Byløvene

Norsk vin 
fra Frankrike

Ukens rett er erkefransk. Det er også ukens vin, men den kommer med en liten smak av Norge.

Cassoulet er rustikt, deilig og så sørfransk det er mulig å få det. Den kommer i utallige varianter, men denne retter seg mot en klassisk variant av gryteretten. Her har vi hvite bønner, kylling og diverse grønnsaker kokt i kyllingraft. Smaken er rik og kraftig - og trenger et tilsvarende vinfølge.

Det er naturlig å velge en vin fra samme trakter, ettersom denne vinstilen passer som hånd i hanske til den sørfranske bondekosten. Et område som lager vin som minner om Bordeaux, men med et litt mer rustikt preg, er Bergerac i Sørvest-Frankrike. Her brukes samme druer og både jordsmonn, og klimaet har likhetstrekk med den noe mer berømte regionen i nord. Prisene, derimot, er langt gunstigere.

En interessant produsent i området er bergenske Katharina Mowinckel. Hun flyttet på nittitallet til Frankrike for å satse på sprangridning, men kjøpte en 6,2 hektar stor vinmark i området i 2002 i stedet. Vinene er økologiske, og produksjonen ligger på beskjedne 20.000 flasker i året.

Ukens anbefaling er Ch. k 2009 (4290601 kr 184,90 Bestillingsutvalg).

Vinen er laget på 80 % merlot og 20 % cabernet sauvignon. Den har en aroma av mørke bær, krydder og noe lær. Smaken er rik og fyldig, med bløte avrundede tanniner og en rustikk, krydret fruktighet. Sammen med cassouleten gjør vinen seg godt. Den rike karakteren er en god match for den smakskraftige, fete retten.