Bygård på Tøyen hyblifisert

I bydelspolitiker Agnes Nærland Viljugreins barndomsgård på Tøyen har to leiligheter blitt til 11 knøttsmå hybler.

– Vi har ikke tid til å vente på regjeringen, sier de to.

Agnes Nærland Viljugrein har bodd i samme bygård i Eiriks gate på Grønland nesten hele livet. Før kjente hun alle naboene, men etter at to av leiligheten er bygd om til mange små enheter, er gjennomtrekken blitt stor.

Les også: Tar 5.600 kr for rom på 4,5 m²

Bygd om

– En av leilighetene er bygd om til fire små rom, uten fellesarealer. Den andre er bygd om til sju små rom. Også den uten fellesarealer. Tidligere var dette noe vi så i store leiligheter i utkanten av Oslo. Nå har det flyttet seg til indre by, sier hun til Dagsavisen.

Agnes bor nå i et kollektiv rett ved, men foreldre bor fortsatt i leiegården, som totalt har sju leiligheter.

Agnes har tatt ulike boligpolitiske initiativ og flere rapporter om boforholdene på Grønland er utarbeidet i kjølvannet av dette arbeidet.

– En rapport viser blant annet at 46 prosent av beboerne leier leilighet. Dette er med på å forringe bomiljøet, sier Agnes Nærland Viljugrein, som er Aps kandidat til å bli ny leder for Bydelsutvalget i Bydel Gamle Oslo ved valget til høsten.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

– Tar vinter og vår

I forrige stortingsperiode påla Stortinget regjeringen å se nærmere på lovverket rundt hyblifisering.

Da svarte moderniseringsminister Monica Mæland (H) dette på spørsmål fra SVs stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski:

«Å forsterke tiltakene mot boligspekulasjon og såkalt hyblifisering er blant løftene i regjeringsplattformen. Jeg mener det kan være nødvendig med endringer i lov eller forskrift for å hindre utleiere i å dele opp allerede små leiligheter i mindre enheter for å maksimere profitt».

– Likevel tar det altså vinter og vår før regjeringen kommer på banen, sier boligpolitisk talsperson for Ap, Siri Gåsemyr Staalesen.

Les også: Krever fortgang i lovendring mot hyblifisering

Spekulerer

– Nå er vi lei av å vente. De har kommet med noen få forslag, men det er ikke nok, sier Staalesen til Dagsavisen.

– Vi er ikke imot at folk bor i kollektiv. Det vi vil ha bedre regulert er eiere av leiligheter som bygger om leiligheter til mange små rom. Uten å tenke på brann, rømningsforskrifter og boforhold. De som leier ut disse spekulerer ofte i at det er mennesker nederst på rangstigen som må ta til takke med disse små rommene. Ofte til skyhøye priser, sier Staalesen.

– Det er dyrt å bo trangt, skyter Agnes Nærland Viljugrein inn.

– Når regjeringen ikke løfter en finger for å få bukt med dette, må kommunen gjøre det selv. Det kommunen kan bidra med, er å hjelpe til med å finne gode og trygge boliger, sier Staalesen.

– Vi har jobbet med boligpolitikken i bydelen i mange år, og den er en av de største utfordringene i bydelen, sier Viljugrein.

– Arbeiderpartiet på Stortinget jobber nå med en ny boligstrategi. For å få til de nye boligreformene, må vi vurdere endringer i lovverket, avslutter Staalesen.

Les også: Utleieregler kan bli strammet inn