Nyheter

Barn blir satt på vent i rettsvesenet. Nå vil Barneombudet ha justisministeren på banen.

Saker som omhandler barn i rettsvesenet bør prioriteres, selv om koronakrisen preger rettsapparatet, mener Barneombudet. Nå ber hun justisministeren ta grep.

– Vi vet at barn og unge har en vanskelig tid når de venter på en rettsprosess. Avgjørelsene kan handle om hvem de skal bo hos, om den som har utsatt dem for vold eller overgrep får straff, og om de skal ha samvær med mor eller far. Det kan også handle om ungdom som venter på avgjørelse om straff, og som trenger en avklaring for å komme seg videre i livene sine.

Det sier Barneombudet, Inga Bejer Engh, til Dagsavisen.

Mener norske fengsler er smittebomber: – Ukontrollerte utbrudd vil være katastrofalt (+)

Sendte brev

Det var onsdag forrige uke at ombudet sendte et brev til Justisdepartementet der hun etterlyste en klar oppfordring fra statsråden til domstolene, om at de må prioritere å få avviklet rettssaker som omhandler barn.

–  Vi har snakket med mange barn som forteller at ventetid i rettsprosesser har stor negativ innvirkning på dem selv og familiene deres. Derfor er det viktig at barn får en avklaring på hva som vil skje fremover, sier Engh.

Barneombud Inga Bejer Engh er bekymret for sårbare barn. Foto: Gorm Kallestad/NTB

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix

Barnets beste

I brevet til departementet minner ombudet om følgende:

  • Kravene i Grunnloven og FNs barnekonvensjon gjelder selv om vi er i en unntaktstilstand. Disse gir barn rett til beskyttelse mot vold, overgrep og omsorgssvikt. Dessuten pålegger lovverket en barnets beste-vurdering når avgjørelser som omhandler barn skal tas.
  • Ombudet minner om at staten må sikre at domstolene er istand til å behandle saker som vedrører barn. Dette gjelder blant annet saker etter barneloven, barnevernloven og straffeloven, der barn enten er tiltalt eller fornærmet.

– Tid oppleves dessuten annerledes for barn enn for voksne. Dersom barn nå i disse tider må vente i mange måneder på saker som allerede har tatt lang tid å få opp for domstolene er dette en stor belastning som vil prege livene deres i lang tid fremover, sier Engh.

Les også: Etter en uke med hjemmekontor, ringte Katrine venninna si og ba pent om å få låne hunden (+)

Stor variasjon

– Vi er kjent med at det er stor variasjon i saksavviklingen i domstolene rundt omkring i landet.

Det sier Solveig Moen, avdelingsdirektør ved Rettsavdelingen ved Domstolsadministrasjonen. Moen forteller at de denne uka har gjennomført videomøter med alle domstollederne.

Samleside: Alt du trenger å vite om korona

–  Et av temaene på disse møtet er å få opp saksavviklingen i domstolene under de gjeldende smittevernhensynene. Et annet tema er at det vi ønsker å synliggjøre at det for overfor aktørene fremstår som uheldig at domstolenes håndterer situasjonen ulikt, sier hun.

For å bøte på problemet er det nedsatt en egen gruppe i samarbeid mellom Domstolsadministrasjonen og domstolene, der en av oppgavene er å gi retningslinker for gjennomføring av ulike saker, blant dem saker der barn er involvert.

– Retningslinjer er nå under utarbeidelse. Vi håper gjennom disse tiltakene at saksavviklingen skal ta seg opp, og at det skal bli en mer enhetlig håndtering av situasjonen fra domstolene, sier Moen.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Kan ikke instruere

Statssekretær i Justisdepartementet, Lars Jacob Hiim, sier at departementet er helt enig med Barneombudet, og at initiativet de har tatt er positivt:

– Departementet ser det som svært viktig at saker som involverer barn blir prioritert i domstolene, også i dagens vanskelige situasjon. Departementet kan ikke instruere domstolene, men er i dialog med Domstoladministrasjonen. Vi er også kjent med at Domstoladministrasjonen har dialog med domstollederne der dette er et tema.

Full oversikt: Disse er døde etter koronasmitte i Norge

Mer fra Dagsavisen