Bellona kritisk til Oslo kommune etter oljeutslipp

Miljøstiftelsen Bellona mener Oslo kommune sviktet etter melding om oljelekkasje i Oslo onsdag.

 

Opp mot 50.000 liter fyringsolje rant onsdag ettermiddag ut i Alnaelva og videre mot fjorden i Oslo. Lekkasjen skjedde i Arnljot Gellines vei 3 etter tømming av noen tanker.

Bellona varslet raskt at de ville anmelde utslippet, men mener at det ikke bare er selve lekkasjen som er kritikkverdig.

Leder Frederic Hauge mener Oslo kommune burde ha iverksatt tiltak så snart meldingen om utslippet kom, like før klokken 16.30 onsdag ettermiddag.

– Dette handler ikke bare om miljøkriminalitet, men også om svikt fra Oslo kommune, sier han til NTB.

Les også: Sørenga stengt for bading inntil videre

Mislykket

Hauge mener beredskapsutvalget burde iverksatt en aksjon, og at flere instanser burde vært satt inn.

– Her har brannvesenet handlet alene, og det har vært mislykket, mener Hauge.

Hauge forteller at Bellona nå prøver å få oversikt over miljøskadene utslippet har medført og sier at de allerede har fått inn mange rapporter om død fisk.

– Dette kommer til å vare i flere dager, og jeg tror ikke folk kan bade i Sørenga på en stund, sier han.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

– Manglet ikke ressurser

Informasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat, Lars Magne Hovtun, kjenner seg ikke igjen i Hauges beskrivelser og forteller til NTB at oljevernhendelser i Oslofjorden er noe brannvesenet er godt rustet for og trener på jevnlig.

– Det var ikke slik at vi manglet ressurser i den innledende fasen, slik det beskrives i Hauges kritikk. Vi hadde et veldig godt samarbeid med flere kommunale etater for å forhindre forurensing, blant annet andre brannvesen, vann- og avløpsetaten var med oss flere steder i går, i tillegg til tett kontakt med Bymiljøetaten og Sporveien. Så det at vi sto alene er direkte feil, sier Hovtun til NTB.

Informasjonssjefen sier at det er rutine å evaluere slike hendelser og at det også er tilfelle her.

– Vi skal selvfølgelig være ydmyke nok til å evaluere hvordan vi håndterte dette og hva vi kan lære av det, sier Hovtun.

Tømming av tanker

Fyringsoljen rant ut etter en lekkasje under tømming av oljetanker i Arnljot Gellines vei 3. Ved 22-tiden onsdag kveld var oljen i ferd med å nå sjøen ved Kongshavn, og utslippet kan utgjøre en fare for de badende ved sjøbadet ved Sørenga.

Politiet opplyste først at det var snakk om så mye som 80.000 liter fyringsolje, men etter at brannvesenet fikk bedre kontroll over situasjonen, ble dette nedjustert til 50.000 liter.

(NTB)