmak.

6648, kr 990

6   Vidal-Fleury Crozes-Hermitage 2010, Nord-Rhône/Frankrike

Flott vin med middels dyp rubinrød farge og dufter av bjørnebær, jord, urter og pepper. Vinen er rik, fruktig og middels fyldig med fin syre og god tanninstruktur, samt lang pepperpreget ettersmak.

34922, kr 182,50

6   Vigna Piediprato Rosso Piceno 2010, Marche/Italia

Middels dyp rødlilla vin med tiltalende dufter av kirsebær, moreller, lær og krydder. Den er tett og rik med sødmefull fruktighet, god fylde, middels syre og runde tanniner. Ettersmaken er balansert og lang.

46746, kr 160

5   Plaimont Ch. de Pierron 2006, Madiran/Frankrike

Vinen har en dyp rødlilla farge og dufter av solbær, plommer, vanilje, og krydder. Det er kraftig og fyldig med fin frukt og tydelige tanniner og lang, bærpreget ettersmak som snerper godt til.

6305, kr 150

5   Pittacum 2008, Bierzo/Spania

En middels dyp rubinrød vin med dufter av søte mørke plommer, blåbær, kirsebær, lær og vanilje, samt et hint av røyk. Vinen er smaksrik, rund og fyldig med god struktur og tilstedeværende tanniner, samt lang lett snerpet ettersmak.

47727, kr 150

5   Loxarel Amaltea 2011, Penedès/Spania

Lettdrikkelig blårød vin med dufter av blåbær, bringebær, kanel og skogsbål. Vinen er saftig, frisk og rund med middels syre og fylde, samt lang og krydret ettersmak.

6766, kr 120

5   Selvapiana Chianti Rufina 2011, Toscana/Italia

Middels dyp rubinrød vin med dufter av kirsebær, bringebær, høstløv og lær, samt innslag av urter. Den er frisk, fruktig og tørr med god fylde og syre, samt runde tanniner. Ettersmaken er lang og rik.

33169, kr 164

5   Fiorenzo Nada Dolcetto d‘Alba 2012, Piemonte/Italia

En dolcetto med mørk rødlilla og dufter av kirsebær, lær, sopp og jordsmonn. Den er rik, fruktig og elegant med ren frukt og god struktur, samt lang balansert ettersmak som fastner pent til.

92195, kr 188