Byløvene

En mor å komme hjem til

Alle indiske restauranters mor i Oslo ligger i Pilestredet og tar imot med åpne armer.

Dagsavisen anmelder

Mother India i Pilestredet gjør ethvert måltid til en fest. Servitøren på bildet er ikke identisk med vedkommende som er omtalt i teksten. FOTO: JOACIM JØRGENSEN

Mother India

Mother India har rukket å få to tiårs fartstid i de samme lokalene, ved trikken som ramler ned fra Bislet i en jevn dur. Denne duren stenges umiddelbart raskt ute når du entrer de varme, tidløse lokalene med interiør som eierne egenhendig har hentet hjem til Oslo fra restaurantens moderland. Her er gullfarger på både bord og vegger, og motivene på bildene matcher statuene og hensetter deg i en helt annen verden enn den du kommer inn fra. Dette er utgangspunkt for en omfattende utvidelse med både avleggerrestaurant i Kristiansand og et indisk ferdigmatprosjekt tilpasset dagligvarehandelen. Disse familierelaterte bigeskjeftene har imidlertid i liten grad berørt hovedrestauranten. Den holder stand som en tidløs, lun hule som heller ikke lar seg affisere av naboer som Michelin-noterte Oscarsgate og høyskole-spekulerende billigkjeder i lokaler umiddelbart i nærheten.

- Til og med musikken er den samme som sist, kommenterer byløvene da vi blir vist til bordet av servitøren.

Han følges med milde argusøyne av far sjøl, eier og driver av restauranten siden starten og fortsatt en hyggelig årsak til at Mother India er som å komme til et intimt og åpent hjem som dufter fantastisk av karri, koriander, nystekt nanbrød, hvitløk og chili. Førsteinntrykket tilsier at stedet, tross lang fartstid, har beholdt posisjonen som en av byens beste indiske. Selv på en fønvindstrøken sensommerdag da sterke krydder innendørs kanskje ikke er førstevalg, er alle bord opptatt, dels bortbestilt. Det er også et godt tegn. Men det er selvsagt maten som avgjør.

Menyen er fyldig, variert og tradisjonell, med hovedvekt på lam, kylling og scampi. De fleste rettene er tandoori og nordindiske, og som seg hør og bør for en indisk restaurant, er vegetarutvalget stort. Akkurat det bryr ikke byløvene seg nevneverdig om denne kvelden, bortsett fra at Mulligatawny-linsesuppen til forrett er et must. I tillegg bestiller vi Murgh Pankh, tandoorigrillede kyllingvinger i krydret yoghurt. Begge er smaksrike retter som er akkurat passe kraftig krydret, og særlig kyllingen og de tilhørende chili- og soyasausene fungerer som pirrende oppvarming sammen med det nybakte nanbrødet.

Servitøren er fersk, men ingen skal si annet enn at han gjør sitt beste. Det blir imidlertid litt for mye av alt det gode når en 0,4 pilsner blir til fire hele øl til en enkelt person, men misforståelsen tas med latter på begge sider av bordet. Kjøkkenet er mer erfarne i sine disposisjoner. Når lammet kommer på bordet i to utgaver, den ene (Gosh Tikka Masala) med kokos og den andre (Gosht Hariyali) med spinat, hvitløk og en smakssterk urteblanding, er smaker, mørhet og grønnsakene akkurat som de skal være. Lammet er førsteklasses, akkurat så saftig som det skal være og med smaker som matcher krydderblandingene. Og for de fleste norske ganer vil middels krydret by på akkurat nok varme til at man kan glede seg over helheten. Grønnsakene knekker på tunga, friske og sprø. Fargene på maten er sammen med restaurantens gjennomtenkte måte å servere på en tilfredsstillelse for øynene. Både de varme beholderne til risen og selve hovedrettene er rent dandert, og de enkle fargene og bestanddelene spiller mot hverandre. Dette viser at Mother India har en eksklusiv tilnærming til det indiske kjøkkenet som setter maten og smakene i høysetet.

For en kjølende og perfekt balansert avslutning kan man gjerne velge en Pista Kulfi, indisk is med pistasie, eller banan marinert i likør og overstrødd med kokos, valnøtter og bananis.

Mange foretrekker øl til indisk mat, både fordi det er leskende og fordi få viner matcher smakene. Mother India byr på indiske Cobra fra fat og Kingfisher på flaske, i tillegg til norsk øl. Vinkartet er likevel verdt å se på, med gode mellomklasseviner tilpasset maten. En Rheingau Riesling til 440 kroner viser seg å være et fullgodt følge til hovedrettene. Prismessig er dette helt på det jevne, og med forretter til godt under hundrelappen og hovedretter som ligger på rundt 200 kroner, er Mother India et overkommelig mål enten man velger seg en hverdagsfornøyelse eller legger opp til en større feiring. Uansett dag kan du være sikker på at Mor India, med sine tunge krydderlukter og lokalets iboende lette stemning, etterlater et inntrykk som pirrer alle sanser og gjør måltidet til en fest.