Nyheter

Ber kommunen ta regningen for Clemens Saers

Bystyrerepresentant Bjørn Revil (FNB) har fremmet et privat forslag overfor bystyret, hvor han ber kommunen ta lektor Clemens Saers regning etter at han tapte ankesaken i lagmannsretten.

– Jeg har fulgt med på saken om Clemens Saers lenge og da han tapte i lagmannsretten valgte jeg umiddelbart å legge frem et forslag til Oslo bystyre som de er nødt til å behandle. Forslaget beskriver litt av saken og jeg anmoder om at kommunen skal dekke saksomkostninger og utgifter Saers har hatt, samt beklage det han har vært utsatt for. Forslaget ble formelt levert mandag, sier Revil til Dagsavisen.

I forslaget ber han også byrådet beklage voldshandlingen ovenfor Clemens Saers.

Lektor og lærer Clemens Saers ble angrepet og alvorlig skadet på jobb, to jenter/elever reddet livet hans. Nå saksøkes skolen og Utdanningsetaten i Oslo kommune.

Clemens Saers. Foto: Mimsy Møller

Her er forslaget fra Bjørn Revil, som er medlem av kultur- og utdanningskomiteen i bystyret.

Læreren Clemens Saers tapte nylig en ankesak i lagmannsretten mot Oslo kommune

Saers ble som lærer utsatt for uprovosert vold fra en elev, noe som har ført til varige fysiske og psykiske skader. Læreren kunne ikke lastes for situasjonen.

Skolen var kjent med at eleven hadde et stort potensiale for voldsbruk men valgte ikke å informere læreren om dette.

Eleven som utøvet volden ble dømt til seks måneders fengsel.

Retten kom til at skolen hadde opptrådt uaktsomt, men at uaktsomheten ikke var tilstrekkelig grov til at skolen kunne pålegges erstatningsansvar. Dermed tapte han saken og ble påført 193.675 i saksomkostninger for lagmannsretten etter tvistelovens paragraf 20. I tillegg må han betale egne saksomkostninger i begge rettsinstanser..

 Saken har en del signaleffekter og kan skape utrygghet rundt arbeidssituasjonen for lærere i Osloskolen.  Lærere har krav på like trygg arbeidssituasjon som andre kommunalt ansatte.

Denne representanten mener at den nå pensjonerte læreren i hvert fall ikke skal komme ut av en så alvorlig hendelse med ødelagt privatøkonomi på toppen av de varige fysiske og psykiske skadene. Det fremmes derfor følgende forslag:

1. Oslo kommune beklager overfor Clemens Saers at han ble utsatt for en alvorlig voldshandling i forbindelse med at han utførte sitt arbeid som lærer.

2. Oslo kommune dekker begge parters saksomkostninger i sin helhet.

Les også:  Voldsskadete lærere må selv bære ansvaret

Tidligere lærer

Revil er ny i bystyret i denne perioden, og har tidligere jobbet som lærer i rundt 15 år. Han har også tidligere vært verneombud på en stor Osloskole.

– Min opplevelse av å jobbe i Osloskolen bekrefter mye av det Saers sier. Jeg oppfatter hans virkelighetsbeskrivelse som korrekt, sier Revil.

Les også: Clemens Saers tapte ankesaken mot Oslo kommune

Saken skal først angivelig først behandles i finanskomiteen, før den kommer opp i bystyret over nyttår.

–  Dette er et privat forslag fra meg, men jeg har diskutert det med andre i vår gruppe, så du kan si at hele bystyregruppa står bak. Jeg har ennå ikke tatt dette opp med andre partier, men det kan være at flere som tenker som meg,  at ikke kommunen trenger å ta disse pengene fra en pensjonist, og  hever seg over politikken i dette, sier han.

Revil mener at lærerne er i en sårbar situasjon, og at de ikke har samme beskyttelse som elevene.

– For et par uker siden stilte jeg også spørsmål til byråden, Inga Marthe Thorkildsen, under et utvalgsmøte om vold og trusler om vold rutinemessig ble anmeldt i Osloskolen og fikk til svar at det ble de ikke. Det ble vurdert i hvert enkelt tilfelle. Jeg oppfatter det som lite tilfredsstillende. Jeg mener vold og reelle trusler bør følges opp hver gang. Lærere har en sårbar arbeidssituasjon, sier Revil.

Les også: Clemens Saers ble skadet for livet av en elev. Nå krever han 250.000 i oppreisning fra kommunen

Innsyn i elevenes mapper

– Da jeg begynte å jobbe som lærer hadde vi fullt innsyn i elevenes mapper. Men så ble det laget en regel om at rektorene skulle bestemme hva vi skulle vite om hver enkelt elev. Jeg husker ikke detaljene rundt dette klart, det er 15-20 år siden, men konsekvensen av dette er at lærerne ikke alltid får vite om det er elever som har et stort potensiale for voldsbruk. Oslo kommune har et mobbeombud, men det dekker bare saker mot elever. Det finnes ikke noe mobbeombud for ansatte som blir mobbet, sier Revil.

Han kommer til å følge denne saken videre, uavhengig av hva bystyret velger å gjøre.

– Dette er ikke ment som en kritikk mot den sittende byråden, men voldssituasjonen i Osloskolen er ikke godt nok håndtert, sier han avslutningsvis.

Mer fra Dagsavisen