Byløvene

Kort og godt rått

Refleksene fra knivbladet danser over lokalet, der sushikokken har inntatt sin suverene plass i midten og deler, snitter og danderer fiskebiter med sømløse, rolige bevegelser som aldri stanser.

Hemmeligheten bak Alex Sushi er og har vært råvarene. FOTO: FREDDRIK BJERKNES

Alex Sushi

Cort Adelersgt 2

Tlf. 22439999

Mat:         5

Meny:      5

Miljø:       5

Service:    6

Prisnivå:   5

Byløvene inntok Alex Sushi med behersket skepsis. Restauranten som etter hvert er blitt et av de eldste sushistedene i Oslo, og den mange ganger uttalt beste, hadde en liten dvale for en tid tilbake. Nå har de også åpnet filial i betonglandskapet på Tjuvholmen og skal også prøve seg i København til våren, skal vi tro nettsiden. Ekspandér eller dø, fastslo Raga Rockers. Alex Sushi har med andre ord valgt å gjøre det første i et Oslo-marked der sushi ikke lenger er forbeholdt de påkostede restaurantene, men også ethvert hull i veggen som har plass til en kjøledisk.

Denne satsingen har tydelig smittet positivt over på grunnfjellet. Den originale Alex Sushi i Cort Adelers gate er seg selv lik, men fortsatt et spektakulært skue når man bestiller bord ved bardisken og blir sittende «ringside» til kokkene. Dette er bare ett av elementene som gjør at det oser høy standard av Alex Sushi. Men lokalets kjølige, rene og sobert dekorerte atmosfære - og ikke minst oppmerksomme, kunnskapsrike og behagelig hyggelige servitører - bidrar også til at prisen man betaler for en kveld hos Alex føles rettferdig, om man ser på det som ikke har med maten å gjøre.

- Klientellet har forandret seg litt, har det ikke, spør byløvinnen hviskende mens hun lar blikket skli over de øvrige gjestene langs ringen.

Og jo, det er noe i det. Stedet er ikke lenger så dresstungt. Borte, om ikke helt, er det litt brautende forretningsklientellet som pinstripet seg opp foran nøye utplukkede sushibiter på helt vanlige ettermiddager, med trendy Asahi- eller mer folkelig Kirin-øl rett fra flaska. Kanskje har de funnet veien til byens nye konkurranseheat på Tjuvholmen i stedet. Men det betyr ikke at Alex Sushi er blitt et tomt lokale. Tvert imot. Bordbestilling er fortsatt en fordel om du ikke vil ta sjansen på å måtte snu i døra. Og nå er det kjærestepar som storøyd ser hverandre eller fisken i øynene, tette vennemiddager, mødre og døtre som setter hverandre i stevne over hver sin sunne sashimimeny eller familier med litt større barn som blindbestiller alt som høres morsomt ut, det være seg hvalsashimi, crunchy lakseskinn, breiflabblever eller bare laksebiter om man vil holde seg på den sikre siden. Alex har noe for enhver, fra de mest fantastiske, fylte «rolls» til nakne rå reker. Her kommer dessuten vinen i høye glass, treffsikre anbefalinger av tørre franske eller myke Rieslinger som gir fisk, soya, ingefær og pepperrot rikelig med mineral motstand. Og et ikke fullt så haiaktig klientell gjør stedet bare hyggeligere.

I tillegg kommer et relativt nytt sett menyer, der stekte retter, andelever og sammensatte kombinasjoner fra det japanske kjøkkenet danner utgangspunktet for megetsigende menynavn som The Climb, Spicy Road og The Long Travel. Kanskje er dette en måte å utfordre panasiatiske restauranter som Nodee og Onda på, men inntrykket er at de aller fleste holder seg til det som Alex er kjent for, nemlig sushi. Og da er et måltid basert på de tre klassiske menyene hvit, rød og svart en sikker vinner. På den måten følger restauranten beltefargene innenfor kampsporten, og ferdighetene økes tilsvarende. I bunnen ligger den hvite menyen med rause porsjoner av laks, kveite, tunfisk, scampi, yellowtail og så videre, servert på ulike vis. Det vil si både som ren fisk (sashimi) og som nigri sushi (med ris) og som maki. Den hvite menyen koster 435 kroner, og er en på alle vis ren hovedrett. Høyner du budet til 545 kroner, får du kamskjell, kongekrabbe, tempura og mye annet i tillegg, før den svarte menyen slår til med skalldyr, vaktelegg og ikke minst hummer. Den koster 655 kroner, men er verdt det både hva gjelder måltidets sammensetning og mengden mat. Et perfekt valg er ellers å kombinere to av de andre menyene med en svart, og be om at helheten serveres til to personer. Og avrund for all del med kokospannacotta eller limemousse med myntesyltet mango, desserter som avrundet måltidet.

Hemmeligheten bak Alex Sushi er og har vært råvarene. Når vaktelegget ligger der med fisk som ingen andre i byen kan matche verken i snitt eller smak, viser stedet sin styrke. Oppfinnsomheten er tilbake, og denne egenskapen gjør både kokkene og servitørene krus på. Det gjør at Alex Sushi fortsatt gjør hevd på beskrivelsen «byens beste».