Geir Lippestad og Rina Mariann Hansen besøkte Romsås bad mandag. Førstnevnte benyttet anledningen til å demonstrere korrekt crawleteknikk, noe han nok plukket opp da han var på landslaget i vannpolo under ledelse av Tom Nordlie. Ja, du tror jeg tuller, men det er faktisk sant.

Bygger stålbad i rekordfart

Ut med 70-tallets fliser. Inn med hev-senk-basseng i østerriksk stål. Byrådet vil badeløfte drabantbyene.

Når man skal pusse opp et badebasseng må man vanligvis tømme det, plukke ned det gamle, mure opp nye fliser, og la dem tørke i fire-fem måneder før man kan bygge resten.

Men på Romsås, drabantbyen på Oslos beste østkant, der er kommunen i ferd med å ta en snarvei. Ved hjelp av et stålbasseng, ferdig produsert i Østerrike, skal de oppgradere Romsås bad mye raskere enn vanlig. På kjøpet får badet muligheten til å heve og senke gulvet som de vil. Nesten som en annen kontorpult.

Så, i oktober kan de som vil stupe ut i et splitternytt stålbasseng, plassert rett oppi det gamle. I tillegg bytter de ut renseanlegget, barnebassenget og får nytt teknisk rom.

– Vi startet med riving i slutten av juni, sier Geir Lippestad.

– Reell byggetid på en svømmehall på to og en halv måned er ikke verst, sier han fornøyd.

Les også: Stengte sklia i Frognerbadet

Manglende vedlikehold

Lippestad er byråd for næring og eierskap og dermed ansvarlig for bygginga. Sammen med Rina Mariann Hansen, byråd for kultur, idrett og frivillighet, viste han fram byggearbeidene til Dagsavisen mandag.

Vi fikk se en nokså sliten, men tom, svømmehall, hvor flisene på dypet er plukket vekk, og er i ferd med å bli erstatta med det østerrikske stålkaret.

Badet bærer preg av ikke å ha vært pusset opp på en stund, noe Rina Mariann Hansen skylder på det forrige byrådet for.

– I bademeldinga som Guri Melby (den forrige byråden) la fram, var det uttalt at man skulle legge ned flere av de lokale badene for å prioritere store bad. Vi vil ikke legge ned svømmehallene i bydelene, de er viktige for lokalbefolkninga, sier Rina Mariann Hansen.

– Vi avblåser nedleggelsen av Oslo-bad, og da må vi pusse dem opp, sier hun.

– Vi vil ikke drive nedleggingspolitikk, vi vil både bygge nye og rehabilitere de gamle.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Middelaldrende bad

Romsås bad sto opprinnelig klart samtidig som Romsås Senter i 1975, og selv om garderobene og veggene innendørs har blitt pusset opp siden den gang har selve bassenget stått uberørt i nå litt over 40 år.

Når bassenget nå får dobbelt bunn vil det doble kapasiteten til svømmeopplæring. Når skoler er på besøk kan man nemlig rett og slett heve gulvet, så man kan stå på bunnen overalt.

– Badet blir mye mer attraktivt, sier Rina Mariann Hansen.

Les også: Byrådet river Tøyenbadet

Badeløft på Oslo øst

Byråden legger stolt til at også Nordtvedt og Bøler bad er pusset opp. De skal bygge nye bad på Tøyen, Manglerud og Stovner. I tillegg sjekker de om det er mulig å pusse opp på Holmlia og Frognerbadet.

– Men er det bare på østkanten det er viktig?

– Det er viktig med svømmeopplæring over hele byen, men de lokale badene ligger nå en gang der de ligger. De fleste ligger i drabantbyene, og vi er opptatt av å ikke legge dem ned, sier hun.