Rett før stengetid i går ettermiddag ble 14 skolebarn på Teisen akuttovernatting skrevet inn på Bryn skole. Her sammen med foreldre og Guro Sibeko (til høyre). FOTYO: ARNE OVE BERGO

Begynner på skolen

Fredag ettermiddag dukket 18 asylsøkerbarn opp på Bryn skole for å bli skrevet inn. Samtidig pålegger UDI alle akuttmottak å melde barn inn på skolen uavhengig om de har opphold i Norge.

Ved lunsjtider i går ringte Guro Sibeko til mottakskleder Eirik Sandstø på Teisen Akuttovernatting. Der bor det for øyeblikket 230 voksne og 44 skolebarn som vært på akuttmottak i Norge i mer enn tre måneder uten skoletilbud.

– Hei. Jeg synes barna dine skal få begynne på skolen, sa Sibeko.

– Det synes jeg også, svarte Sandstø.

– Da kommer jeg og skriver dem inn, jeg, sa Sibeko.

Guro Sibeko er forfatter, initiativtaker til en pool av 40 lærere som underviser enslige mindreårige i norsk på Refstad transittmottak – og lærer på Sinsen skole.

LES OGSÅ: UDI bryter opplæringsloven

Skulle akkurat ta helgen

Rett før stengetid i går ettermiddag troppet 14 skolebarn sammen med foreldrene sine opp på Bryn skole, anført av Guro Sibeko. Der satt rektor Eva Sørby, assisterende rektor Eva Eek Olsen, inspektør Svein Eide og kontorsekretær Sunbal Butt uanende og tok seg en velfortjent pust i bakken og en kakebit før de skulle ta helgen. Trodde de. Plutselig var hele resepsjonen full av ivrige skolebarn. Rektor og gjengen hennes tok det usedvanlig sporty.

Det var bare å trå til, reise seg opp, starte innskrivingen og gjøre timeavtaler for mandagen.

– Dette var vi ikke forberedt på. Men nå som pulsen har kommet ned går det greit, sier rektor Sørby til Dagsavisen.

– Bare skolen får vite om barna, så er skolefolk vant til å kaste seg rundt og brette opp brette opp ermene, sier Sibeko.

Etter jul har Bryn skole noen ledige plasser i mottaksklassen for nyankomne flyktninger. Ellers er det nærskolens ansvar å finne mottaksplasser på andre skoler i Oslo – hvis kapasiteten er sprengt. Bare barn på første trinn får begynne i vanlig klasse.

– Alle har tilbud om ti måneder i mottaksklasse. De som ikke trenger det kan gå over i vanlig klasse, sier inspektør Svein Eide.

Se Yaman snakke norsk etter to uker her! (TV 2)

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hastepålegg fra UDI

– Fire barn som ikke ble med i dag skal skrives inn på Bryn skole mandag. De over 13 år skal skrives inn på Fyrstikkaléen ungdomsskole. Håpet er at de kan begynne etter jul, sier Sibeko.

Kunnskapsdepartementet besluttet i går at UDI snarest skal be alle operatører av akuttinnkvarteringer om å melde inn barn i skolepliktig alder til kommunen. Dette gjelder vel 3000 barn i skolepliktig alder. Som Dagsavisen tidligere har skrevet har det ikke vært praksis så langt.

– Det er UDIs regionkontorer som har ansvaret for å formidle denne beskjeden til alle driftsoperatører i sine respektive regioner. UDI vil også sørge for at dette kommer inn i kravene til innhold i akuttinnkvarteringer, sier presserådgiver John Olav Kroken til Dagsavisen.

LES OGSÅ: – Norskopplæring får innvandrere raskere i arbeid

LES OGSÅ: Vil ha svar fra UDI