Høyres Saida Begum mener at byrådet trenerer barnehageutbyggingen i Oslo.

– Bløffer om barnehagetall

I forrige uke gikk barnehagebyråd Tone Tellevik Dahl ut i Dagsavisen og fortalte at alle barn med lovfestet plass, har fått barnehageplass i høst. Det får Oslo Høyre til å reagere, som mener byråden trikser med tall.

 

– Hun bløffer med barnehagetallene, sier Høyres fraksjonsleder for kultur og utdanning i bystyret, Saida Begum, til Dagsavisen.

Les saken her: Alle fikk barnehageplass!

– Full dekning lenge

– Vi konstaterer at byråden er veldig fornøyd med at alle som har lovfestet rett til barnehage i Oslo har fått plass. Det skulle ærlig talt bare mangle. I Oslo har vi hatt full barnehagedekning lenge. I fjor fikk for eksempel nesten 2.000 barn uten lovfestet rett også plass. Året før nesten 1.500, sier Begum.

– «Norges lengste barnehagekø» på 1.300, som Ap i valgkampen påsto fantes i Oslo, er med andre ord forduftet, som dugg for solen. Uten at de har bygget en eneste egen barnehage. Er det ikke fantastisk, sier Saida Begum.

Tone Tellevik Dahl fortalte også at de barna som ikke har lovfestet plass, men er født i september og oktober i fjor, også har fått plass.

Oslo Høyre mener at Ap også forsøker å «stjele» stortingsvedtaket om utvidet rett til barnehageplass.

– Det kom i stand mellom regjeringen, Venstre og KrF og vil gi 9.600 flere barn i Norge rett til barnehageplass, sier hun.

– Byråden hevder også at det sittende byrådet har klart å gi plass fordi de øker kapasiteten, men ingen av barnehageplassene som er åpnet så langt i år er planlagt av det sittende byrådet, sier hun.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Rødt bekymrer

Høyrepolitikeren er også bekymret over Rødts negative holdning til private barnehageaktører, og mener det er med på å trenere barnehageutbyggingen.

– Alle de barnehageplassene som er åpnet det siste året, er regulert av det forrige byrådet, sier Begum.

Men Oslo vokser, og trenger mange nye barnehageplasser i årene framover.

– Private banker på døra

– Vi trenger alle de aktørene vi kan for å holde tritt med befolkningsveksten, både kommersielle og kommunale, sier Begum, som mener byrådet har en negativ holdning til private barnehager.

– Rødt sier konsekvent nei til private barnehager, men har sagt ja til ideelle barnehager. Problemet er at lovverket ikke skiller mellom kommersielle og ideelle, sier Begum videre.

– Byrådets politikk skaper et stort problem for barnehagedekningen i Oslo, sier hun.

Høyre ønsker en fortgang i utbyggingen av barnehager.

– Vi vet at private aktører nå banker på døra og vil bygge barnehager i Oslo, men de får altså ikke klarsignal. Byrådets interne krangel fører til at viktig nybygging ikke kommer i gang, sier Høyre-politikeren.

Les også: Nå skal det bygges barnehager

– Høyre kastrerte Oslo kommune

Rødt-leder Bjørnar Moxnes legger skylden over på det forrige byrådet.

– Det Høyre gjorde i byråd var å kastrere Norges største barnehageutbygger, Oslo kommune, ved å forby utbygging av kommunale barnehager. Dette satte barnehageutbyggingen langt tilbake i tid, og Høyre bør beklage dette overfor foreldrene. Dette var et stort feilgrep, og Begum bør feie for egen dør, sier Bjørnar Moxnes til Dagsavisen.

– Jeg er glad for at vi nå setter ned foten for velferdsprofitørene. Hver krone skal gå til barnas beste, og ikke i lommene til enkeltpersoner, sier Moxnes.

Les også: 25.000 barn har rett til gratis barnehage

Ap-byråd Tone Tellevik Dahl reagerer på bløff-påstanden fra Saida Begum (H).

– Dette er ingen bløff, det er faktisk sannheten. Alle som har søkt har fått plass innen de fristene de har rettgheter til. Vi har levert, og det er takket være en formidabel jobb gjort av bydelene, og at byrådet har utvidet kapasiteten med flere hundre plasser, sier Tellevik Dahl til Dagsavisen.