Nyheter

Byantikvaren med bønn til Ferd: Dette bør de gjøre med NRK-tomta

Det er ikke bare fritt fram for Ferd. Flere av byggene på Marienlyst er på Byantikvarens gule liste.

Onsdag morgen ble det klart at NRK-tomta på Marienlyst har blitt solgt til  Eiendomsutvikleren Ferd. I følge pressemeldingen fra NRK og Ferd vil avtalen gi NRK minst 3,75 milliarder kroner til NRK ved salg, avhengig av reguleringsplanen.

Arbeidet med NRK-tomta på Marienlyst ble påbegynt i 1938. Først i 1950 sto Kringkastingshuset, det såkalte Radiohuset, ferdigstilt. Deler av Radiohuset er i dag vernet av Riksantikvaren. De øvrige NRK-bygningene på Marienlyst er ikke vernet.

Håper på ombruk

Byantikvar i Oslo, Janne Wilberg, opplyser at flere av bygningene på tomta er klassifisert på en gul liste hos Byantikvaren. Det betyr at bygningene har en høy kulturhistorisk verdi, uten at de er vernet av Riksantikvaren. Wilberg håper Ferd vil utvikle tomta på en klok måte.

– Mitt ønske er at Ferd, som er en seriøs aktør, vil benytte seg av området til århundrets ombruksprosjekt, sier Wilberg til Dagsavisen.

Wilberg forklarer at ombruk er en måte å transformere gamle bygg uten at de rives. Hun trekker frem Fjernsynsbygget på Marienlyst som et eksempel på et bygg som byr på spennende muligheter.

– Flertallet av bygningene på tomta er ikke vernet. Vi merker oss at det er veldig mange betongbygg, og i det grønne skiftet oppfordrer vi til ombruk av bygninger. Det gjelder ikke minst det verneverdige Fjernsynsbygget, som har høy kulturhistorisk verdi, men ikke er fredet av Riksantikvaren, sier Wilberg.

Wilberg forklarer at Byantikvaren i Oslo ikke kan stoppe en utbygging, men dersom de mener at utbyggingsplanene går på bekostning av nasjonale eller regionale kulturverdier kan de be Riksantikvaren klage eller fremme innsigelse til forslagene.

Byantikvaren i Oslo vil være strenge på de vernede delene av tomta blir beskyttet.

– Radiohuset er, som den eneste fredete bygningen på Marienlyst, bærer av den nasjonale kringkastingshistorien og vi vil være strenge i bevaringen av dette byggets kulturhistoriske verdier, sier Wilberg.

Åpner for massiv rivning

Per dags dato foreligger det ingen reguleringsplan for NRK-tomta. I et planprogram fra juni 2019 fremgår det at flere av bygningene på tomta kan rives. Wilberg oppfordrer til det motsatte.

– Vår innfallsvinkel er å oppfordre sterkt til ombruk. Det er laget et planprogram sammen med NRK og Plan og Bygningsetaten som åpner for massiv rivning. Men den nye eieren står fritt til å benytte seg av ombruk, noe vi gjerne ser virkeliggjort.

Har du noen eksempler på såkalt ombruk?

– Se på studentsiloen på Bjølsen. Den er et veldig godt eksempel på at ombygning går an. Vi kommer til å se mer av dette i fremtiden. Byrådet i Oslo har en klar ambisjon om ombruk og mindre rivning. Her går det virkelig an for Ferd å markere seg som miljøbevisste og innovative. Dette kunne blitt et helt fantastisk pilotprosjekt, sier Wilberg.

Byråd for byutvikling enig

Byråd for byutvikling i Oslo, Hanne E. Marcussen (MDG), mener gjenbruk av bygningene som ligger på tomta er et gode.

– Her må jeg si meg enig med Byantikvaren. Gjenbruk er miljøvennlig og flere av bygningene på NRK-tomta er kulturhistorisk viktige og kan absolutt være egnet til ny bruk, skriver Marcussen i en epost til Dagsavisen.

Marcussen mener NRK-tomta er unik.

– NRK-tomta er en perle med mange spennende muligheter. At vi får til en grønn, menneskevennlig og fremtidsrettet byutvikling med boliger, næring og andre tilbud vil komme hele Oslos befolkning til gode, skriver Marcussen.

Byråden ser positivt på utvikler Ferd sine uttalte planer for tomta.

– Det er gledelig å se at Ferd uttaler at de vil «skape en bydel som forener NRKs historie, kunnskapsmiljøene ved Universitetet på Blindern og Oslos behov for å bli en grønnere, mer skapende og inkluderende by.» Jeg tar dem på ordet og er spent på å se forslaget til detaljregulering når vi kommer så langt, skriver Marcussen.

Mer fra Dagsavisen