Byløvene

Byløvenes beste i 2012

Byløvene har plukket ut sine beste opplevelser fra sine måltider i 2012. Her finner du deres valg.

Dagsavisen anmelder

ÅRETS STJERNESKUDD: Restaurant Maaemo  6

Schweigaards gate 15B

Tlf. 91 99 48 05

Stemningen sto i taket da Maaemo tidlig på året ble tildelt to stjerner fra Michelin-guiden. Stjernene henger høyt og restauranten skapte historie som den første nordiske restaurant med to stjerner i en smell.

«– Dette er helt fantastisk! Vi gikk fra null til to stjerner, det er meget sjelden, ja helt uvanlig. Nesten litt surrealistisk. Men dette er vår idrettsarena og nå har vi vunnet to gull i samme konkurranse. Det er som å gå til topps i Champions League», sa vinmester Pontus Dahlström til Dagsavisen. Han driver restauranten sammen med kjøkkensjef Esben Holmboe Bang. Dagsavisen hadde allerede utpekt restauranten som neste Michelin-valg da den fikk terningkast 6 ved siste besøk. «Det er Maaemo som bli den neste restauranten i Oslo med en stjerne eller to i Michelin-guiden.» Etter besøket skrev Byløvene: «Alle sanser tas i bruk. På tallerkenen ligger en skiferstein med granbar rundt. Oppå steinen en rosarød sjøkrepshale, omgitt av oransje dråper med granskuddgelé på eddik og rapsolje. En tykk røyk velter over tallerkenen og smyger seg over bordkanten og nedover duken. Trollskog og tåke, som i en tegning av Theodor Kitttelsen. Og ikke minst: Det smaker helt fortreffelig. Halen har bare fått et lynkjapt opphold i stekepannen. Så saftig og ferskt at det grenser til sushi.»

ÅRETS FISKELYKKE: Restaurant fjord  5

Kristian Augusts gate 11

Tlf. 22 98 21 50

Restaurant Fjord har klart seg bra gjennom et par smaksprøver. Her er Byløvenes betraktning i 2012:

«Fjord balanserer elegant mellom det lekne og det enkle, med smakssammensetninger som lar råvarene komme til sin rett. Og er fortsatt en av byens beste fiskerestauranter. «i min bok er dette verdt en stjerne eller to», skrev vi etter vårt siste besøk på Fjord for litt over to år siden. Men skal du oppnå en stjerne eller to i Michelin-guiden, er det ikke rom for noen slinger i valsen. Vi dro derfor på gjenvisitt på Fjord, for å se om restauranten har klart å holde stand som vår favoritt blant Oslos rendyrkede fiskerestauranter.

Når den første appetittvekkeren treffer ganen blir det klart at Fjord har satset på kontinuitet også på kjøkkenet. Det vil si høy kvalitet på råvarene og gjennomtenkte komposisjoner så vel som presentasjon. Først lettrøkt laks med crème fresh, servert med fersk ramsløk, litt purre og toppet med lakserogn. Nydelig avstemte smaker og et forvarsel på hva vi har vi vente. Kveite fra Vesterålen med yuzu smørsaus, kaviar og dill. Et finstemt mellomspill til kveldens grand finale, som er lysing fra mørekysten, som er stekt i smør og timian og servert med skysaus smakssatt med kinesisk Szechuan-krydder, i et fargerikt fellesskap med ramsløk fra Nesodden og norske hjerteskjell. Kveldens store overraskelse, turkish pastry, en slags dumpling laget på oksehale. Det ser nesten ut som en kråkebolle med alle pigger til værs. Stilig, og fantastisk godt alt sammen.»

ÅRETS LILLESØSTER: Lille B  5

Bygdøy allé 3

Tlf. 22 44 40 40

Lille B er restaurant Bagatelles lillesøster. Stedet har rustikk sjarm og knallgod mat i rause porsjoner. Dette skrev Byløvene etter sitt besøk:

«På tallerkenen lå en lammeskank braisert i rødvin, servert med en smakfull kantarell-risotto. Kjøttet var bemerkelsesverdig mørt og saftig, med en kraftplugg av en urtebasert lammesjy. En rustikk høstrett som vi gjerne skulle hatt oppskriften på.

