Byhistorie

Stemmen fra guttehjemmet

Natt til tirsdag 16. august i år brant stabburet på skolehjemmet Toftes Gave på Helgøya ned. Kulturminnet med sterke spor etter de mange tusen barna som ble sendt hit er borte, men fortellingene om dem lever.

«Bare 4 maaner ijen» skrev en Kristianiagutt på veggen i stabburet mellom de tunge arbeidsøktene. Anstalten Toftes Gave ble opprettet for straffedømte barn i 1842. Målet var å få barnegråten ut av fengslene. Fram til 1896 var den kriminelle lavalderen i Norge ti år, men fra 1842 var et alternativ til fengsel «rednings- eller bedringsanstalt for forsømte, forlatte eller vanartede barn». I starten ble barna plassert i samme bygning som barneasylet på Grønland, men i 1846 flyttet de til løkkeeiendommen Sommerfryd ved Munkedamsveien i Pipervika, kjøpt av byens rikeste mann, grosserer Andreas Tofte. I 1847 skjenket han denne «undervisningsanstalt for moralsk fordærvede børn» som en gave til Kristiania kommune.

Sterkt kritisert

Byen spiste seg nærmere den landlige eiendommen i Pipervika, og i 1858 ble anstalten flyttet til Risebro i Ullensaker for at barna skulle få mer jordbruksarbeid. Da straffeloven ble endret i 1874, skulle alle barn sendes til oppdragelsesanstalter istedenfor fengsel, men Toftes Gave tilfredsstilte ikke lovens nye krav. I 1878 flyttet derfor anstalten til gården Sund på Helgøya. Hit kom 120 gutter, 40 dømt etter Straffeloven. Halvparten av plassene var til barn fra Kristiania. Guttene arbeidet på 900 mål med dyrka mark, og kun femten timer var satt av til klasseromsundervisning. Stabburet ble bygget to år etter at guttene kom til Helgøya, og veggene ble fylt med signaturer og drømmer.

Gutter foran hovedbygningen på Toftes Gave, Nedre Sund, Helgøya i 1903.

I 1900 ble Toftes Gave gjort om til et skolehjem av mildere type etter den nye Vergerådslovens bestemmelser for «forsømte og kriminelle» gutter i alderen seks til atten år. Driften ble overtatt av staten, mens Kristiania kommune fortsatt eide eiendommen. I 1903 rapporterte en besøkende til Helgøya om det forferdelige han så her. I 1908 satte departementet ned en komité som gjorde rettslige vitneopptak av elever og ansatte. Barna fortalte i detalj om elendige boligforhold og mangelfullt kosthold, dårlige klær og isolasjon i ukevis i kjelleren. Spanskrør og ris ble brukt flittig på de bare ryggene, og i 1904 døde en gutt under arbeid på jordet etter å ha fått 36 slag av forstanderen. Skolehjemmet ble sterkt kritisert fram til det ble lagt ned i 1947.

Besøk av Adolf Østbyes trupp på guttehjemmet Toftes Gave før 1901.

Kan høres på YouTube

En av guttene som var der, Adolf Østbye, skulle senere bli grammofonstjerne ved å spille inn Norges første grammofonplate! Gustav Adolf Olsen Østbye vokste opp på Kristianias østkant, og da mora døde, sendte Kristiania fattigvesen han til pleieforeldre på landet i 1883. Han rømte og pantsatte klærne sine for å klare seg. Straffen var den strenge redningsanstalten, hvor han fjorten år gammel gjorde mye ut av seg og fikk smake ris og spanskrør gjentatte ganger for å stjele konjakk fra direktørens kontor, bråke ved spisebordet, glemme leksene og svare de ansatte med grov munn.

I 1885 sto han til konfirmasjon sammen med nitten andre gutter fra anstalten. Med «meget godt» i kristendom ble han løslatt med følgende karakteristikk «I Anstalten var han idetheletaget upaalidelig og af en meget let Karakter. Men han var dog ikke saa lidet ærgjerrig, og denne hans Skrøbelighed var ham ofte en Spore ogsaa til det gode».

Tilbake i Kristiania gikk han rundt om i byen med en brødvogn for en baker til han ble barberer. Ifølge folkelivsskribenten Rudolf Muus ble Adolf oppdaget syngende på sin egen barberforretning på Grønland. Her utmerket han seg med sin vakre sangstemme og store sceneglede. Han ble svært populær på Victoria og Eldorado, og med revyer på Fredriksborgs og Nordstrands sommerteater hvor han ble kjent for å spille Kristianiagutter og «avleverte sine replikker og kupletter i den bredeste jargon». Han fortsatte å barbere ved siden av livet som visesanger og komiker. I dag lever stemmen hans videre på YouTube.

Anstalten Toftes Gave

---

Kilder

Eugen Holtan, Toftes gave 100 år, 1943

Helgøya og Nes historielag

Oslo byarkiv, arkiv etter Toftes Gave og Fattigvesenet

Statsarkivet i Hamar, arkiv etter Toftes Gave

Vidar Vanberg, Norges første grammofonstjerner og grammofoninnspillinger, 1982

Rudolf Muus, Kristiania forstadsscener og deres skuespillere: minder fra 70–90 årene, 1924

---

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen





Mer fra Dagsavisen