Byløvene

Italiensk duett

Fersken og sitrus, mandler og honning. De sommerlige aromaene hensetter oss til deilige dager ved Adriaterhavet.

Dagsavisen anmelder

Spagetti vongole er en klassiker i det italienske kjøkkenet - en enkel og deilig pastarett med smidig spagetti og milde, søte sandskjell/hjerteskjell. Her har Øyvind også tilført et sursøtt preg av småtomater, et småspicy element i form av peperoncino og et bittert streif fra persillestilker. Disse elementene er som skapt for harmoni med ukens vin, som er laget av druen verdicchio.

Druen blir hovedsakelig dyrket i regionen Marche på Italias adriaterhavskyst - sør for Emilio-Romagna og øst for Toscana. Verdicchio er en drue som har potensial til å produsere viner av veldig god kvalitet, noe ukas anbefaling viser fullt ut. Druen kjennetegnes av frisk syre, god balanse og lengde, og en aromaprofil som kombinerer sitrus med mandler og en lett bitter fornemmelse i ettersmaken.

Ukas anbefalte vin er Verdicchio di Matelica 2010 (varenummer 8019701, kr 149,90, basiskategori 4) fra familiebedriften la Monacesca, som har laget vin i den litt bortgjemte appellasjonen Verdicchio di Matelica siden 1966. Vinmarkene ligger 400 meter over havet, og jordsmonnet er hovedsakelig kalkholdig leire. Vår utvalgte vin er gjæret og modnet i ståltanker. Den har en tiltalende ungdommelig aroma av sitroner, ferskener, mandler og honning. På smak er vinen tørr, med høy syre som balanseres av noen gram restsødme. Den har god konsentrasjon og balanse, med fin lengde og lett bitter avslutning. Vinens syrlighet hever retten og renser munnen for pasta og olje. Aromaene i vinen passer perfekt sammen med mild hvitløk, persille og skjell.