Løvinnens hovedrett, som var husets variant av den klassiske franske kjøttgryten Beuf Bourguignon. Foruten det ekstremt saftige og møre oksekjøttet var det også i dette tilfellet den medfølgende sausen som skapte smil og begeistring ved bordet, sammen med moste rotgrønnsaker, sesongens sopp og godt røykt bacon. Etter denne mektige utskeielsen var det ikke vanskelig å forstå hvorfor Lille B har gjort seg fortjent til en Bib Gourmand. Gourmand er som kjent en fransk betegnelse på folk som ikke bare spiser godt, men også mye.

Vi maktet likevel å få i oss en sjokoladetrøffel til dessert og et halvt ostefat, som bare bekreftet at dette er den beste restaurantopplevelsen vi har hatt på lenge. Vi betalte gladelig regningen på 1.500 kroner, og gikk ut i tussmørket i Bygdøy allé.»

ÅRETS OVERRASKELSE: Lal Qila Tandoori  5

Brugata 9

Tlf. 21 64 64 90

Det var ut med pizza og inn med indisk mat da Den Røde Mølle fikk nye eiere. Byløvene ble behagelig overrasket da de besøkte stedet i høst.

«Lal Qila, betyr det røde fort eller slott. Et navn som gir løfter om indisk mat. Restauranten er en del av Den Røde Mølle Mat & Vinhus. Servitøren rister på hodet når Byløvene lurer på om det fortsatt er mulig å bestille pizza i restauranten. Nå er det indisk som gjelder. I likhet med flere andre spisesteder har restauranten sendt blikket i retning Asia ved skifte av kjøkken. Menyen er rikholdig og prisene vennlige.

Menyen omfatter det meste av det som forventes på en indisk restaurant. Tandooriretter med kylling, lam og scampi, fire vegetar- eller grønnsaksretter. Rett og slett indiske klassikere.

Til hovedrett velger byløvene tandooriretter, hvitløkscampi til den ene og mixed grill til den andre.

Etter diskusjon med og råd fra servitøren, velger de to en rød Tommasi Valpolicella i det øvre prisleiet. Og selvsagt ønskes nanbrød med hvitløk i tillegg til risen. Dampende hovedretter og nanbrød lander på bordet sammen med rykende ris og saus. Maten velsmakende. Tandoori garlic scampi ligger tett i tett på et fat der de omkranser stekte grønnsaker. Den mixede tandoorigrillen har møre fine kjøttstykker som smelter i munnen. Nanbrødet smaker godt av hvitløk og er luftig og fint. Byløvene er godt fornøyde og ser ikke bort fra en gjenvisitt.»

ÅRETS INDISKE: Riwaj of India  5

Thorvald Meyers gate 26

Tlf. 21 90 00 95

«Vi bestilte kongereker marinert med safran, chili og rosmarin og med plommechutney som dip. Rekene var saftige og passe krydret og ga en fin «knekk» mellom tennene. Men tilbehøret var unødvendig slapt, et vassent salatblad og en melete tomat som trakk ned helhetsinntrykket. Det ble raskt oppveiet av husets samosa, frityrstekt og fylt med en herlig krydret grønnsaksblanding og servert med en dæsj pære- og nellikchutney.

– Denne kunne jeg spist meg mett på, sa Løven mens han gjorde seg klar for hovedretten. For hans del «Lam Rogan Josh», som også ble varmt anbefalt av servitøren. Og med god grunn, skulle det vise seg.

Skiver av mør ytrefilet i en fyldig saus med masse løk, tomater og kashmiri-urter. Det eneste vi skulle ønsket oss var litt mer trøkk, selv om vi hadde bestilt medium pluss. Det ble raskt løst med en skål oppskåret grønn chili, som satte smaksløkene i fyr og flamme. Løvinnens hovedrett var også en innertier, kylling i fløte- og rødvinssaus med mandler, kokos og masse svart pepper. Som siderett hadde vi bestilt nanbrød med hvitløk. Ikke så sprøstekt som vi skulle ønske, og med en skarp hvitløkssmak. I glasset hadde vår hyggelige servitør skjenket noe så sjeldent som indisk rødvin av merket Chakra, med etikett av en indisk kvinne i sari og alle chakrasymbolene avbildet under. Mer eksotisk kan det vanskelig bli.»

