Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), Per Sandberg (Frp) og bokser Cecilia Brækhus under en pressekonferanse onsdag ettermiddag, der det ble klart at Brækhus får lov til å bokse proffkamp i Norge.

Brækhus: «The Arctic Rumble» i Oslo Spektrum

Bergen ble for liten når Cecilia Brækhus skal bokse sin første proffkamp på norsk jord. Showet skal hete "The Arctic Rumble" og skal skje i Oslo Spektrum 1. oktober.

Av Per-Kristian Eriksen

– Det var ikke haller i Bergen som oppfylte de ønskene vi hadde. Derfor ble det Oslo Spektrum. Dessverre må jeg si, men jeg håper jo bergenserne kommer til Oslo for å støtte meg, sier Brækhus til NTB.

Kampen hun skal bokse har fått navnet «The Arctic Rumble». Den blir nok ikke like stor som Muhammad Alis «The rumble in the jungle», men det blir skrevet boksehistorie i Oslo Spektrum når profesjonell boksing er tilbake i Oslo og Norge igjen. Det forrige proffkampen her i landet, i 1981, ble arrangert i Chateau Neuf.

Trening i Oslo

Brækhus som holder mesterbeltene i weltervekt i de fire største forbundene, sier til NTB at hun nok ikke innser hvor stort det er at hun nå endelig får bokse i Norge.

Hun gleder seg som en liten unge.

– Blir det forberedelser i Berlin eller Norge?

– Nå legger jeg opp til grunntrening her i Oslo i juli, og så reiser jeg på samling med treneren min, Johnathon Banks og Vladimir Klitsjko i Mellom-Europa fram mot kampen, røper Brækhus.

Hun har 28 kamper på rekordlisten sin. Alle er selvsagt endt med seier. Den 29. strake skal hun ta i Oslo Spektrum 1. oktober. Det kommer forresten til å bli fire kamper på programmet, og håpet er at flere norske proffer enn Brækhus skal få sjansen til å vise seg fram.

Antidoping viktig

Kulturminister Linda Hofstad Helleland gleder seg over at Brækhus får sjansen til å bokse på hjemmebane, men håper at de andre norske proffbokserne også kommer til å følge etter, for kampen er ikke over, Fortsatt er det brikker som må på plass i knockoutforskriften for at også andre skal få slippe til på arrangørsiden.

– Det kledde ikke et moderne land som Norge at vi var et av få land som hadde et slikt forbud. Derfor jobber vi videre med dette, slik at det skal bli lettere også for andre norske proffboksere å få kamper her hjemme. Vi har sendt ut et forslag som forenkler prosessen. Samtidig stiller regjeringen veldig strenge krav til antidopingarbeidet. Det må være i orden. Der er vi kompromissløse, forklarer Helleland til NTB.

De endringene i knockoutforskriften som foreslås er ute til høring.

– Høringssvarene vil komme tilbake til departementet til høsten, og da vil regjeringen gjøre alt vi kan for å få nye forskrifter på plass så raskt som mulig., sier kulturministeren.

Hun gleder seg selvsagt til begivenheten som folkene til Brækhus håper og tror skal bli en folkefest.

– Jeg skal love deg at jeg skal være til stede i Oslo Spektrum og heie fram Cecilia. Men det blir nok uten boksehansker. Det er hun som er mesteren, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland til NTB.

Fikk beskjed i går

Ikke mer enn et par timer etter at den gledelige beskjeden kom stilte hun på pressekonferanse i Oslo i går ettermiddag. Hun måtte ha noen å glede seg sammen med. Dit kom også fiskeriminister Per Sandberg i pur begeistring over gjennombruddet. Han har vært en av pådriverne.

– Fra nå av blir det en ny verden for meg. Før var det jeg som løp rundt og i strategimøter med krangling som endte med opp- og nedturer. Jeg har hatet det. Det er jo ikke slik jeg vil ha det. Målet mitt er å konsentrere meg om idretten, og nå føler jeg at jeg kan få gjøre det, kommenterer Brækhus videre. (NTB)