Nyheter

Astrup Fearnley på ny frierferd

Det vakte oppsikt da privateide Astrup Fearnley Museet, med pengesterk stiftelse i ryggen, fikk statsstøtte for 2016. Nå ber de om mer samarbeid med Oslo kommune.

Det er i et brev til den nye kulturbyråden, Rina Mariann Hansen (Ap), at Astrup Fearnley ber om et møte for å diskutere «et tettere samarbeide med Oslo kommune».

Da regjeringen la fram statsbudsjettet ble det klart at flere års kamp for fast offentlig støtte til Astrup Fearnley var sikret. Museet søkte om sju millioner kroner i statlig støtte for 2013, og fire millioner kroner for 2014. Etter flere avslag fikk de et tilskudd på 500.000 kroner i 2014 og 2015, men det er først på budsjettet for 2016 at de er helt inne i varmen, med en støtte på én million kroner.

LES OGSÅ: Astrup Fearnley får statsstøtte likevel

Debatt

Det er nettstedet Kunstkritikk.no som først problematiserte statsstøtten til museet som eies av en pengesterk stiftelse, og som driver i gratis lokaler på Tjuvholmen. Det er ingen hemmelighet at museet har hatt behov for å styrke den økonomiske situasjonen. Da Dagsavisen intervjuet direktør Gunnar Kvaran sommeren 2014 uttalte han at statsstøtten var helt nødvendig for å sikre tilbudet.

Selv med en inngangspris på over 100 kroner, er ikke billettinntektene nok. Museet, som hadde regnet med et besøkstall på 250.000 årlig, har slitt med å nå målet, og endte i 2014 på 130.000 besøkende.

Regnskapstallene viser et årsresultat for 2014 på 145.000 kroner mot 1,9 millioner kroner året før. Museets egenkapital er imidlertid styrket fra 1,76 millioner kroner i 2011 til 9,4 millioner kroner i 2014.

Anerkjennelse

Museet vil bruke statsstøtten til å styrke formidlingen av kunsten. Kulturdepartementet har forklart overfor Kunstkritikk.no at statsstøtten kommer som en anerkjennelse av arbeidet museet gjør.

Kulturbyråd i Oslo kommune, Rina Mariann Hansen (Ap) bekrefter at hun skal ha et møte med Astrup Fearnley i desember, men hun ønsker ikke å forskuttere sitt budskap der.

– Astrup Fearnley har mye å tjene på at Oslo by er synlig, og Oslo by har mye å tjene på at Astrup Fearnley er et populært tilbud. Jeg gleder meg til å ta en prat med dem, sier hun.

Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson, Hege Liadal, sa til Kunstkritikk i oktober at det er et paradoks at museet skal få statlig støtte.

Partikollega Hansen forstår argumentasjonen.

– Jeg forstår argumentasjonen med tanke på at det går mindre midler til kultur, og at man da gir støtte til private museer som har klart seg på private midler. Men om Astrup Fearnley velger å søke støtte fra Oslo kommune så blir det et budsjettspørsmål på lik linje med alt annet. Det kan jeg ikke forskuttere, sier hun.

Dagsavisen har forsøkt å få kommentar fra Astrup Fearnley, men uten hell.

Mer fra Dagsavisen