Nyheter

Bygger grønt klasserom av glass på Geitmyra

Stiftelsen Geitmyra matkultursenter for barn har vunnet anbudskonkurransen i regi av Bymiljøetaten i Oslo kommune og får nå sette opp et besøksdrivhus til pedagogiske kurs- og undervisningsopplegg i Geitmyra skolehage.

Bilde 1 av 6

Men selv om de nå får bygge besøksdrivhus i en del av skolehagen på Geitmyra, betyr ikke det at konflikten mellom Geitmyra skolehage og Geitmyra matkultursenter er over.

Fortsatt kritisk

– Vi er fortsatt ikke enige, men jeg forholder meg til vedtakene som er gjort, sier leder av Geitmyra skolehage, Tore Faller til Dagsavisen.

– Jeg er fortsatt kritisk til tiltaket og selve prosessen. Det som er positivt er at det nye undervisningsbygget skal ligge på det minst skadelige stedet i skolehagen, i det nordvestlige hjørnet. Dette er ikke konfliktfjernende, men konfliktdempende, sier Faller.

Les også: Viestads bløff om Geitmyra

Tore Faller har hatt et heller kjølig forhold til leder av Geitmyra matkultursenter, en sak som har blitt heftig debattert i Dagsavisens spalter.

Tore Faller fikk også munnkurv av sine sjefer i Oslo kommune etter et intervju med Dagsavisen om konflikten.

Det som imidlertid er gledelig er at politikerne nå ønsker å styrke og videreutvikle også den kommunale driften av skolehagen. Det har jeg store forventninger til, sier han.

Les også: Viestads snarveier på Geitmyra

Men han er usikker på hvordan samarbeidet vil bli.

– Det er vanskelig å si hvordan samarbeidsklimaet blir framover. Men Geitmyra matkultursenter har fått ny avdelingsleder, og henne kan jeg prate med på en fornuftig måte, sier Faller.

###

På hjørnet mellom Kierschows gate og Griffenfeldts gate vil det nye undervisninigsbygget komme. Illustrasjon: Oslo kommune

Les også: Grønn matglede på Geitmyra

Lang prat

Renate Fuglseth er ny avdelingsleder på Geitmyra matkultursenter og er optimistisk med tanke på samarbeid.

– Jeg er relativt ny som leder, og i går tok jeg turen ned til skolehagen for en prat med Tore Faller, sier hun til Dagsavisen.

– Det endte med at jeg var der i halvannen time. Vi skravlet og hadde det hyggelig, sier hun.

Hun håper at de kan få til et godt klima de to imellom.

– Mitt utgangspunkt er at vi er veldig glade for at vi nå får lov til å bygge undervisningsdrivhuset. Vi har forsøkt så godt vi kan å imøtekomme Geitmyra skolehages ønsker, og har endret plasseringen av bygget. Vi håper at dette skal skape enda mer aktivitet i skolehagen, og da helst i samarbeid, sier hun.

Stiftelsen Geitmyra matkultursenter for barn vant anbudskonkurransen i regi av Bymiljøetaten i Oslo kommune og får nå sette opp et besøksdrivhus til pedagogiske kurs- og undervisningsopplegg i Geitmyra skolehage.

Dette er en prosess som Tore Faller lenge har vært kritisk til, og har ment at hele prosessen har vært skreddersydd for Geitmyra matkultursenter for barn.

Les også: Fikk nei til drivhus: – Jeg forventer at byrådslederen og byrådet tar seg sammen

– Vi er nå veldig fokusert på at det er tatt en avgjørelse, og tenker bare fremover, sier Renate Fuglseth.

Fem års kontrakt

Geitmyra skolehage styrkes nå som grønn læringsarena, dyrkings- og møteplass. Det skjer ved at Oslo kommune åpner området for flere og inngår en femårig leie- og driftskontrakt med Geitmyra matkultursenter på en del av området.

–  Et lite frø er sådd, men vår ambisjon er at dette vokser seg stort og vakkert de neste fem årene. Gjennom å samarbeide med organisasjoner innen urbant landbruk, skal Geitmyra revitaliseres og videreutvikles som møteplass med inspirerende, grønne aktiviteter gjennom hele året, sier etatsdirektør i Bymiljøetaten, Gerd Robsahm Kjørven i en pressemelding.

Som en del av kontrakten planlegger altså Geitmyra Matkultursenter å bygge et drivhus med kjøkken på en liten del av parsellhagen ved inngangen i vestre hjørne av parken. Hver vil de ha arrangementer som fremmer nysgjerrigheten om mat og natur hos enda flere. Det vil lages «læringsrik suppe», turmat og folk vil få smake på maten som er dyrket i skolehagen.

– Vi drømmer om å lage en skolehage for det 21. århundre, sier Renate Fuglseth.

Hun peker på at få lærere i dag har tid, kompetanse eller ressurser til å drifte en tradisjonell skolehageparsell gjennom året. Spesielt kan dette være utfordrende å følge opp dyrkeprosjekter gjennom sommeren.

– Derfor skal matkultursenteret, som ellers holder til på andre siden av Kierschows gate, drive enda mer mat- og dyrkeaktiviteter for barn, skoleelever, familier og organisasjoner fra hele Oslo, sier hun.

Prosjektet og drivhuset er støttet av Sparebankstiftelsen DNB.

Les også: En skolehage først og fremst for voksne?

La skolehagen leve

«Aksjonen la Skolehagen leve» var med på markeringen v nytt undervisningsdrivhus, og uttrykte sin misnøye mot Geitmyra matkultursenster for barns  planer.  De mener at hele konseptkonkurransen er rigget.

«Bymiljøetaten har nylig kåret en «vinner» av konseptkonkurransen som ble utlyst i sommerferien med kriterier som favoriserte én enkelt aktør – Geitmyra matkultursenter. Ikke rart da at konkurransen kun fikk én reell søker: Matkultursenteret. Vern-geitmyra- aksjonen har hele tiden hevdet at konkurransen ble rigget for at matkultursenteret skulle vinne, og at den er en omgåelse av anskaffelses-regelverket som gjelder for stat og kommune», skriver de i et pressenotat i forbindelse med markeringen tirsdag.

Mer fra Dagsavisen