Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Bjørnar Moxnes: – Jeg er frifunnet

Dette er en viktig seier i kampen mot hemmeligholdskulturen i Oslo kommune, mener Rødt-lederen.

 

Av David Stenerud og Marie Melgård

Tirsdag 15. september ble Rødt-leder Bjørnar Moxnes frifunnet på alle punkter i en enstemmig dom i Oslo tingrett.

Moxnes sto tiltalt for brudd på taushetsplikten etter at han hadde publisert en rapport som kritiserte forholdene i Oslos eldreomsorg.

LES OGSÅ: Oslo kommune politianmelder Rødt-leder

Nå skriver Bjørnar Moxnes på Facebook at han tirsdag har fått vite at påtalemyndigheten ikke anker den enstemmige frifinnelsen.

«Dommen er dermed rettskraftig! Dette er en viktig seier i kampen mot hemmeligholdskulturen i Oslo kommune. Det er også en kraftig smekk til bystyreflertallet (Ap, De Grønne, Høyre, Venstre, KrF og Frp) som stilte seg bak anmeldelsen av meg», skriver han.

Lettet og glad

– Nå må det påtroppende byrådet legge om kursen og bli mer åpne, sier Moxnes til Dagsavisen.

Han forhandler om makta i Oslo med det nye byrådet.

– Jeg er lettet og glad. Jeg vil jo helst drive med politikk og ikke være så mye i retten. Dommen er en knusende dom over hemmelighetskulturen i Oslo kommune, som Høyre har stått for og som flertallet i bystyret har vært enig i, sier Moxnes.

LES OGSÅ:  Moxnes: - Det er meg, Edward Snowden, Mor Theresa og Nelson Mandela.

Rødt-lederen skriver også på Facebook:

«Dommen handler dypest sett om hvor langt politikere skal kunne gå for å koste kritikkverdige forhold inn under taushetsteppet, slik Aftenposten formulerte det på lederplass. 'Å verne forvaltningen mot kritikk faller utenfor virkeområdet for forvaltningsloven', står det i dommen.

I Lindeberg-saken overkjørte Oslos politiske maktelite enkeltmennesker, og deretter skjulte de sporene sine gjennom et ulovlig hemmelighold av granskningsrapporten.

Jeg var trygg på at det var riktig å ta kampen mot dette hemmeligholdet da jeg la ut rapporten i en nedsladdet versjon 24. januar 2014. Jeg var like trygg på at dette var det riktige å gjøre (men samtidig ganske satt ut) etter at et overveldende flertall av bystyrekollegaene mine anmeldte meg 5. mars 2014
.

I dag er jeg like trygg, men først og fremst glad for presedensen dommen vil skape. Med dommen i ryggen skal Rødt ta kampen for åpenhet og mot politikernes hemmelighold i kommuner landet rundt. Det trengs!»

Inn i forhandlingene

Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne sitter i disse dager i sluttspurten av forhandlingene om byrådsmakta i hovedstaden. Rødt har en hånd på rattet ved at de forhandler om en samarbeidsavtale med det nye byrådet.

Moxnes mener dommen bør være et klart signal til påtroppende byrådsleder Raymond Johansen om hvilken kurs kommunen heretter bør ta.

– Rødt har hele tida sagt at vi jobber for at Oslo kommune skal slutte med ulovlig hemmelighold. Jeg forventer at det nye flertallet legger om kursen. Jeg mener Johansen ga gode signaler på dette i valgkampen, og dommen gir naturligvis en inspirasjon på oppløpssiden i forhandlingene, sier han og legger til:

– Oslo har nå mulighet til å gå fra å være en versting til å bli en foregangskommune som slutter å hemmeligholde informasjon om kommunens maktutøvelse.

Dagsavisen har tidligere i klare ordelag støttet Moxnes' offentliggjøring av rapporten om Lindeberg-saken: Les lederen her!