Byløvene

Velsmakende på «haugen»

Lunsj, husmannskost og middag. Det er timeplanen hos det nyåpnede spisestedet Smalhans. Byløvene smakte på lunsjen og det var en højdare.

Dagsavisen anmelder

- Smalhans? Betyr det snau meny eller at det blir smalhans etter besøket, undrer Løven når Byløvene begir seg til den nye konkurrenten til nærkafeene på St. Hanshaugen. Helt siden starten for et par uker siden har folk strømmet til Smalhans, som presenterer seg som et bydelsspisested. Byløvene er nysgjerrige mens de passerer Pascal og «Gutta på haugen» på vei dit. Lokalene har huset flere spisesteder opp gjennom årene, som Den Grimme Ælling og Maliks burger. Kokk i særklasse, Tom Viktor Gausdal (tidligere matspaltist i Dagsavisen), står bak nykommeren. Med seg på laget har han kokker fra Palace Grill. Byløvene har hørt rykter om at stedet serverer enkel og god mat og økologiske og andre naturvennlige viner.

Paret tas godt imot av en blid og vennlig servitør og er så tidlig ute at de kan velge hvor de vil sitte. De skal innta noe midt imellom sein lunsj og tidlig middag. Servitøren opplyser at de kan ta med spisekartet til bordet og komme tilbake for å bestille. Stedet har lagt opp til enkel lunsjservering. To glass husets hvitvin til 86 kroner bestilles umiddelbart til gjennomgang av menyen.

- Hyggelig stemning og fint interiør. Byløvene kikker seg rundt. En rød mursteinsvegg, store vinduer ut mot Ullevålsveien der også inngangen er, og et gammelt fotografisk bymotiv som dekker en hel vegg er det som faller de to i øynene. Og velfylt vinskap. Lokalet er litt langstrakt og har en stor bardisk i lengderetningen. Interiøret er enkelt med lyse bord uten duker. Smalhans serverer lunsj fram til klokka 16.00, deretter går menyen inn i modus husmannskost til klokka 18.00. Og etter det følger kveldsmenyen med middagsretter der gjestene kan velge mellom en stor Krøsus med ni retter til 585 kroner eller en liten Smalhans med fem retter til 385 kroner. Det er lagt opp til at gjestene skal dele rettene.

Husmannsrettene vil variere fra uke til uke og kan være enkle saker som wienerschnitzel med potetpuré eller bacalao. Husmannskost fra inn- og utland. Men for Byløvene er det lunsjrettene som teller. Rettene strekker seg fra Krøsus brunchtallerken til 175 kroner til Burger Smalhans til 115 kroner. Suppe- og salat med etternavnet Smalhans er også tilgjengelig. Assortert brød fra eget bakeri kan bestilles til rettene. De to vender tilbake til bardisken for å bekjenne sine ønsker. Blant ønskene er en god rødvin.

- Krøsus brunchtallerken til meg, sier Løvinnen som ser at dette er en tapaslignende rett med variert utvalg. Bordkavaleren dveler ved Burger Smalhans før han bestemmer seg for Salat Smalhans andeconfit og friske grønnsaker. Den koster 145 kroner. Servitøren presenterer et par vinvalg og Byløvene bestemmer seg for en italiener fra Toscana, en Montesecondo til 425 kroner.

- Den passer fint til begge rettene, forsikrer servitøren. Mens de to venter på maten funderer de litt over begrepet smalhans. Tankene går i retning gamle dager, pengeknipe og knapphet. På hjemmesidene skriver Smalhans at «For oss er smalhans flere ting! Det kan være en enkel dagens rett, å finne gode leverandører (...) å finne gamle materialer som ingen vil bruke eller det å se verdien i noe som andre tenker å brenne opp.» Altså miljøvennlig. På Smalhans er også vinene miljøvennlige. Det serveres økologisk vin, biodynamisk, naturvin og naken vin.

Det tar ikke lang tid før rettene kommer. En stor, fristende salat til Løven og et serveringsfat med små skåler og glass til Løvinnen. Hennes Krøsus brunch består av røykelaks, lun leverpostei med bacon, en luftig omelett, en liten pølse med hjemmelaget ketchup, salami med ost, en skål aioli og en dessertskål.

- Dette smaker godt, sier hun etter et par munnfuller med leverpostei. Men hun undrer seg litt over serveringsfatet som er i metall, delt inn i flere rom og gir assosiasjoner til litt triste etablissementer. Innholdet er viktigst og det er det ingenting å si på. Løven er også godt fornøyd.

- Knasende sprø salat og deilig andeconfit. Det er konklusjonen. Retten består av ulike typer salat, lekre grønne bønner, en ny rødbetvariant som både er dekorativ og god. Valnøtter, tomat og parmesan er også elementer i salaten.

Lunsjrettene smaker til en blank femmer.

Løvinnen har et lite glass dessert på brettet, men Løven vil også ha en smak og bestiller yoghurtbasert dessert med multer og nøtter. Det smaker bra. Stedet byr også på et utvalg kaker. Smalhans innfrir med gode råvarer som tilberedes på en skikkelig måte. Byløvene forlater stedet i løftet stemning og ser ikke bort fra at de kommer tilbake for å smake husmannskost og andre retter.