Byløvene

Kjempelett cassoulet

Klassisk sørfransk cassoulet tar gjerne et par døgn fra start til servering. Denne varianten har du klar på en halvtime.

Dagsavisen anmelder

Cassoulet er i utgangspunktet en leirgryte som man baker mat i ovnen med. Klassisk sørfransk cassoulet er laget med utvannede hvite bønner (bare dette tar ett til to døgn), vann/kraft, andelår, grove pølser og biter av svineribbe.

Dette blir bakt 3-4 timer i ovnen til kjøttet er kokt mørt, og bønnene har trukket opp en del av kraften med den deilige smaken fra grønnsakene og kjøttet. Innholdet får etter hvert en litt fyldig konsistens, nesten som en litt løs lapskaus. Noen topper klassisk cassoulet med brødsmuler mot slutten av bakingen. Da får den et sprøtt lokk, omtrent som på fiskegratengen. Jeg har i stedet tatt av kyllingskinnet fra låret, sprøstekt det og lagt det på toppen som «sprøtt dryss».

Vår cassoulet kvalifiserer nok bare så vidt til å hete det den gjør, i og med at jeg lager den i en kjele på plata. Men godt blir det uansett. Grunnen til at denne kan lages ferdig på 30 minutter, er at de hvite bønnene nå fås kjøpt ferdig kokt i små pakninger («Go Green»-produkter) i butikken. Dessuten har jeg byttet ut de seige andelårene, pølsa og svineribben med kjøtt fra møre kyllinglår. Kyllingkraften jeg bruker er også tilgjengelig i veldig mange butikker. Så fyller jeg på med fire av de mest kjente grønnsakene, en klunk hvitvin og litt urter. Før du vet ordet av det, er du godt over halvveis til noe som er sunt og veldig godt.

Cassoulet