Byløvene

Bobler til nasjonaldagen

Grunnlovsdagen er en av årets mest feststemte dager og en dag for bobler i glasset. Ukas anbefalinger er alle supre valg til 17. mai-feiringen.

Dagsavisen anmelder

Framfor alt er 17. mai barnas dag, og vi bør nyte vår alkohol med respekt for ungene og dagens budskap, men grunnlovsdagen er også en feiring for oss voksne da det gjerne skåles med sprudlevin i glasset. Champagne er et naturlig valg for mange. De franske luksusboblene er uten tvil verdens mest berømte musserende vin. Champagne har en unik posisjon både hva gjelder historie og kvalitet, men det finnes også en rekke andre bobleviner som er nasjonaldagen verdig. Og som er langt snillere mot lommeboken.

Rimeligere metoder

Champagne og annen musserende laget på tradisjonell metode har gjennomgått en annengangs gjæring på flaske. Dette gir naturlige, små bobler i vinen, og den får en et ettertraktet bakstpreg om den lagres lenge nok i kontakt med bunnfallet. Dette bakstpreget gjør denne typen musserende helt spesiell, men produksjonsmetoden er kostbar, og kravet til lagring er svært plasskrevende og gir store mengder låst kapital. Når kostnadene skal reduseres, kan det gjøres ved å industrialisere produksjonen og korte ned på lagringstida. Disse to faktorene er for eksempel medvirkende til at prisnivået på spanske cava kan være ekstremt lavt, selv om produksjonsmetoden er den samme som i champagne.

En annen måte å redusere kostnader på, er å produsere musserende på andre metoder der boblene oppnås på enklere vis, for eksempel ved å gjennomføre den andre gjæringen på store ståltanker. Boblene blir litt krassere og bakstpreget mindre, men det kan være en akseptabel produksjonsform for ukomplisert og lettdrikkelig vin, og det finnes eksempler på at tankmetoden kan gi både komplekse og elegante viner. Italias forfriskende spumante og frizzante er som oftest gjæret på tank. Vil man for eksempel lage prosecco, er tankmetoden et lovpålagt krav, mens italienske franciacorta er en tradisjonelt laget kvalitetsvin. Tankmetoden er også den vanligste metoden for tysk sekt, dog lages det også sekt på tradisjonell metode. I tillegg kommer det mange flotte crémant fra Frankrikes øvrige vinregioner, som alle er laget på tradisjonell metode.

Musserende til maten

Utvalget av musserende er svært variert, fra de søte til de knusktørre og syrefriske. Friskheten og bobler som rensker opp i munnhulen, gjør musserende til et godt aperitiffalternativ som setter i gang spyttproduksjonen og dermed klargjør munnhulen for mat. Musserende viner er også et godt følge til nær sagt all slags mat, fra spekeskinke og sjømat til jordbær og ost. Er vinene vellagret eller laget på røde druer, kan de passe godt til fjærkre og kjøtt. Overraskende nok er musserende også et godt følge til norsk tradisjonsmat som komler, lapskaus og fårikål. Musserende rosévin kan i tillegg fungere utmerket til salater og andre grønnsaksretter eller til sjømat og fjærkreretter med kremede sauser. Man kan rett og slett velge boblevin gjennom hele måltidet, fra aperitiff til dessert.

6   Brachetto Nivasco 2011, Piemonte/Italia

En lys rød og lett musserende jordbærvin med delikat mousse og dufter av bringebær, jordbær og solbær, med hint av røyk. Vinen er sødmefull, frisk og fruktig med god balanse, middels syre og lav alkohol. Ettersmaken er lang og bløt. 91243, kr 120

6   Cuvée Indigène, Jura/Frankrike

Denne vinen er lys gyllengul med god mousse og dufter av modne epler, tropisk frukt og lime med hint av toast og mineraler. Vinen er tørr og frisk med god syre og frukt, samt middels fylde og lang mineralsk ettersmak. Biodynamisk dyrket. 51416, kr 190

6   Bosamaria Lonia Brut, Cava/Spania

En lys gulgrønn og prisgunstig og tiltalende musserende med fine bobler og dufter av epler, melon og sitrus, samt innslag av kjeks. Den er frisk og fruktig med middels fylde, god syre og lang eplepreget etter-smak. 93910, kr 123

6   Bellavista Franciacorta Cuvée Brut, Franciacorta/Italia

Vinen har en lys gul farge og tiltalende dufter av epler, fersken, tropisk frukt, sitrus og blomster, med tydelig innsalg av bakst. Den er frisk og smaksrik med fine bobler, god syre og frukt, samt middels fylde og lang ettersmak. 33106, kr 260

6   Equilibri Natural Funambul Brut Nature, Cava/Frankrike

Lys gyllen og tiltalende cava med elegante dufter av epler, sitrus, blomster, steinfrukt og kjeks. Den er frisk, fruktig og balansert med fine bobler, god fylde og flott syre, samt lang tørr ettersmak. En flott vin som virkelig gir valuta for pengene. 97871, kr 155

6   Grande Reserve Extra Brut Dehours, Champagne/Frankrike

Dette er en lys gyllen og prisgunstig champagne med innsmigrende dufter av epler, sitrus, brødbakst og blomster. Den er tørr, frisk og fruktig med flott syre, middels fylde og lang eplesyrlig ettersmak. 93897, kr 283