Tonje Brenna, gruppeleder i Akershus Ap.

Avviser prisplan

Ap slakter Venstre-forslag om billigere kollektivreiser. Tonje Brenna mener det dreier seg om 30 øre per tur.

 

Det var i tirsdagens utgave av Dagsavisen at Venstre, ved gruppelederne i Oslo og Akershus, Guri Melby og Solveig Schytz, tok til orde for billigere kollektivreiser. Prisnedgangen vil de finansiere ved hjelp av reduksjonen i overføringene fra storbyene til NSB, i tråd av hva som går fram av forliket om statsbudsjettet. Beløpet det er snakk om er 105 millioner kroner.

Les også: – Senk prisene

– 30 øre per reise

Det vil ikke rekke langt, ifølge Tonje Brenna, gruppeleder i Akershus Ap.

– Fordelt på antallet reiser med Ruter hvert år, blir det cirka 30 øre per reise, påpeker Brenna.

– Bare 30 øre?

– Ja, for Ruter sier det er cirka 340 millioner som reiser med dem hvert år. Så jeg skjønner ikke hvordan Venstre ser for seg at de skal få til prisnedgangen, svarer Brenna.

Hun får det heller ikke til å rime at det er nettopp Venstre som ønsker en prisnedgang.

– De siste ti årene har vi foreslått å sette ned prisen på ungdomskortet til Ruter til 250 kroner, og det har Venstre stemt imot, opplyser Brenna.

I dag er prisen på ungdomskortet fra 345 til 545 kroner per måned, avhengig av hvor kjøperen bor.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Dyrere billetter

Uavhengig av dette ligger det uansett an til en endring av prisen på kollektivreiser. Det skjer som følge av den reviderte Oslopakke 3-avtalen, som ble inngått før sommeren. Av den framgår det at de kollektivreisende må bidra med 150 millioner kroner ekstra til kollektivutbyggingen i Oslo og Akershus.

– Alle ønsker at kollektivreiser skal være billigst mulig, men samtidig må det være en sammenheng mellom pris og tilbud, sier Brenna.

– Hva får de reisende igjen for å betale mer?

– Flere i Oslo og byene tett opp til Oslo vil oppleve høyere frekvens slik at de bare kan gå ned til busstoppen uten å måtte sjekke rutetabellen først, svarer Brenna.