Byløvene

En lille en i kjelleren

Inn en port og ned en trapp, og der åpner det seg et historisk kjellerlokale med et rustikt interiør og dansk meny. Her serveres sild og snaps og hakkebøf.

Dagsavisen anmelder

Kongens kjeller
Prinsens gt. 18
Tlf. 21 54 40 44

Mat         3

Meny      3

Miljø       4

Service   3

Prisnivå   4

Restaurant Kongens Kjeller ligger i et av Oslos eldste hus oppført rundt 1640. Her holdt byens første ordfører hus og forretning fra 1824. Den lille hvite hjørnegården står på Byantikvarens gule liste over bevaringsverdige bygninger. Byløvene har forresten vært i huset tidligere på besøk i thairestauranten i etasjen over.

- Fint lokale med buehvelvinger og mur, sier Løvinnen og ser seg rundt i det romslige lokalet.

En stor salonggruppe er det første som møter gjestene før de trer inn i hovedrommet der et langbord med god plass strekker seg langs den ene langveggen. Småbord og stoler i røff og solid utførelse. En blid servitør tar imot og kommer med spisekartet. Her serveres både tradisjonell dansk frokost, det samme som vår lunsj, og middag. Den som ønsker seg en lunsjrett ved middagstid får det. Byløvene åpner med et glass husets hvitvin, som viser seg å være en Chablis til 68 kroner glasset. Rimelig for vin fra dette området. En kurv med grovt og lyst brød og smør kommer raskt på bordet. Kongens Kjeller er bare tre måneder gammel, forteller servitøren. Tidligere ble lokalet brukt av thairestauranten. Den danske innehaveren har nå åpnet kjelleren for det danske kjøkken, mens hustruen serverer thaimat som før i Nam Fah på gateplan.

Menyen er oversiktlig med blant annet marinert sild, smørstekt rødspette, gravet laks, frikadeller og pariserbøf. Rettene koster fra 95 til 225 kroner. Den dyreste er «den hurtige» lunsjtallerkenen med smaker av litt av hvert fra menyen. Kjelleren byr også på «dagens» der biksemat (pytt i panne) og fiskefrikadeller er blant tilbudene. Pris fra 115 til 235 kroner. Løvinnen svinger mellom hakkebøf med «bløte løg, spejlegg og poteter» og frikadeller med «stuvet spidskål og persille». Etter en rådslagning med servitøren vinner frikadellene.

- Jeg tar to lunsjretter i stedet for én middagsrett. Karrisild med kapers, løk, epler og egg og en Gammel Ole med fett og sky - og rom. Her passer det godt med øl og snaps til, sier Løven fornøyd.

Restaurantens nettsider sier det i klartekst, «som alle vet, skader det ikke med «en lille en»». Løvinnen slår følge. Kongens Kjeller har en variert ølmeny fra små danske bryggerier, som New York Lager fra Nørrebro Bryghus til 85 kroner og økologisk hveteøl fra Herslev Bryghus til 119 kroner. De to velger en norsk bayer og hver sin «lille», henholdsvis en dansk Ålborg Jubilæum og en av det norske Arvesølvet. Snapsen koster 65 kroner og valget står mellom to danske og to norske. Kjelleren har ellers fire hvite og fire røde viner å velge mellom.

Byløvene besøker stedet midt mellom sein lunsj og tidlig middag, men blir ikke alene i kjelleren. Det er flere som vil ha en smak av det danske fra sommerens opplevelser i kongens by eller andre hyggelige steder hos naboen i sør. De to rekker å nyte Chablisen og smake på brødet før rettene kommer. Frikadellene med stuet spisskål ser fristende ut. Dette er danskenes svar på norske kjøttkaker, en klassisk rett. Løvinnen er godt fornøyd, frikadellene er velsmakende, godt krydret og varme. Bordkavalerens karrisild er en solid porsjon, innbydende dandert. Han har bestilt to lunsjretter og retten med Gammel Ole kommer også på bordet. Men her er det noe som ikke stemmer.

- Det der er ikke Gammel Ole, det er blåskimmelost, sier Løven bestemt og peker på tallerkenen med ostelunsj. Men han velger å konsentrere seg om karrisilda først. Silda er god, men smaker ikke mye av karri. Tilbehøret av kapers, småhakket løk og egg er som det skal.

Bordkavaleren tar Gammel Ole i øyesyn en gang til før han tilkaller servitøren. Som fastholder at det er riktig ost, men Løven holder på sitt. Han kjenner Gammel Ole. Kort etter kommer kokken bort til bordet og innrømmer at det er blåskimmelost som befinner seg på tallerkenen. Som en kompensasjon skjenker kokken en god slurk rom over osteretten. En ingrediens som tilhørte den retten Løven ikke har fått. Det holder ikke. Løven hadde satt mer pris på å få beskjed om at de ikke hadde den osten han bestilte enn at de lot som om alt var i orden. Da ville han ha valgt noe annet.

Mette, men med plass til litt søtt bestiller Byløvene petit four (minikaker) og to glass av husets portvin. Dessertene koster fra 45 til 95 kroner og omfatter blant annet nøttehorn og crème brûlée. Petit fourene, blant annet kokosmakroner, smaker bra. Oppgjørets time er kommet og det er ikke noe å si på sluttsummen som lander litt over tusenlappen.

MAT 3
MENY 3
MILJØ 4
SERVICE 3
PRISNIVÅ 4