Nyheter

– Brugata var det mest kriminelle stedet i landet

I 2009 sa politistasjonssjef på Grønland, Kåre Stølen, at de ikke lenger skulle ha et åpent rusmiljø i Oslo. Han har ennå ikke gitt opp.

Bilde 1 av 3

Onsdag denne uka skrev Dagsavisen at politiet rydder Brugata for narkomane. De har sett seg lei på et åpent kriminelt narkotikamiljø midt i Oslos tredje største kollektivknutepunkt.

– Ordensproblem

For ti år siden var det Plata som var de narkomanes tilholdssted, rett utenfor Østbanehallen, og turistenes første møte med «narkotikahovedstaden» Oslo.

– Nå jages de narkomane videre fra Brugata. Har det ikke skjedd noen verdens ting de siste årene?

– Jage er ikke et ord vi har i vårt vokabular. Men vi har gått inn og løst et ordensproblem. Brugata var det mest kriminelle arnestedet i landet, sier Kåre Stølen, stasjonssjef på Grønland politistasjon.

Han forteller at det var svært mye intern vold rundt bussholdeplassen.

– De bruker kniv og raner hverandre for en dose eller to.

– I 2009 gikk du ut og sa at det ikke skulle finnes åpne rusmiljøer i Oslo lenger. Har du gått vekk fra den ambisjonen?

– Nei, men ting tar litt lengre tid. For sju år siden utarbeidet vi en langsiktig plan som vi i politiet hele tida jobber for.

Stølen forteller at det i 2011 dro en gruppe, ledet av Helge Waal, professor i psykiatri med rusmisbruk og avhengighet som fagfelt, på studietur til fem storbyer som hadde hatt store åpne rusmiljøer. Zürich, Lisboa, Wien, Frankfurt og Amsterdam.

– Hva fant de ut?

– Synlig uniformert politi, flere steder å være, og et samarbeid mellom store frivillige organisasjoner og rusmisbrukerne selv.

Siden juni 2011 har Oslo-politiet, Oslo kommune og de store frivillige organisasjonene (Kirkens Bymisjon, Frelsesarmeen, Maritastiftelsen og Fransiskushjelpen), Foreningen for human narkotikapolitikk og Erlik Oslo hatt samarbeidsmøter hver fjortende dag.

– Det ser jo ikke ut som det har skjedd noe som helst?

– Husker du gamle Plata? Det var 300–400 personer som helt åpenlyst satte sprøyter, og et sted der alle kunne handle.

– Hva er løsningen?

– Det må du snakke med helsepolitikere om. Det er et helseproblem.

Les også: Kent har blitt jaget fra sted til sted i 18 år

plata: I 2011 var det slutt på tida på Plata for Oslos narkomane.   FOTO: ANNIKEN C. MOHR

Ved Jernbanetorget.

Helsa i fokus

Byråd for eldre, helse og arbeid i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap) er enig med Kåre Stølen i at de narkomane er mennesker med et helseproblem.

– At de rusavhengige jages rundt som kriminelle, er feil medisin.

Hun forteller at de har ambisjoner om å snu holdningen i samfunnet til de rusavhengige, fra å se på dem som problemer til å se på dem som mennesker. De skal gjøre sitt for å vri tiltakene i ruspolitikken, fra institusjonsfokus til egen bolig, og fra et kriminelt perspektiv til et helseperspektiv.

– Vi må også dempe presset på å oppholde seg i sentrum, der det er en uheldig opphopning av lavterskeltilbud. Vi ønsker å flytte tilbudene ut i bydelene, der de rusavhengige bor. Så blir det opp til politiet å håndtere kriminaliteten og opprettholde ro og orden i byen.

– Politiet sier det ikke er deres oppgave å løse narkotikaproblemet?

– Brugata er ikke et sted rusavhengige bruker for å være sosiale. Det er blitt en ren markedsarena for kjøp og salg av narkotika. Politiet må derfor ta sin del av ansvaret for å skape et tryggere Oslo.

Byrådet lover selv å ta ansvar for å legge om Oslo kommunes ruspolitikk i en ny rusmelding som legges fram senere i år.

– Vi ønsker flere inn i legeassistert rusbehandling (LAR), gi de tilpasset bolig, og et aktivitetstilbud eller arbeid, sånn at behovet for å begå kriminalitet blir mindre.

– Er det noen grunn til å tro at dere skal lykkes nå?

– Vi må aldri gi opp! Men det er naivt å tro at man skal kunne utrydde en hel menneskegruppe.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Rått miljø

Politistasjonssjef Kåre Stølen har jobbet med de narkomane siden 70-tallet, og fulgt dem hele veien fra Slottsparken til Brugata. Han mener, som byråden, at lavterskeltilbudene må vekk fra sentrum og ut i de 15 bydelene.

– Det høres ut som dere er helt enig. Hvorfor har det ikke blitt bedre?

– Se hva vi har gjort, da! Det lille miljøet som er nå, er kanskje en tiendedel av miljøet på Plata.

Stølen vant i 2008 prisen som årets osloborger etter å ha bedt politikerne ta mer ansvar for de rusavhengige. Han har vært opptatt av de narkomanes helseproblem i en årrekke.

– Ingen vil ha det sånn. Det er så trist å se på. Hvis du er glad i mennesker, så skjønner du det.

– Men hvor skal de være, de drives bare fra sted til sted?

– De narkomane kan få være hvor de vil, så lenge de oppfører seg ordentlig.

Men å gi de et oppholdssted der de kan drive på med sitt i fred og ro, mener Stølen er helt feil vei å gå.

– Det ville blitt et helvete. De kan ikke få lov å gjøre hva de vil. De er rå med hverandre, og de sterke herser med de svake.

Kåre Stølen avslutter med at ingen har fasiten, men at det blir bedre og bedre.

– Politiet må være til stede så de oppfører seg skikkelig. Og vi må behandle dem som mennesker som deg og meg. Og alle må bry seg.

Les også: Oslos narkonomader

Mer fra Dagsavisen