Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil ha en forskjellsgaranti fra byrådslederkandidat for Arbeiderpartiet i Oslo, Raymond Johansen. FOTO: OLE BERG-RUSTEN/NTB SCANPIX

– Aps uklarhet kan koste dem seieren

Rødts Bjørnar Moxnes frykter at Arbeiderpartiet vil slippe løs kommersielle krefter i eldreomsorgen. Derfor krever han en avklaring.

– Skal ikke et nytt flertall føre til en ny politikk? Dersom venstresiden i Oslo vinner, skal vi virkelig slippe løs enda flere som lager business av velferden? Er det slik at Raymond Johansen bare er en kopi av byrådsleder Stian Berger Røsland (H), men med mer penger? spør Bjørnar Moxnes, Rødts førstekandidat i Oslo.

Da Ap og Johansen la fram plan for ny eldreomsorg, uttalte Johansen at han ikke har «allergi mot private».

Ap vil ha 500 flere årsverk inn i hjemmetjenesten, og overfor Dagsavisen understreker Johansen at han vil bruke like stor andel private aktører som dagens byråd.

Moxnes krever nå en oppklaring: Mener Johansen da de ideelle eller kommersielle aktørene?

LES OGSÅ: Starter eldreslaget om Oslo

«Lønnspressere»

– Hvis Johansen snakker om de kommersielle, da åpner han opp for økte forskjeller i landets mest delte by. Minstelønna til en hjelpepleier på et kommersielt sykehjem er 80.000 lavere enn på kommunens sykehjem. Vil vi ha sånne forskjeller i hjemmetjenesten også? spør Moxnes.

Dersom det er snakk om private som i ideelle, er saken en annen, mener Moxnes.

– Men når ser vi at utspillet blir omfavnet av Carl I. Hagen, er det grunn til å tro at det handler om noe annet, sier Moxnes og sikter til at Hagen kalte Ap-utspillet «musikk i hans ører».

Moxnes synes det er uklokt av Johansen å la spørsmålet henge i lufta.

– Hva gjør slike utspill med engasjementet blant de fagorganiserte som vil ha forandring i Oslo? Tusenvis av de ansatte i eldreomsorgen i Oslo er lei av Høyres privatisering. De vil ha noe nytt. Jeg frykter at denne type uklarheter gjør at valg­seieren kan ryke, sier Moxnes.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Forskjellsgaranti

– Vi kan snu utviklingen i Oslo, men da kan ikke Ap gå til valg på å videreføre høyrebyråets politikk, sier Moxnes.

Derfor vil han ha en garanti fra Aps byrådslederkandidat. En «forskjellsgaranti».

Rina Mariann Hansen, er Arbeiderpartis 3.-kandidat til bystyret og nestleder i finanskomiteen. Hun lover at de vil ha en annen retning for Oslo enn det Høyre og Frp har tatt byen i de siste 18 årene.

– Det tror jeg Rødt også er enig i. Arbeiderpartiet er krystallklare på at sykehjem ikke skal drives av kommersielle krefter, men enten av private ideelle eller kommunen. Det vil også være vår politikk hvis vi får flertall for skifte 14. september, sier Hansen, og legger til:

– I dag er det en del eldre i Oslo som selv har valgt private hjemmetjenester, og blitt kjent med dem som kommer hjem til dem. Arbeiderpartiet ønsker ikke å frata noen av disse menneskene muligheten til selv å velge hvem som skal komme hjem til dem.

LES OGSÅ: Spår kaos på venstrefløyen