Jo Stein Moen og Ap-nestleder Trond Giske har blant annet skrevet bok sammen om Utøya. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

Ap-topp: – Vi taper oss selv

Giske-venn Tore O. Sandvik ber Ap slutte å konkurrere med Frp i å være tøffest i asylpolitikken. – Vi har ulike politiske verdier og mål, sier Sandvik.

Det var flere som hevet et øyenbryn da de hørte Arbeiderpartiets nestleder Trond Giskes første reaksjon på innvandringsminister Sylvi Listhaugs innstrammingsforslag. Giske mente dette i hovedsak var en videreføring av asylpolitikken Arbeiderpartiet førte i posisjon.

Da Aps stortingsgruppe møttes denne uka, uttrykte flere sin misnøye med Giske-utspillet. Ap-folk reagerer også sterkt på uttransporteringen av asylsøkere ved Norges nordlige grense ved Russland, som Ap hittil har forsvart.

Giskes nærmeste støttespillere i Midt-Norge er blant kritikerne.

KOMMENTAR: Asylopprør i Arbeiderpartiet  (Arne Strand)

«Taper oss selv»

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, og mangeårig Giske-venn Tore O. Sandvik, har vært krystallklar på sin Facebook-profil.

«(...) vi må ikke la panikken over egen oppslutning på meningsmålingene – gjøre at FrP får diktere flyktningepoliitikken i ord og handling. Da taper vi sakte, men sikkert oss selv. Det gjelder både mitt eget parti og Høyre.» skriver Sandvik og fortsetter:

«Ap bør slutte å konkurrere med FrP om å være tøffest, og Høyre bør tydeligere vise fram sine humanitære tradisjoner. Det er både nok ressurser, plass, realisme og hjertevarme i Norge til å håndtere flyktningkrisen bedre enn vi gjør nå.»

Til Dagsavisen fraråder fylkesordføreren i Ap-bastionen Trøndelag Ap fra å samarbeidet med Frp:

– Vi har ulike politiske verdier og mål. Vi må søke mot Høyre – ikke Frp for å løse slike saker, sier Sandvik til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Giske: Innholdet i det Listaug soer er mindre provoserende enn ordbruken

«Ta til motet»

Jo Stein Moen, som også blant Giskes viktigste og nærmeste støttespillere i hjemregionen, har i likhet med Sandvik uttrykt seg på Facebook om den tilspissa situasjonen ved uttransporteringen:

«Kjære Arbeiderparti, kan vi ikke ta til motet og si stopp, snart? Dette er ikke til å tåle.»

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Provoserende

Sandvik og Moen er ikke alene om å blåse ut på sosiale medier.

Tidligere rådgiver ved statsministerens kontor Tonje Brenna (Ap) har også reagert kraftig på uttransporteringene på den norskrussiske grensa.

«I landet der vi liker å tro at vi er verdensmestre i menneskerettigheter, tar vi oss ikke engang tid til å vurdere menneskers søknad til asyl? Det er ikke til å begripe.», skrev hun på Facebook.

– I Norge er vi tradisjonelt opptatt av FN og menneskerettigheter, vi ønsker å være en god nabo i verden. Så ser vi bilder fra Storskog, og hører måten enkelte statsråder og politikere omtaler menneskene som kommer hit. Det oppleves provoserende, unorsk og fremmedgjørende, sier Brenna til Dagsavisen.

Hun mener søknadene bør vurderes ordentlig.

– Noe måtte gjøres i høst, det var alle enige om. Men jeg tror ikke noen kunne se for seg at håndhevingen skulle bli så brutal. Det spesielle nå er at behandlingen i hver enkelt sak blir mindre grundig, samtidig som presset er mindre. Altså er det ikke kapasitet som er argumentet for å ikke vurdere folk skikkelig. Torsdag var det snakk om 30 mennesker. Vi har tid til å se dem i øynene og vurdere skikkelig, sier Ap-politikeren.

– SV har tatt initiativ til å stoppe utsendingene. Det er ikke Ap med på. Hva tenker du om det?

– Jeg mener at de menneskene som i dag ikke får sine saker realitetsvurdert fordi norske myndigheter antar at de kommer fra et trygt land, for eksempel syrere som har brukt Russland som transittland, bør få sine saker skikkelig vurdert, sier den tidligere generalsekretæren i AUF.

– Må forankre

Hun advarer mot å miste hodet, i behandlingen av de foreslåtte innstrammingene fra Listhaug.

Her gjelder det ha grundige prosesser for å «forankre et standpunkt som står seg over tid», mener Brenna.

– Vi blir fort følelsesladet i disse spørsmålene. Nå er det for eksempel kaldt ute, og da blir vi veldig bekymret for at barn skal fryse. Det bør vi være bekymret for, men de reglene som vedtas må stå seg i juli også, når det blir varmere i været og bokstavelig talt lettere å vandre gjennom Europa. Prinsippene våre i asyl- og innvandringspolitikken, kan ikke ha sesongvariasjon.

Regjeringens forslag til innstramminger bygger på asylforlik fra Stortinget, og er nå på høring.

LES OGSÅ: Arbeiderpartiet ut mot Listhaug