ÅRETS HAMBURGER: Døgnvill Bar & Burger  5

Mariadalsveien 13H

Tlf. 21 38 50 10

Byløvene tester ikke bare restauranter med hvite duker. Et av årets besøk var på hamburgerbaren Døgnvill Bar & Burger der de ble traktert med smakfulle hamburgere.

«Døgnvill Bar & Burger har alt som skal til og serverer saftige hamburgere med knallgod dressing og spenstig tilbehør. Og verdens beste milkshake. Det er en rendyrket burgerbar, med ni varianter og diverse sideretter. Burgerne er laget på høyrygg av storfe fra Prima Jæren, står det i menyen. Renskåret betyr heldigvis ikke at kjøttet er fritt for fett, for det er særlig fettet som bidrar med masse smak. Når det kvernede kjøttet heller ikke er gjennomgrillet, men passe rosa imidten, blir det også en saftig burger å sette tennene i. Tilbehøret var også strålende, med en utsøkt chipotlemajones på tørket chili i bunn og en syrlig variant av argentinsk chimichurri-grillsaus på toppen.

ÅRETS NYKOMMER: Smelteverket  4

Maridalsveien 17

Tlf. 21 39 80 59

Flere av årets nye spisesteder befinner seg under samme tak i den nyåpnede Mathallen på Vulkan. I kjelleren i den gamle industrihallen har Jan Vardøen åpnet pub med matservering og på mesaninen over hallen har restaurant von Porat etablert seg. Byløvene gikk ned i kjelleren. Til Smelteverket til  Vardøen. Her serveres husmannskost med amerikansk vri. Rettene er langstekt eller langrøkt og lokalet er langstrakt. Så langstrakt at det har plass til Oslos lengste bardisk. Store støpejernsvinduer gir utsikt til Akerselva. Klassikermenyen byr blant annet på langstekt oksebryst og reinsdyrkebab, mens pølsemenyen (Vardøens hjemmelagede wiener) skilter med Pitbull og Chilidog. Byløvene spiste langrøkt svinebog og røkt ørret. Rettene serveres i røde plastkurver og begge løvene var fornøyd med maten.

ÅRETS TRAVER: Alex Sushi  5

Cort Adelers gate 2

Tlf. 22 43 99 99

Alex Sushi som etter hvert  er blitt et av de eldste sushistedene i Oslo, og den mange ganger uttalt beste, har hatt en liten dvale. Restauranten har også fått en filial på Tjuvholmen, men Byløvene vendte tilbake til den opprinnelige.

«Den originale Alex Sushi i Cort Adelers gate er seg selv lik, men fortsatt et spektakulært skue når man bestiller bord ved bardisken og blir sittende «ringside» til kokkene. Dette er bare ett av elementene som gjør at det oser høy standard av Alex Sushi.

Men lokalets kjølige, rene og sobert dekorerte atmosfære – og ikke minst oppmerksomme, kunnskapsrike og behagelig hyggelige servitører – bidrar også til at prisen man betaler for en kveld hos Alex føles rettferdig, om man ser på det som ikke har med maten å gjøre. Alex har noe for enhver, fra de mest fantastiske, fylte «rolls» til nakne rå reker. Stedet har et relativt nytt sett menyer, der stekte retter, andelever og sammensatte kombinasjoner fra det japanske kjøkkenet danner utgangspunktet for megetsigende menynavn som The Climb, Spicy Road og The Long Travel. Hemmeligheten bak Alex Sushi er og har vært råvarene.

Når vaktelegget ligger der med fisk som ingen andre i byen kan matche verken i snitt eller smak, viser stedet sin styrke.Oppfinnsomheten er tilbake, og denne egenskapen gjør både kokkene og servitørene krus på. Det gjør at Alex Sushi fortsatt gjør hevd på beskrivelsen «byens beste».»