Byløvene

Bobler på veien til det nye året

Champagne og musserende vin trenger ikke alltid være dyrt, men alle fortjener litt luksusfølelse en gang iblant.

Dagsavisen anmelder

«Jeg drikker min champagne når jeg er glad og når jeg er trist. Noen ganger drikker jeg den når jeg er alene. Har jeg selskap anser jeg den som obligatorisk. Jeg nipper til den når jeg ikke er sulten og drikker den når jeg er det. Ellers rører jeg den aldri - bortsett fra når jeg er tørst.»

Lily Bollinger, London Daily Mail, 17. Oktober 1961

Mange musserende viner framstilles på samme måte som champagne. Kvalitets- og prisforskjeller avgjøres av framstillingsmetode, druekvalitet, lagringstid, klima og jordsmonn. Mange musserende, som champagne, lages helt eller delvis på røde druer, slik at druene må plukkes forsiktig for hånd slik at mosten ikke tar farge av skallet før pressingen. I tillegg vil markedskrefter og hvor industrialisert produksjonen er spille inn. Champagne og annen musserende laget med annengangs gjæring på flaske, gir naturlige bobler i vinen. I tillegg gir kontakten med de døde gjærcellene et preg av gjærbakst. Jo lengre kontakt med bunnfallet, jo mer bakstpreg får festboblene. Produksjonsmetoden er kostbar, lagret vin er låst kapital og i tillegg er det svært plasskrevende å lagre flaskene i flere år.

En industrialisert produksjon i kombinasjon med kortere lagringstid og et mindre presset marked er medvirkende til at flere musserende viner kan være prisgunstige alternativer til champagne. Det er også forholdsvis store prisforskjeller på champagne. Tradisjonelt har champagne blitt laget av de store champagnehusene som har kjøpt druer, eller også ferdig stille vin, fra lokale vinbønder. Hvorpå de blander, annengangsgjærer og lagrer sine champagner i enorme kalkkjellere. Tidligere var vinbøndene ofte bundet av svært langvarige kontrakter som tvang dem til å selge druene. I tillegg har gjentatte delinger av vinmarker i arveoppgjør ført til at svært mange ikke har nok druer til å leve av dem. Det er først i de senere år at flere vinbønder har begynt å lage egen champagne framfor å selge druene til champagnehusene, noen har også gått sammen om produksjonen.

En vanlig cuvée champagne kan koste fra 200 kroner til godt over tusenlappen, årgangs- og spesialviner langt mer. I 2-300 kroners klassen er det imidlertid flere viner som kan ta opp kampen med champagne. På de mest forseggjorte blir det straks verre. Sprudlevinen champagne har langvarig suksess i luksussjiktet. Etterspørselen er større enn produksjonen og salget slår stadig nye rekorder. Med god økonomi er det selvfølgelig lettere å fokusere på kvalitet. Mange av husene har i tillegg flere hundre års erfaring med å lage musserende. Samtidig er mange av de store husene i dag eid av multinasjonale selskaper med stort fokus på det kommersielle, og store hus har ofte store reklamebudsjetter, som vi som kjøper til syvende og sist betaler.

6   Bollinger la Grande Année Rosé 2002, Champagne/Frankrike

En flott fatfermentert roséchampagne med lys lakserosa farge, fine bobler og innsmigrende dufter av røde bær, nybakt brioche, morkler, mineraler og svakt fatkrydder. Den er kompleks og balansert med fin syre og fylde, god konsentrasjon, samt svært lang og lett sødmefull ettersmak. En god vin til salte og fete kjøttretter, fingermat, skalldyr og aperitiff. 43982, kr 1090

6   Deutz Rosé 2007 Brut, Champagne/Frankrike

Tiltalende og elegant champagne med lys rosaoransje farge og deilige dufter av gjærbakst, røde hagebær, landbrød, mineraler og nøtter. Den er kompleks, karakterfast og balansert med fin syre, god munnfølelse og lang, tørr ettersmak med lett fruktsødme. Velegnet som aperitiff eller til smaksrike retter. Vinen takler både pinnekjøtt og vilt. 10109, kr 460

6   Claude Cazals Blanc de Blancs Grand Cru Cuvée Vive Extra Brut, Champagne/Frankrike

Flott og lys gyllen champagne laget på chardonnay med dufter av epler, fersken, sitrus og kjeks, men innslag av mineraler. Vinen er elegant, slank og konsentrert med flott syre og lang ettersmak. En allsidig matvin som takler det meste av festmat. 44477, kr 290

5   Lanson Black Label, Brut, Champagne/Frankrike

Dette er en syrefrisk og deilig champagne med fine bobler og dufter av matepler, mineraler, lyst landbrød og lime. Vinen er middels fyldig og balansert med god konsentrasjon, frisk frukt og syre, samt lang ettersmak. En god vin til østers og annen sjømat. 891, kr 346

5   Moutard Brut Grand Cuvée, Champagne/Frankrike

Rik og tiltalende champagne på 100 prosent pinot noir med middels dyp gyllen farge og dufter av epler, sitrus, og toast med innslag av bringebær og mandler. Vinen er rik og middels fyldig med lett sødmefull fruktighet, fin syre og lang eplepreget ettersmak. En god og allsidig champagne til mat og fest. 57115, kr 269

5   Jacquart Blanc de Blancs Millesime Brut, Champagne/Frankrike

Slank og frisk champagne med lys gyllen farge, fin mousse og dufter av fersken, epler og brødbakst med innslag av mineraler og hint av røde bær. Vinen er frisk og middels fyldig med god syre og lang ettersmak. Bobler til festivitas og aperitiff. 57879, kr 500

Annen musserende på tradisjonell metode

5   Arvisa Bocchoris Reserva Brut Nature, Cava/Spania

En rimelig og god cava med lys gul farge og dufter av epler, tropisk frukt og sitron. Den er middels fyldig og tørr med god syre og frukt, samt middels lang ettersmak. Vinen passer til fingermat og som nyttårsskål.  1912, kr 110

4   Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2008, Burgund/Frankrike

Lys gul vin med tiltalende dufter av røde epler, jordbær, sitrus og bakst. Vinen er frisk, fyldig og smaksrik med lett sødmefull fruktighet, god mineralitet og fin syre, samt lang, tørr ettersmak med hint av urter. Et rimelig alternativ til nyttårsskålen som passer til fisk og skalldyr. 90998, kr 148