Byløvene

Grå pinot til 
fargerik suppe

Med et fyrverkeri av smaker i suppe­skålen blir vinvalget en utfordring.

Dagsavisen anmelder

Krydret kylling- og grønnsakssuppe står på menyen denne uka. Her finner vi chili, tomat, løk, cheddar, guacamole, egg og mye mer. Det betyr at vi forholder oss til både krydder, syre og sødme, og både vegetale og animale smaker. Å finne en vin til alt dette er ikke så enkelt. Alsace har løsningen - i form av sin egenartede stil av Pinot gris-druen.

Alsace, som i mange år har levert populære kvalitetsviner, sliter litt i motvind i Norge. En grunn er at konkurransen fra Tyskland de senere årene har tatt sin del av markedet - med viner av høy kvalitet og fornuftige priser. I tillegg er vinene i Alsace blitt rikere på alkohol og sødme, noe som ikke harmonerer med samtidens lyst på lettere, tørrere og mer elegante viner. Området er også uoversiktlig med tanke på lovverk. Mens du i Tyskland kan se utifra etiketten om vinen er tørr, halvtørr eller søt, er ikke dette tilfellet i Alsace. Her er inngående kunnskap til produsent og stil helt nødvendig for å vite hva du ender med i glasset. Altså er ikke området optimalt for en gjennomsnittlig vinkonsument med begrensede kunnskaper.

Ukens anbefaling er uansett en meget god vin, og akkurat hva denne retten trenger.

Pinot gris, Reserve Personelle, Trimbach 2005 (best. nr. 789401, kr. 299, bestillingsutvalg ) har en aromatisk duft av aprikos, fersken, krydder, røde epler, mineraler og blomster. Smaken er rik med en søtlig fruktighet og god fylde. Vinen har til tross for sin rike stil god friskhet og et hint av mineraler i ettersmaken.